Sluit je een hypotheek af om een huis te kopen? Dan is de kans groot dat de bank van jou verlangt dat je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluit. Omdat deze verzekering niet verplicht is en geld kost, ga je misschien op zoek naar een bank waarbij je geen overlijdensrisicoverzekering af hoeft te sluiten. Toch moet jij je niet te veel laten leiden door de prijs, want er zitten ook flink wat voordelen aan een ORV. Om jou hiervan te overtuigen, vertellen we je in deze tekst waarom het slim is om een overlijdensrisicoverzekering te hebben.

Wat is een ORV?

Ondanks dat de meeste mensen weleens van een overlijdensrisicoverzekering gehoord hebben, weet lang niet iedereen precies wat een ORV is. Daarom leggen we hier eerst in het kort uit waar je voor verzekerd bent als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. In principe sluit je een ORV niet voor jezelf af, maar voor je nabestaanden. Overlijd je binnen de looptijd van deze verzekering? Dan keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan je nabestaanden.

Nabestaanden hoeven niet te verhuizen na overlijden

begrafenis-boeket

Nu je weet wat een ORV is, kunnen we kijken waarom deze verzekering handig is. Eén van de belangrijkste redenen dat veel Nederlanders een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, is omdat zij hiermee voorkomen dat nabestaanden moeten verhuizen wanneer je als verzekeringnemer binnen de looptijd van een ORV overlijdt. Heb je samen met je partner een hypotheek afgesloten om een huis te kopen? Dan kan hij of zij de eenmalige uitkering van een overlijdensrisicoverzekering gebruiken om de hypotheeklasten te betalen.

Een overlijdensrisicoverzekering is niet alleen handig voor mensen met een koopwoning, maar net zo goed voor mensen die huren. Helaas denken veel mensen die in een huurhuis wonen dat zij geen ORV nodig hebben. Laat je deze verzekering links liggen en overlijd je vroegtijdig? Dan is je partner misschien niet meer in staat om iedere maand de huur te betalen, waardoor hij of zij moet verhuizen. Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt, is dit niet nodig. De ORV uitkering kan namelijk ook gebruikt worden om de huur te betalen.

Kleinere kans op financiële problemen

Veel mensen denken dat de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering alleen gebruikt mag worden voor de hypotheek of huur, maar dat is niet het geval. Je partner mag het geld ook voor andere zaken gebruiken. In principe bepaalt hij of zij helemaal zelf waaraan het geld besteed wordt. Dit brengt ons bij een andere belangrijke reden waarom een overlijdensrisicoverzekering handig kan zijn, want je verkleint de kans op financiële problemen bij nabestaanden. Met de uitkering kan je partner bijvoorbeeld ook de kosten voor kinderopvang dekken, zodat hij of zij zelf meer kan gaan werken. Op deze manier komt er meer geld binnen, waardoor er meer financiële ruimte ontstaat. Daarnaast kan de uitkering gebruikt worden om de studie voor kinderen te betalen.

Wat kost een ORV?

Zie je inmiddels in waarom een ORV handig is? Dan ben je vast ook benieuwd naar de premie van een overlijdensrisicoverzekering. Dit kunnen we helaas niet precies zeggen, want de prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Een verzekeraar kijkt onder meer naar je leeftijd, je gezondheid en of je rookt of niet. Daarnaast is ook de keuze voor een vaste of variabele premie van invloed op de kosten van een overlijdensrisicoverzekering.

Leave a Comment