Zonnepanelen zijn interessant met het oog op duurzaamheid, maar ook met het oog op de portemonnee. Zeker nu het leven alsmaar duurder wordt en onder andere de energieprijzen flink stijgen, kan een zonnepaneel jou heel wat geld besparen. Misschien wel meer dan je in eerste instantie denkt, want ken je de volgende financiële voordelen van zonnepanelen al? Mogelijk geven ze voor jou de doorslag om te kiezen voor een zonnesysteem.

Snelle terugverdientijd

zonnepanelen-huis

Zoals je wellicht weet moet je voor een zonnesysteem eerst investeren. Denk aan een gemiddeld bedrag van zo’n €3.500 tot €5.000. Dat lijkt misschien veel, maar in circa zes tot acht jaar heb je deze investering terugverdiend. Misschien nog wel sneller als de energieprijzen door blijven stijgen. Bovendien gaan de zonnepanelen van tegenwoordig al snel 20 tot 25 jaar mee, dus je kunt een flinke tijd voordeel genieten. Je kunt het beste kiezen voor een zonnesysteem dat qua aantal panelen goed aansluit bij je verbruik. Wat kosten zonnepanelen in jouw situatie? Doe daarvoor de dakscan van aanbieder Sungevity. Je krijgt dan alvast een indicatie van de prijs op basis van jouw jaarlijkse verbruik.

Krijgt 21% btw terug

Op dit moment loopt er een regeling waarbij je 21% btw op zonnepanelen kunt terugvragen bij De Belastingdienst. Dit doe je binnen zes maanden na het jaar waarin je het zonnesysteem aanschaft. Momenteel ligt er een plan om deze teruggave vanaf 2023 compleet te schrappen en de btw op zonnepanelen helemaal af te schaffen. Mocht dit doorgaan dan hoef je zelfs geen formulier meer in te vullen voor de teruggave.

Extra subsidies ontvangen

luxe-moderne-blokhut-zonnepanelen

Naast de 21% btw zijn er mogelijk nog andere interessante regelingen voor je beschikbaar. Zo stellen gemeentes voor duurzame maatregelen vaak subsidies beschikbaar. Hierbij kun je denken aan isolerende maatregelen, ledverlichting en ook aan zonnepanelen. De regelingen verschillen per gemeente en kunnen ook anders zijn voor kopers en huurders. Check dus zeker de website van je gemeente om te zien of er subsidies gelden waar je slim gebruik van kunt maken. Zo kom je onder de streep nog voordeliger uit.

Financiering aanvragen

Ondanks dat er diverse regelingen van kracht zijn kan het natuurlijk altijd zo zijn dat je momenteel het geld niet beschikbaar hebt om te investeren in een zonnesysteem. Ook daar is gelukkig een oplossing voor. Kies voor een zogenoemde groene lening, die speciaal in het leven geroepen is om duurzame maatregelen te stimuleren. De voorwaarden zijn relatief gunstig, zoals een rente van 3,5% tot 4% en de optie om tussentijds af te lossen. Normaliter kom je zelfs met zo’n lening goedkoper uit dan wanneer je bij het reguliere energienet blijft aangesloten.

Huis voor meer geld verkopen

Mocht je van plan zijn om op korte termijn te verhuizen dan zou dat je tegen kunnen houden om nu te investeren in een zonnesysteem. Dit bezwaar ruimen we graag uit de weg, want uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt dat huizen met gemiddeld €7.000 in waarde stijgen na de aanleg van een zonnesysteem. Zo heb je die investering theoretisch gezien dus al direct terugverdiend. En zeg zelf, hoe fijn is het als je zelf een nieuw huis koopt waar al zonnepanelen op liggen? Dus, installeren maar!

Leave a Comment