Flink wat ClassyLife lezers en volgers zijn de gelukkige eigenaar van een klassieke auto, een gekoesterd bezit voor mooie, kleurrijke activiteiten. Een goede verzekering voor zo’n klassieker oftewel oldtimer is niet alleen vanwege de waarde erg belangrijk. Een normale verzekering ervoor afsluiten kan altijd, maar is een stuk minder voordelig dan een speciale oldtimerpolis. Daarom wat tips waarmee u een betere verzekeringsdekking krijgt en waarschijnlijk ook nog geld bespaart.>>

Flink wat ClassyLife lezers en volgers zijn de gelukkige eigenaar van een klassieke auto, een gekoesterd bezit voor mooie, kleurrijke activiteiten. Een goede verzekering voor zo’n klassieker oftewel oldtimer is niet alleen vanwege de waarde erg belangrijk. Een normale verzekering ervoor afsluiten kan altijd, maar is een stuk minder voordelig dan een speciale oldtimerpolis. Daarom wat tips waarmee u een betere verzekeringsdekking krijgt en waarschijnlijk ook nog geld bespaart.

Oldtimerverzekering of normale autoverzekering?
Voor een klassieke auto kun je het best een speciale oldtimerverzekering afsluiten. Bij een normale autoverzekering wordt er namelijk gekeken naar de nieuw- of dagwaarde. Dan is het absoluut interessant om naar een goede goedkope autoverzekering te zoeken, ook als u nu een verzekering heeft lopen. Bij een klassieker moet er gekeken worden naar de taxatiewaarde van de auto. Dat is van cruciaal belang bij het afsluiten van een oldtimerverzekering. De taxatiewaarde namelijk bepaalt samen met de leeftijd van de auto de premie van de verzekering. Globaal genomen betaal je meer premie naarmate de leeftijd en waarde van de klassieker hoger zijn. Als je je aansluit bij een vereniging voor klassieke auto’s die lid is van de Federatie voor Historische Automobiel- en Motorfietsclub, kun je vaak 5 tot 10% premiekorting krijgen.  Bij een oldtimerverzekering heb je de keuze tussen WA, beperkt-casco en allrisk, net als bij een normale autoverzekering. Ook aanvullende verzekeringen voor rechtsbijstand of schade aan inzittenden kunnen afgesloten worden. In het geval van een WA-verzekering maakt de keuze tussen een klassieker of normale auto overigens niet uit. Hierbij wordt de schade aan je eigendom namelijk niet vergoed.

Bijschrift: Volvo 240 van 25 jaar, te verzekeren als klassieker of als gewone personenauto

Alleen in de zomer verzekerd
Rijd je vanwege het weer alleen in de zomer met je klassieker? Dan doe je er goed aan een oldtimerverzekering te kiezen voor slechts enkele maanden. Zo hoef je tijdens de maanden waarin hij stilstaat geen premie te betalen. Het kenteken van je klassieke auto dient tijdelijk geschorst te worden om de verzekeraar en de RDW duidelijk te maken dat de auto tijdens die periode niet in gebruik is. Vraag wel even na of de verzekeraar deze mogelijkheid biedt.

Schade aan je klassieker
In geval van schade, vergoedt de klassiekerverzekering alleen de schade op basis van de taxatiewaarde. Deze wordt om de 3 jaar door een taxateur vastgesteld. Wanneer je schade claimt, betaal je, afhankelijk van je polis, een eigen risico van bijvoorbeeld € 100,- of € 150,-. Dit risico is soms af te kopen door een wat hogere premie te betalen. Het opbouwen van schadevrije jaren is niet mogelijk met een klassiekerverzekering. Na een schadeclaim blijft de premie van de verzekering dus ongewijzigd. Lange tijd schadevrij rijden levert ook geen no-claim-korting op. Bezorgt een ander schade aan jouw auto, dan kun je een beroep doen op de WA-verzekering van de partij in kwestie.

Voorwaarden oldtimerverzekering
Om een klassiekerverzekering af te kunnen sluiten dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. De auto moet, en dit verschilt per verzekeraar, een minimale leeftijd hebben. Sommigen beschouwen een auto van 12 à 15 jaar als als klassieker, anderen hanteren een termijn van 20 of zelfs 25 jaar voordat door hen een auto als klassieker wordt beoordeeld. Klassieke auto’s kunnen buiten de wegenbelasting vallen. Maar de leeftijdsgrens ligt hiervoor wel wat hoger dan bij het afsluiten van een verzekering voor klassiekers. Je moet bovendien vaak aangesloten zijn bij een merkenclub die lid is van de FEHAC en je mag niet meer dan 5.000-7.000 kilometer per jaar met je klassieke auto rijden. Factoren waarnaar verder gekeken wordt zijn o.a. de leeftijd van de bestuurder, het gewicht van de auto en het gebruik ervan. Ook moet de auto een minimale taxatiewaarde hebben en niet voor elk merk auto zijn er klassiekerpolissen. Voldoe jij of je auto niet aan al die regels? Dan kun je altijd nog een normale autoverzekering afsluiten.

 

Leave a Comment