Voor de m/v met groene vingers, de tuinliefhebbers, de buitengenieters en alle anderen die geregeld denken ‘toch maar eens iets in de tuin gaan doen’ is er hier weer een column van ‘onze’ Petra Bertelink van www.karaktertuinen.nl. Ze gaat deze keer dieper in op zaad. Voor de tuin, uiteraard.
‘Weet u wat ik zo fijn vind? ’s-Morgens wakker worden en dan het geluid van vogels. Met veel herrie en kabaal zijn ze druk bezig met… ja met wat eigenlijk? Geen idee, maar het klinkt zo heerlijk rustgevend. Vooral met een kop koffie in een tuinstoel. Hoewel het daar nu nog een beetje koud voor is. Ik moet wel bekennen dat ik eigenlijk niets van vogels weet. Ik herken een mus, merel, koolmees, pimpelmees en een boomklever. Duiven, meeuwen en reigers. Kraaien en eksters en oh ja, die gekleurde: de Vlaamse Gaai. Maar dat was het dan wel. Ik vind ze wel leuk, dus in de winter krijgen ze vetbollen en nootjes, oud brood en oliebollen. In het voorjaar spaar ik haar voor ze. Haar van de hond wel te verstaan. Die moet af en toe flink geborsteld worden en dan ligt er zomaar een halve hond op de grond. Die doe ik dan in een netje waar je sinaasappels in koopt. Dat netje hang ik op onder de carport of op een andere droge plek. Als de vogels gaan nestelen zijn ze hier ontzettend blij mee. Het netje is in een mum van tijd leeg.
Wat ik verder van vogels weet is dat ze gek zijn op zaad. Pas gezaaid zaad. Zoals zaad voor groenten, tomaten, komkommers, kruiden en eenjarige plantjes. Dat vind ik dan weer minder leuk. Maar daar is wat tegen te doen. Vanaf maart kunt u heel makkelijk binnen in huis beginnen met zaaien van groenten en kruiden. Gebruik zaaigrond en vul daarmee een bak of pot tot 1cm onder de rand. Verdeel het zaad gelijkmatig en strooi daarna wat losse aarde eroverheen. Als u heel fijn zaad heeft, dan kunt u dat mengen met wat zand, dat verdeelt wat makkelijker over de bak. Zorg ook dat de aarde lekker vochtig is, niet met een gieter maar met een plantenspuit. Met de gieter spoelen de zaadjes meteen weg.
Het is praktisch om de bak af te dekken met doorzichtig folie, maar er zijn ook hele mooie vensterbankkasjes te koop met ventilatiesysteem en al. Het folie zorgt dat het vocht binnen blijft en bijsproeien is dan ook de eerste weken bijna niet nodig. Af en toe luchten wel, anders krijgt u schimmelvorming. Als de plantjes tegen het folie aankomen, dan kan het dak eraf en hebben ze meer water nodig. Staat uw zaaibak op een koude ondergrond, bv een stenen vensterbank, leg er dan krantenpapier onder. En vergeet niet een stokje met de naam van de groente erbij te zetten!
Wat kunt u nu voorzaaien in huis? Veel: Aardbei, Bloemkool (zomerrassen), Broccoli, Kropsla (vroege rassen), Paprika, Parakers, Peper, Prei (zomer en herfstrassen), Rode Biet, Rode Kool (vroege rassen), Spruitkool (vroege rassen) en natuurlijk de favoriet: Tomaat. Los van het feit dat het heerlijk is om uit eigen tuin te eten, de luxe van het oogsten net voor het koken, is het ook erg leuk om de plantjes de grond uit te kijken. Na half mei kan alles naar buiten, de volle grond in. En dan wel oppassen met die vogels, want kleine tomaatjes en aardbeien zien er ook voor hen heel aantrekkelijk uit.Veel succes met zaaien!’
Petra Bertelink
Leave a Comment