De producten van Apple kosten doorgaans veel meer dan die van de concurrentie. Hoewel het op het eerste gezicht lijkt dat Apple voordeel haalt uit zijn merknaam, zit er veel meer achter de prijsstelling dan je op het eerste gezicht zou denken. Factoren als Apple’s exclusieve ecosysteem, privacybeleid, marketingkosten, en hoge doorverkoopwaarde dragen ook bij tot de hoge prijs van een product.

In deze lijst bekijken we verschillende factoren die verklaren waarom Apple producten zo duur zijn en waarom de nieuwe iPhone 14 Plus bijvoorbeeld het geld nog steeds waard is!

1. Branding

apple-logo

Door producten in vele categorieën op de markt te brengen, zoals horloges, telefoons, computers, oortelefoons, notitieboekjes en zelfs coronavirus maskers, is Apple meer een lifestyle merk geworden. Voeg dit bij de ingewikkelde details, het premium gevoel en de waargenomen waarde van Apple’s producten. Het is een luxe lifestyle merk – waar het bezit van zijn producten een symbool van status en een luxe levensstijl is. Zelfs de iPhone zakjes hebben uitsparingen om het Apple logo te tonen. Dit laat zien hoe belangrijk het merk is in zijn symboliek. Gebruikers die in deze levensstijl zitten willen die behouden, en betalen er graag de prijs voor. Wie dat niet is, wil deze levensstijl wel en is ook bereid te betalen wat Apple vraagt.

2. Innovatie

apple-watch-7-onder-water

Apple’s technologische innovatie is een andere reden waarom zijn producten meer kosten. De recente komst van de M1 CPU chips is daar een goed voorbeeld van.

Door Intels CPU te vervangen door Apple’s eigen, op ARM gebaseerde silicium, haalde Apple niet alleen betere prestaties uit zijn Macs en iPads, maar bracht het ook een revolutie in de CPU industrie teweeg. En Apple doet dit al heel lang; de iPod is een klassiek voorbeeld.

Om de tech-industrie te blijven leiden, moet Apple zwaar investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologie. Volgens Statista bedroeg zijn R&D budget de laatste tijd maar liefst 20 miljard dollar.

3. Klantenloyaliteit

Welke reden je ook aanvoert, een reden die Apple er nooit toe brengt zijn prijsstelling te heroverwegen is zijn trouwe fanbase, die altijd bereid is de meerprijs te betalen. De laatste paar jaar zijn de prijzen en de inkomsten van Apple belachelijk gestegen, maar de verkoop en de populariteit van de producten zijn ook toegenomen.

man-achter-laptop-mac

Hoewel alle bovenstaande redenen bijdragen aan het ontstaan van deze ijverige fanbase, staat de lifestyle branding misschien wel bovenaan.

4. Privacy

Apple rekent ook zoveel omdat het geen gebruikersgegevens verkoopt om winst te maken, zoals veel andere bedrijven, en het komt ook niet voorgeladen met software om gebruikers te volgen. In plaats van gebruikersgegevens te verkopen, rekent Apple de gebruikers meer aan. Nu het besef groeit dat adverteerders gebruikers volgen, slaat Apple munt uit het feit dat privacy onbetaalbaar is.

Dit betekent echter niet dat Apple je helemaal niet volgt. Het doet dat om zijn eigen diensten en producten te verbeteren – wat eigenlijk wel logisch is. Zonder feedback kan het bedrijf de producten niet zo goed op de gebruikers afstemmen.

5. Kosten voor marketing en ondersteuning

De productkosten zijn ruwweg de combinatie van directe materiaalkosten en arbeidskosten bij de productie.

Hier wordt, zoals je ziet, geen melding gemaakt van bijvoorbeeld marketingkosten en servicekosten na de aankoop, die een bedrijf moet uitgeven om zijn producten te verkopen en klanten te behouden. Hetzelfde geldt voor Apple: behalve aan productiekosten besteedt het bedrijf ook veel aan marketing en ondersteuning.

Alle Apple Stores, bijvoorbeeld, zijn een manier om Apple producten aan de man te brengen, en ze kosten veel. Ze hebben een iconische infrastructuur; ze zitten vol experts; en ze bieden een uitstekende manier om met de producten in contact te komen. En er is ook Apple Support, waar je contact kunt opnemen met medewerkers van de technische dienst om problemen met je apparaten op te lossen en de vragen te stellen die je wilt.

Bovendien staat Apple bekend om het uitbrengen van enkele van de meest indrukwekkende en baanbrekende reclamespots die we ooit gezien hebben. Dit alles – en talloze andere factoren – zijn andere kosten dan de productkosten die verklaren waarom Apple zo veel rekent. Simpelweg zeggen dat het Apple 400 euro kost om een iPhone te maken en dat de resterende 600 euro winst is, zou misleidend zijn.

6. Apple’s ecosysteem

In de techniek verwijst een ecosysteem losjes naar een reeks afzonderlijke apparaten die elkaar aanvullen tot een groter, bruikbaarder geheel. Neem bijvoorbeeld de iPhone en de MacBook. Hoewel het allebei afzonderlijke apparaten zijn, vergroten ze, als ze samen gebruikt worden, elkaars bruikbaarheid en verbeteren ze de totale ervaring.

Apple’s ecosysteem is anders dan dat van andere bedrijven omdat Apple apparaten meestal alleen met andere Apple apparaten verbonden zijn, en daarbij heel goed werken. Tech YouTuber MKBHD legt het briljant uit.

Hoe meer een gebruiker in het ecosysteem duikt (door steeds meer Apple producten toe te voegen), hoe lonender het wordt. Dit, en de exclusiviteit van het systeem (zoals uitgelegd door MKBHD) dragen grotendeels bij aan de premium prijzen voor Apple producten, omdat gebruikers bereid zijn meer te betalen voor een betere ervaring en om gadgets te krijgen die samenwerken met wat ze al bezitten.

7. Doorverkoopwaarde

Zowel de Samsung Galaxy S9 als de iPhone X kwamen in 2018 uit, en kostten respectievelijk €700 en €1.000. Vandaag kost een gebruikte Galaxy S9 tussen €50 en €150 (14% waardevast), terwijl een gebruikte iPhone X nog steeds tussen €150 en €400 kost (27% waardevast).

Apple producten behouden zo veel van hun waarde om alle redenen die in dit artikel genoemd zijn. En omdat ze hun waarde behouden en later voor meer verkocht worden, kosten ze ook meer om de eerste keer aan te schaffen.

8. Hoge kwaliteit en lange levensduur

Apple producten gaan meestal langer mee dan hun concurrenten vanwege hun hoogwaardige hardware en software. De hardware wordt zorgvuldig ontworpen, vervaardigd en in elkaar gezet met materialen als aluminium. Daar komt nog bij dat de software (besturingssystemen en andere eigen programma’s) geoptimaliseerd is om die hardware ten volle te benutten, omdat Apple niet voor andere apparaten hoeft te ontwerpen.

Het resultaat is dat het eindproduct niet alleen goed aanvoelt en er goed uitziet, maar ook duurzaam is en hoge prestaties levert. Samen bieden Apple’s hardware en software de gebruiker een op maat gesneden, hoogwaardige gebruikerservaring, die hem ertoe aanzet meer te betalen.

9. Gratis besturingssystemen, toepassingen en updates

Apple’s besturingssystemen krijgen één grote upgrade per jaar en tientallen kleinere punt-updates door het jaar heen. Vergelijk dit met de releases van Windows, die na elke paar jaar komen en vaak betaling vereisen. Hoewel Microsoft de upgrade van oudere Windows versies naar Windows 11 gratis heeft gemaakt, heb je nog steeds veel ‘in-app’ aankopen die veel kosten, zoals de Office Suite.

Met Windows laptops moet je de Office Suite kopen om de werkruimte tools te krijgen, en de nieuwe versies daarvan zijn ook niet gratis-je moet ze ook kopen. Terwijl je met macOS Pages, Numbers, en Keynote gratis krijgt, en er ook gratis updates voor krijgt.

Het bedrijf moet flink investeren om deze software – en meer – gratis te houden. Door de klant meer te laten betalen, genereert Apple deze investering.

Zijn Apple producten nog steeds de moeite waard ondanks ze duurder worden?

Dit zijn de redenen waarom Apple producten over het algemeen meer kosten dan andere producten. De prijzen zijn misschien niet altijd te rechtvaardigen (zoals in het geval van de dure €1000+ Apple Pro Stand), maar waar het om gaat is dat de producten nog steeds veel verkopen.

Dit betekent echter niet dat je te veel hoeft uit te geven om ze te verwerven. Je kunt bijvoorbeeld geld besparen bij de aanschaf van een iPhone door niet het nieuwste model te kopen en voor een refurbished exemplaar te gaan. Hoewel het product niet helemaal nieuw zal zijn, blijft de ervaring intact.

Leave a Comment