Jouw energieverbruik verschilt natuurlijk van dat van jouw vrienden, familie en buren, dus is het belangrijk om een energieleverancier te vinden, die een plan biedt dat het beste bij jou past. Een energievergelijker kan jou hierbij helpen om de beste deal te vinden. Maar misschien vraag jij je af: ‘Wanneer moet ik van energieleverancier veranderen?’.

Overstappen energie – wanneer het een goed plan is:

 1. Je op zoek bent naar een energiecontract met een vast tarief – verschilt jouw factuur van maand tot maand of voelt die erg onvoorspelbaar? Door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier kun jij voor een plan met een vast tarief kiezen, zodat je een vast energieleveringstarief hebt, dat gedurende de duur van jouw contract stabiel blijft.
 2. Je op zoek bent naar redelijk geprijsde opties – ben jij op zoek naar een betaalbaar plan, dat beter bij jouw budget past? Overstappen naar een andere energieleverancier kan een mogelijkheid bieden om een nieuw plan te selecteren, dat kosteneffectiever of competitiever is.
 3. Jij jouw ecologische voetafdruk wilt verkleinen – als je milieuvriendelijker wilt zijn, overweeg dan om een plan voor hernieuwbare energie te kiezen. Veel aanbieders bieden dat tegenwoordig voordelig aan.
 4. Je niet tevreden bent over jouw huidige leverancier – ben jij op zoek naar een betere klantenservice, andere abonnementsopties of heb je gewoon een wijziging nodig? Je kunt aanbieders en plannen vergelijken en een nieuwe energieleverancier en opties kiezen, die het beste bij jou passen.
 5. Jouw plan niet meer voor jou werkt. Werk je de hele dag vanuit huis? Dan is dat gratis avond- en weekend plan misschien niet meer de beste keuze. Heb je een factuur krediet, maar verbruik je niet genoeg energie om van dat aanbod te profiteren? Is jouw gezinsleven veranderd? Is jouw gezin groter geworden of ben je kleiner gaan wonen? Elk van deze veranderingen kan betekenen dat het tijd is om jouw opties te verkennen en van energieleverancier te veranderen.

De kracht om te kunnen kiezen, geeft je de mogelijkheid om van energieleverancier te veranderen. Dus zoek naar extra prikkels, voordelen en diensten om het bedrijf en het plan te vinden, dat echt voor jou werkt. Wel of niet overstappen van energieleverancier wordt dan duidelijker.

Waarop moet ik letten bij het kiezen van een energieleverancier?

windmolens-elektriciteit

De overstap naar een nieuwe energieleverancier maken, is eenvoudig maar het zoeken naar de juiste kan een hele opgave zijn. Hier zijn de vijf belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier:

 1. Analyseer jouw huidige kosten. Als je de energiekosten voor jouw huis of kleine onderneming begrijpt, ben je beter voorbereid om een nieuwe energieleverancier te kiezen, die aan jouw behoeften voldoet. Kijk naar wat je hebt uitgegeven. Voordat je de prijzen van andere leveranciers bekijkt, dien je een recent overzicht van jouw plaatselijke nutsbedrijf of huidige concurrerende leverancier op te halen. Bekijk jouw factuur om te zien hoeveel je hebt betaald voor de levering van elektriciteit en aardgas.
 2. Zoek naar een betrouwbare klantenservice. Zoek een bedrijf dat een uitstekende klantenservice biedt en snel op vragen reageert. Vraag je vrienden op Facebook of andere social media of ze een bepaalde leverancier gebruiken en hoe ze de service ervaren of volg het bedrijf op social media en bekijk de laatste trends om te bekijken of er consistente klachten zijn.
 3. Gebruik jouw keuzevrijheid. Onderzoek en vind tarieven van een bedrijf waarop je kunt vertrouwen en die passen bij jouw budget. Ontdek wat jouw potentiële besparingen zouden kunnen zijn als je van energieleverancier verandert. Bekijk zorgvuldig de prijzen en de plannen, evenals de voorwaarden van het plan dat je overweegt.

Wat verandert er als ik voor een nieuwe energieleverancier kies?

 • Het tarief – met deze keuzemogelijkheid kun jij prijsopties en plannen volgen, die mogelijk anders zijn dan wat jouw leverancier of nutsbedrijf momenteel aanbiedt en overstappen naar een aanbieder die jou een beter tarief geeft.
 • De klantenservice – mogelijk ervaar je ook een verbeterde klantenservice wanneer je ervoor kiest om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

contract

Wat blijft hetzelfde als ik van energieleverancier verander?

 • De energiedienst – er is geen onderbreking de levering van elektriciteit of aardgas.
 • De energieapparatuur– servicecomponenten zoals draden, pijpleidingen, meters en transformatoren blijven waar ze zijn. Fysieke aanpassingen zijn niet vereist omdat jouw energie via hetzelfde transmissie- en distributiesysteem wordt geleverd, dat eigendom is van en wordt beheerd door jouw nutsbedrijf.
 • De leveringvan energie – jouw lokale nutsbedrijf blijft verantwoordelijk voor het leveren van elektriciteit en aardgas en de kosten voor jouw bezorgdiensten blijven hetzelfde.
 • Jouw rekening – de verschillende servicegebieden voor nutsvoorzieningen kunnen variëren, maar het is mogelijk dat je nog steeds één factuur ontvangt.
 • Het onderhoud– jouw nutsbedrijf blijft alle apparatuur – zoals meters, draden en pijpleidingen – onderhouden en reageert ook op eventuele stroomuitval.

Leave a Comment