Als je het zat bent om in dezelfde relaties met dezelfde problemen te belanden, moet je het type mensen waarmee je uitgaat eens heroverwegen.

Het is niet makkelijk om deze overstap te maken, maar zelfs als het maar tijdelijk is, kan het je ogen openen voor wat je wilt en nodig hebt in een relatie.

Je type veranderen kan alles veranderen.

Dit proces vereist dat je buiten je comfortzone treedt en uitgaat met het soort mensen waar je normaal gesproken niet op valt. Begin met een open geest, vertrouw op het proces en stop met obsederen over resultaten.

Wat is een type?

Wat betekent het om een “type” te hebben? Om te beginnen wil ik zeggen dat we allemaal unieke mensen zijn met hun eigen sterke en zwakke punten en eigenaardigheden, ook al zijn we snel geneigd om in categorieën in te delen. Maar dat betekent niet dat er geen overeenkomsten zijn tussen de mensen die je kiest om mee uit te gaan.

Er zijn een paar categorieën van overeenkomsten: fysiek type, persoonlijkheid, werk en algemene sfeer. Natuurlijk zijn er hier veel kruisbestuivingen. Ik generaliseer bijvoorbeeld, maar een arbeider zal eerder fysiek sterker en minder cerebraal zijn dan de gemiddelde universiteitsprofessor. Een man met een hoop tatoeages en een grote baard zal waarschijnlijk minder in het leger zitten. Zie je wat ik bedoel?

Dit is belangrijke informatie om te weten als je probeert uit te zoeken wat jouw “type” in het verleden is geweest. Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot een bepaald fysiek type, maar kunnen in een relatie niet overweg met dat type. Anderen denken dat ze zich aangetrokken voelen tot atleten, maar in werkelijkheid voelen ze zich aangetrokken tot iemand die gedreven en gedisciplineerd is.

Het is belangrijk om je dating geschiedenis door te nemen en uit te zoeken wat je aantrok in deze mensen. Wat vond je leuk en niet leuk? Was er iets aan dit type persoon in het bijzonder dat je relaties in de weg stond of was het iets anders?

Misschien heb je de neiging om op onbereikbare mensen te vallen. Is dit gewoon toeval of doe je het omdat je bang bent om dicht bij ze te komen? Misschien date je altijd met mensen die ouder zijn dan jij. Waarom denk je dat dat is?

Het komt vaak voor dat mensen in relaties naar een bepaald type persoon neigen. Het kan zijn dat dit het type mensen is dat ons in de eerste plaats opzoekt. Misschien vertegenwoordigen ze een soort versie van onze eerste verliefdheid en jagen we daar onbewust nog steeds achteraan. Misschien herinneren ze ons aan iemand uit ons verleden die ons een veilig gevoel gaf.

Wat de eerste aantrekkingskracht ook veroorzaakt, dit kan gemakkelijk een patroon worden. Je hebt één relatie, dan ga je uit elkaar en de volgende persoon in wie je geïnteresseerd bent doet je toevallig denken aan je ex. Nadat je dit een paar keer hebt gedaan, voelt het gewoon comfortabeler en natuurlijker om met dit type persoon te daten.

Je weet wat ze leuk vinden, wat ze inbrengen en ken de red flags als geen ander. Hoewel elk van hen een beetje anders zal zijn, zul je verbaasd zijn over hoe je meer gelijksoortige mensen aantrekt en aangetrokken wordt naarmate de tijd vordert, omdat je deze gewoonte hebt opgebouwd.

Waarom zou je buiten je type moeten daten?

man-vrouw-date-restaurant

Waarom is dat nu een probleem? Het lijkt goed om het soort mensen te vinden tot wie je je aangetrokken voelt en bij hen te blijven. Zo verspil je geen tijd aan mensen die niet bij je passen. En dat is tot op zekere hoogte waar. Maar ik denk dat als je hier bent, dat betekent dat je tegen problemen aanloopt omdat je vastzit aan een bepaald type en dat je iets nieuws wilt proberen.

Dus met dat in gedachten, hoe ga je om met mensen buiten je type? Mijn eerste advies is om je geest open te stellen. Het is niet zo eenvoudig als een schakelaar omzetten en veranderen tot wie je je aangetrokken voelt. Het betekent dat je moet uitgaan met mensen die je niet meteen wild maken. Het betekent vechten tegen je instinct om “nee” te zeggen tegen iedereen die niet in een bepaald profiel past.

Laat je door vrienden koppelen aan mensen die je normaal gesproken misschien geen kans zou geven. Swipe meer naar rechts op datingapps. Vecht je door lastige stiltes heen en leer mensen echt kennen. Het draait allemaal om een open houding en bereid zijn om contact te maken.

Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden tijdens dit proces.

Leer angst van liefde te scheiden

Een van de redenen dat mensen in een cyclus van daten met een bepaald type persoon belanden, is dat ze alleen “vlinders” ervaren bij mensen die hen op een bepaalde manier behandelen. Ze ervaren dit soort intense gevoelens alleen bij een persoon die hen niet erg goed behandelt.

Ik zie het zo: als je al weet wat er gaat komen, dan is er minder anticipatie en minder beloning aan het einde. Dit is wat je krijgt als je met iemand date die open en eerlijk is over zijn gevoelens voor jou, zijn behoeften en verwachtingen communiceert en bereid is om aanhankelijk en liefdevol tegen je te zijn.

Dan zijn er mensen die je op afstand houden, warm en koud lopen en nooit laten merken hoe ze zich voelen of wat ze willen. Op papier is dit natuurlijk een negatieve situatie, maar in het begin kan het voelen alsof ze gewoon mysterieus, spontaan en veelgevraagd zijn.

Hierdoor werk je extra hard om hun aandacht en liefde te winnen, en als je het krijgt, voelt het des te opwindender. Deze push pull cyclus kan ervoor zorgen dat je angst en liefde aan elkaar gelijk stelt en is een van de belangrijkste redenen dat mensen vast komen te zitten in situaties met mensen die duidelijk slecht voor ze zijn.

Dus om een lang verhaal kort te maken, als je gewend bent om uit te gaan met mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn, zal het doorbreken van deze cyclus ongemakkelijk zijn. Misschien vind je dat de mensen met wie je date te gretig zijn of zelfs wanhopig overkomen. Misschien vind je praten over je gevoelens moeilijk en niet sexy. Dit is normaal. Probeer niet weg te lopen.

En zelfs als je niet uitgaat met mensen die je op deze manier behandelen, is daten buiten jouw type in de beginfase vaak minder opwindend, gewoon omdat ze zo anders zijn dat je de typische mijlpalen niet bereikt. Dit is waar een open geest en geduld om de hoek komen kijken.

Vergelijk je dates niet met eerdere relaties

romantisch-date-koppel

Het kan zo makkelijk zijn om een nieuw iemand te vergelijken met iemand uit het verleden. Het kan ook heel destructief zijn voor onze nieuwe relatie. Dit geldt vooral als je voor het eerst gaat daten met iemand buiten je type.

Ik kan je nu al vertellen dat als je ze vergelijkt met partners uit het verleden, ze elke keer tekort zullen schieten. Dit is niet omdat ze iets missen. Het is omdat je niet in staat bent om alle goede dingen te zien die ze inbrengen, in ieder geval op dit moment.

Je bent nu aan het daten met iemand die je in de meeste gevallen geen tweede blik zou hebben gegeven. Omdat je dit soort mensen nooit een kans hebt gegeven, weet je niet wat ze te bieden hebben en wat ze speciaal maakt. Misschien ben je niet in staat om het op het eerste gezicht te zien. Dat is wat hen “niet jouw type” maakt.

Maar als je kunt stoppen met hen te vergelijken met je vroegere partners en de tijd neemt om hen te leren kennen, dan zul je ontdekken dat ze kwaliteiten hebben die je je nooit had kunnen voorstellen.

Als je worstelt met vergelijken, is de beste manier om daaraan te ontsnappen de tijd te nemen om over een relatiebreuk heen te komen voordat je weer gaat daten. Als je al een lange tijd uit elkaar bent en dit komt nog steeds naar boven, dan kan dit betekenen dat je deze breuken nog niet volledig hebt verwerkt.

Stap uit je comfortzone

Een van de grootste redenen dat mensen alleen met hun type daten is omdat dat comfortabel is. Dit is begrijpelijk, maar hoe meer tijd je buiten je comfortzone doorbrengt, hoe meer je leert en groeit.

Dus maak het je gemakkelijk om je ongemakkelijk te voelen. Accepteer het feit dat dit anders zal zijn en dat zal eng zijn en doe het dan toch. De reden dat je deze video bekijkt, is omdat je het gevoel hebt vast te zitten in een cyclus van slechte dates en onvervulde relaties en als je wilt dat dat verandert, zul je het moeten veranderen.

Richt je op wat er ontbreekt

In plaats van je te richten op wat deze persoon mist in vergelijking met de mensen met wie je in het verleden hebt gedate, kun je je beter richten op wat er in je vorige relaties ontbrak, waardoor je het anders aanpakt.

Misschien heb je altijd gedate met mensen met hoge verwachtingen die je pushten om de beste versie van jezelf te zijn. Betekende dat dat je niet kon ontspannen en een valse façade moest opzetten?

Misschien ging je uit met mensen met grote persoonlijkheden. Had je ooit het gevoel dat je jezelf moest inkrimpen om in hun leven te passen?

Dit zijn slechts voorbeelden, maar een van de grote voordelen van deze oefening is om uit te vinden of dingen anders kunnen, dus verspil deze kans niet door te proberen dezelfde relaties te creëren die je in het verleden hebt gehad.

Onthoud dat dit een experiment is

Game Love GIF by jasonch

Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om los te komen van hun type door de manier waarop ze denken over potentiële dates. Ik denk dat veel mensen een date ingaan met de gedachte “is dit iemand met wie ik de rest van mijn leven wil doorbrengen?”.

Dit is logisch als je je wilt settelen en het zat bent om je tijd te verspillen aan mensen die niet bij je passen. Maar deze houding kan je al vroeg een slechte dienst bewijzen. Hoe moeilijk het ook is, ik wil dat je probeert je hoofd leeg te maken van deze gedachten.

Ga uit je hoofd en geniet gewoon van het gezelschap van die ander. Concentreer je op jezelf uitdrukken en hem of haar leren kennen zonder dat je probeert hokjes af te vinken op de checklist van je ideale partner. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je merkt dat je gedachten afdwalen en je begint te denken “mijn vorige partner zou zoiets nooit zeggen”, herinner jezelf er dan aan dat dit een experiment is en dat je jezelf erin moet laten investeren in plaats van te proberen de controle te behouden.

Leave a Comment