Ben je zwanger en vraag je je af wanneer je een zwangerschapskussen moet gaan gebruiken? Of dat je er überhaupt wel een nodig hebt? Je bent niet alleen, dit is een van de meest gestelde vragen die we krijgen als het over zwangerschap gaat.

Voor we naar het wanneer springen, beginnen we eerst met het waarom? Waarom zou je een zwangerschapskussen kopen?

1. Slaapgebrek

woman covered in white blanket sleeping on white bed comforter

Door de mechanische en hormonale veranderingen die zich tijdens je zwangerschap ontwikkelen, lopen vrouwen tenslotte meer kans op slaapstoornissen zoals obstructieve slaapapneu en rustelozebenensyndroom. Daarom raden we het gebruik van een zwangerschapskussen aan, want dat maakt in slaap komen een stuk gemakkelijker, zodat je kunt genieten van je diepste, meest zalige rust.

2. Algemeen ongemak

Alleen mama’s kennen het ongemak van slapen tijdens de zwangerschap. Pijn in de onderrug, ongemak in de heupen en middernachtelijke schoppen van je mini-me. Het gebruik van een zwangerschapskussen is een onfeilbare manier om wat ongewenst ongemak te verlichten.

3. Zijslapen is beter

slapen-koppel

Het belangrijkste om op te merken is allereerst de aanbevolen zijslaap houding. Zijdelings slapen is het beste voor je baby – en voor jou. Zwangere vrouwen worden aangemoedigd op hun zij te slapen om doodgeboorte te voorkomen, want onderzoek heeft uitgewezen dat het de kans op een doodgeboorte in een laat stadium van de zwangerschap kan halveren. Artsen raden aan de hele zwangerschap op de zij te slapen, om een optimale bloed- en zuurstoftoevoer naar je baby te bevorderen. Omdat rugslapen druk kan uitoefenen op de bloedvaten, en ongemak kan veroorzaken in je bekken, benen en rug.

Waarom is slaap zo belangrijk tijdens de zwangerschap?

Als een vrouw zwanger wordt, treden er een enorme hoeveelheid fysieke en emotionele veranderingen op, waarbij slaap of gebrek daaraan het meest gemeld wordt.

Slaap is heel belangrijk, omdat het een belangrijke rol speelt bij geheugen, leren, eetlust, stemming en besluitvorming – allemaal heel belangrijke factoren als het gaat om het scheppen van nieuw leven.

Chronisch slaaptekort kan ook invloed hebben op het immuunsysteem, waarbij onderzoek suggereert dat dit een deel van de reden kan zijn waarom slaaptekort in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op zwangerschaps-, bevallings-, en zuigelingenuitkomsten.

Wanneer moet je een zwangerschapskussen gaan gebruiken?

zwanger-buik-vrouw-witte-trui

Je zult waarschijnlijk veel verschillende aanbevelingen vinden als je Google gebruikt, maar er is geen goed of fout antwoord op het precieze tijdstip waarop je een zwangerschapskussen moet beginnen gebruiken. Het komt allemaal neer op je persoonlijke ervaring. Als je je ongemakkelijk begint te voelen in je slaap of merkt dat je ‘s nachts op je rug rolt, wijst dat meestal op de behoefte aan een zwangerschapskussen. Veel mama’s kiezen al vroeg in hun zwangerschap voor een kussen om een goede gewoonte van zijslapen te krijgen, en daarom is de meest populaire stijl van hoofdkussens er een die de zijslaper positie ondersteunt.

Wat moet je zoeken in een zwangerschapskussen?

Nu we alle basisprincipes behandeld hebben, helpen we je het juiste kussen te vinden.

Grootte

Hoofdkussens kunnen variëren van klein en compact, niet groter dan je gemiddelde kussen. Helemaal tot grote lichaamskussens die om je hele lichaam wikkelen. Zolang het zijslapen ondersteunt is de voorkeur helemaal aan jou, afhankelijk van de ruimte.

Vorm

Ook hier draait alles om voorkeur. Er is de C vorm die rond je lichaam buigt en de U vorm die fungeert als een volledig lichaamskussen dat rond je lichaam wikkelt en onder voeten, benen, knieën en hoofd wegstopt. Als je echter liever je eigen kussen gebruikt, is de kleinere, compactere vorm de betere optie voor je. Omdat je het onder je buik wegstopt en niet veel plaats in het bed inneemt.

Kosten

De prijzen kunnen variëren van €40 tot €250, afhankelijk van de kwaliteit en de plaats van fabricage. Ook dit is weer een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar om je een beetje op weg te helpen hebben we onze top 3 zwangerschapskussens voor 2021 op een rijtje gezet.

Leave a Comment