Een op de vier Nederlanders werd vorig jaar slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van NortonLifeLock. Het bedrijf vroeg ruim duizend Nederlanders hoe zij omgaan met online privacy. De privacy zou beter gewaarborgd kunnen worden door een Virtual Private Network (VPN), zeggen veiligheidsexperts.
Het gebruik van openbare netwerken is niet veilig
In de trein, in het restaurant of op andere publieke gelegenheden wordt vaak gratis wifi aangeboden. Dit zijn de zogenaamde ‘openbare netwerken’. Het gebruik van gratis wifi is niet veilig, zeggen experts. Zo zou het mogelijk kunnen zijn om data te onderscheppen en de verbinding af te luisteren.
VPN’s versleutelen de verzonden data. De data gaat door een soort ‘virtuele tunnel’ en wordt later weer ontsleuteld door de website of dienst die de bezoeker probeert te bereiken. Zo kunnen cybercriminelen de verbinding niet afluisteren.
‘Bescherming van privacy onmogelijk’
Een andere reden om een VPN te gebruiken, is om meer privacy te hebben. Volgens 67 procent van de Nederlanders is het daarvoor al te laat, of is het zelfs onmogelijk om de privacy beter te beschermen.
Door een VPN te gebruiken, krijgt de gebruiker tijdelijk een ander (buitenlands) IP-adres. Daardoor kunnen adverteerders moeilijker de locatie van de gebruiker volgen. Ook het koppelen van profielen aan voorkeuren is dan ingewikkelder. Op die manier voorkomen internetgebruikers dat hun gebruikersdata wordt verkocht.
Geblokkeerde content kijken
Steeds meer Nederlanders raken bekend met een VPN. Dat komt vaak doordat ze de VPN gebruiken voor videodiensten. Videodiensten als Netflix, Hulu en BBC iPlayer kunnen vaak niet hun content in alle landen aanbieden. Ze hebben dan geen rechten voor dat land; er zijn geen afspraken gemaakt met de filmindustrie.
Met een VPN verbindt de gebruiker middels een server in het buitenland, zoals bijvoorbeeld Amerika. Zo kan een specifiek aanbod toch worden getoond en kunnen gebruikers ook geblokkeerde content kijken.
Veiliger downloaden
Sinds 2014 is het downloadverbod in Nederland van kracht. Dat betekent dat het illegaal en strafbaar is om muziek, films en software te downloaden. Dit tot grote vreugde van de Stichting BREIN, die zich inzet om de belangen te behartigen van auteursrechtenorganisaties. Wie iets downloadt, kan in principe vervolgd en beboet worden. Maar veel Nederlanders weten niets van dit verbod en gebruiken gratis varianten op bijvoorbeeld Netflix. Zij kunnen voor de rechter worden gedaagd en een claim aan hun broek krijgen.
Een VPN verandert de locatie en het IP-adres van de gebruiker. Daardoor is het moeilijker voor organisaties om te bewijzen dat daadwerkelijk de gebruiker het strafbare feit heeft gepleegd. Daardoor zijn ze beter beschermd tegen dit soort zaken. Let op: het downloadverbod is nog steeds van kracht. Het advies is om nooit muziek, films en software uit illegale bron te downloaden.
Bedrijven willen alles weten
Google en Facebook komen steeds meer over ons te weten. Denk maar aan de advertenties die zijn aangepast op ons internetgedrag, zogenaamde ‘relevante berichten’ op Facebook en het doorverkopen van data aan derde partijen. Privacyexperts waarschuwen Nederlanders al jaren voor de gevolgen hiervan: Nederlanders surfen steeds minder anoniem.
Anoniemer surfen kan door gebruik te maken van een VPN. Dan is het zaak niet in te loggen bij bijvoorbeeld Facebook of Google, zodat de diensten gebruikers niet kunnen volgen.
Leave a Comment