Het kan een moeilijke keuze zijn om te beslissen of je een auto gaat leasen of kopen. Een auto leasen betekent dat je lagere maandelijkse betalingen hebt en dat je meestal in een auto kunt rijden dat misschien duurder is dan je je zou kunnen veroorloven om te kopen. Aan de andere kant, als je besluit een auto te kopen, ben je er uiteindelijk eigenaar van, ook al betekent dat dat je in de tussentijd een hogere maandelijkse aflossing betaalt. Misschien is de beste manier om te beslissen wel om de voor- en nadelen van leasen versus kopen van een auto te begrijpen, hoe het leasen van een auto werkt en welke tips voor het leasen van een auto je kunnen helpen om een goede deal te sluiten.

Wat is een personal lease?

Je hoort misschien dat auto leasen wordt vergeleken met het leasen van een appartement, en er zijn overeenkomsten tussen de twee. Wanneer je een auto of een appartement least, huur je het pand voor een bepaalde tijd. Jij en de eigenaar hebben een wederzijdse afspraak dat de goederen in goede staat worden teruggegeven.

Toch zijn er extra overwegingen voor het leasen van een auto die je niet hebt bij het leasen van onroerend goed. Veel autolease-overeenkomsten duren twee tot drie jaar en geven je meestal de mogelijkheid om de auto aan het eind van de looptijd te kopen. Autolease-overeenkomsten beperken het aantal kilometers dat je jaarlijks met de auto mag rijden. Als je het afgesproken aantal kilometers overschrijdt, ben je extra bedrag per kilometer verschuldigd.

Een auto leasen

Volvo XC60 auto rood

Als je een personal lease overweegt, bekijk dan de websites van autodealers en bel of bezoek de dealer om te informeren naar lease specials en selecties.

Meestal zijn consumenten die een auto willen kopen geïnteresseerd in de laagste verkoopprijs. Die prijs, gecombineerd met het jaarlijkse percentage van de rente op de autolening en de belastingen op het voertuig, wordt uitgesmeerd over de looptijd van een meerjarige lening. Maar omdat de leasetermijn bij het leasen van een auto meestal korter is dan de looptijd van een autolening, zul je waarschijnlijk de beste totale leaseprijs willen zoeken met de laagst mogelijke betaling, inclusief alle belastingen en kosten.

Winkel bij verschillende dealers voordat je een auto kiest om te leasen, net zoals je zou doen als je een auto zou kopen.

Tip: Vraag alle lease voorwaarden van elke dealer schriftelijk op, zodat je alle kosten, prijzen en voorwaarden kunt vergelijken.

Voordelen van een personal lease

1. Voertuigen uit het hogere segment

Sommige mensen kiezen ervoor om een auto te leasen omdat ze dan in duurdere auto’s kunnen rijden tegen een beter betaalbare maandelijkse betaling. Bovendien kun je met een autolease van twee tot drie jaar je auto gemakkelijk en vaak upgraden.

2. Financiële voordelen

Natuurlijk least niet iedereen omdat hij een luxe auto wil. Lagere aanbetalingen, garanties en gratis routineonderhoud behoren tot de voordelen die lease klanten doorgaans krijgen bij het leasen van een auto.

3. Bescherming tegen afschrijving

Leasen helpt je te beschermen tegen onverwachte waardevermindering. Als de marktwaarde van je auto onverwacht daalt, zal je beslissing om te leasen een verstandige financiële zet blijken te zijn. Als de geleasde auto zijn waarde goed houdt, kun je hem meestal aan het eind van de lease tegen een goede prijs kopen en hem houden of besluiten hem door te verkopen.3

4. Je kunt ervoor kiezen een auto te kopen aan het eind van de leaseperiode

Sommige bestuurders worden verliefd op hun leaseauto’s en besluiten ze te kopen. Doorgaans kun je de leaseauto aan het eind van de leaseperiode kopen. De prijs is meestal de restwaarde van de auto plus de door de fabrikant vereiste verwerkingskosten. Een leaseauto kopen voor minder dan de huidige marktwaarde kan een goede financiële zet zijn.

5. Je kunt je lease misschien overdragen aan een nieuwe bestuurder.

Als je besluit dat je niet echt houdt van de auto die je hebt geleased, hoef je er niet aan vast te zitten. Zorg er gewoon voor dat je contract je toestaat om de overeenkomst over te dragen aan een nieuwe bestuurder voor de rest van de looptijd, voordat je het leasecontract ondertekent. Een ding om op te merken: je financieringsmaatschappij kan je leasetransfer kosten in rekening brengen die kunnen oplopen tot enkele honderden dollars, maar als je de mogelijkheid wilt hebben om af te zien van een auto die je niet wilt houden, kan leasen die optie bieden als je daarom vraagt.

Nadelen van een personal lease

Ford Ranger wit auto

1. Je bent geen eigenaar van de auto

Het duidelijke nadeel van een auto leasen is dat je de auto aan het eind van het leasecontract niet bezit. Dat betekent dat je geen inruilwaarde hebt als je besluit een auto te kopen. Consumenten die routinematig jarenlang een auto leasen kunnen uiteindelijk meer betalen dan wanneer ze de auto aanvankelijk hadden gekocht.

2. Het bespaart je misschien geen geld

Nog iets om te overwegen: je kunt een autolease contract verbreken, maar dat kost je meestal een vergoeding. Je kunt een langlopend leasecontract afsluiten, maar dat kan de financiële voordelen van leasen in plaats van een auto kopen tenietdoen. Dat komt omdat leasen je doorgaans meer kost dan wat je zou kunnen hebben opgenomen in een langlopende autolening. Reken maar eens uit of de cijfers in jouw voordeel werken om een lange-termijn lease te tekenen.
Op dezelfde manier bieden sommige autofabrikanten leaseovereenkomsten met korting aan om belangstelling te wekken voor hun modellen. Lees de kleine lettertjes om er zeker van te zijn dat je besparing niet teniet wordt gedaan door extra kosten die de dealer kan vragen. De gereduceerde prijs is misschien niet inclusief de omzetbelasting of verschillende “drive-off” kosten. Wees sceptisch over elke deal die te mooi klinkt om waar te zijn.

3. Leasen kan ingewikkelder zijn dan kopen

Een auto kopen is eenvoudiger dan leasen. Bij het leasen van een auto betaal je meestal voor de verloren waarde van de auto gedurende de looptijd van de overeenkomst, plus een aantal vergoedingen. Leasecontracten kunnen ingewikkeld zijn. Om een goede deal te vinden, bestudeer je je contract zorgvuldig en stel je vragen over alles wat je niet begrijpt.

4. Leaseauto’s zijn beperkt tot een beperkt aantal kilometers

Elke leaseovereenkomst heeft een bepaald aantal kilometers dat je mag rijden zonder extra te betalen. Als je je limiet overschrijdt, moet je extra betalen en dat kan hoog oplopen.

Leave a Comment