Of je nu een geschenk voor iemand koopt of een stuk voor je eigen collectie, dit artikel legt uit waar je op moet letten bij het kopen van juwelen. In 10 makkelijke tips over stijl, goud zuiverheid, ringmaat en kennis van edelstenen helpt deze gids je een goede aankoop te doen.

1. Gok niet naar de ringmaat

ringen-man-vrouw

Als je een ring voor iemand koopt en hij past niet, kan je speciale gelegenheid op een teleurstelling uitlopen. Gelukkig kan een juwelier een bestaande ring of de vinger van de persoon opmeten.

2. Informeer jezelf over diamanten en edelstenen

Als je voor het eerst diamanten of edelstenen koopt, is het een goed idee om je er een beetje in te verdiepen. Je zou waarschijnlijk geen dure TV of een mobiele telefoon kopen zonder eerst wat onderzoek te doen – en hetzelfde geldt voor waardevolle edelstenen.

3. Lees de kleine lettertjes

Als laatste tip voor het kopen van juwelen, bewaar altijd de kassabon en alle andere documenten die bij je aankoop horen. Ga bij op maat gemaakte voorwerpen na of ze terug te sturen zijn. Als je een geschenk koopt, is het een bijzonder goed idee om het retour- en ruilbeleid na te gaan. Zo kun je het voorwerp altijd ruilen als je ontvanger het niet mooi vindt.

4. Zilver, goud of platina?

gouden-sieraden-armband

Zilver is het meest betaalbare edelmetaal. Het is echter erg zacht en kan gemakkelijk buigen, zodat het niet geschikt is voor langdurig dagelijks gebruik, zoals verlovingsringen. In plaats daarvan is zilver een mooi mode-accessoire, dat het best geschikt is om af en toe te dragen.

Goud is iets duurder dan zilver, maar veel slijtvaster. Het is er in verschillende kleuren: wit-, geel- en roségoud. Het is er ook in verschillende zuiverheden – van het goedkopere 9K goud tot het duurdere 18K goud. Daarom is goud heel veelzijdig voor alle soorten dames sieraden, van kleine geschenken tot belangrijke stukken zoals verlovingsringen.

Platina is het hardste edelmetaal van allemaal, met een prachtige zilverwitte kleur. Het is echter ook het duurst. Het is ideaal voor erfstuk juwelen, zoals verlovings-, trouw- en eeuwigheidsringen.

5. Hallmarking

Als je in Nederland een sieraad van goud, zilver of platina koopt, let dan op het stempel dat in het metaal gestempeld is. Een hallmark is een wettelijke garantie voor het edelmetaal gehalte van je juwelen. Het garandeert dat je betaalt voor wat er geadverteerd wordt.

6. Maak het persoonlijk

Of het nu gaat om een cadeau, een verlovingsring of Isabel Bernard sieraden voor je eigen collectie, het belangrijkste is dat je een sieraad koopt dat de drager mooi zal vinden en dat bij zijn stijl en persoonlijkheid past. Op die manier zal de sieraden aankoop voor lange tijd maximale vreugde brengen. Om meer te weten te komen, lees over hoe je het perfecte geschenkjuweel of verlovingsring kunt kiezen, of hoe je een goede juwelencollectie kunt aanleggen.

7. Vermijd met nikkel gevulde juwelen

Veel mensen zijn allergisch voor een metaal dat nikkel heet. Sommige juwelen bevatten echter nikkel dat als legering gebruikt wordt. Omdat bijna iedereen huidirritatie kan krijgen van nikkel, is het verstandig om voorwerpen met dit metaal erin te vermijden. Als je het niet zeker weet, vraag dan gewoon aan je juwelier of hun sieraden nikkelvrij zijn.

8. Vergelijk prijzen

Dit is een belangrijke tip voor het kopen van juwelen: koop niet het eerste sieraad dat je ziet. Winkel rond. Het is een goed idee om de prijzen bij een paar juweliers te vergelijken, want misschien vind je hetzelfde sieraad bij een andere winkel voor minder geld. Bijvoorbeeld, online winkels zijn over het algemeen goedkoper omdat ze niet dezelfde overheadkosten hebben als fysieke winkels.

9. Zoek de juiste juwelier

sieraden-winkel

Een goede verkoper zal geruststellend en behulpzaam zijn, hoeveel vragen je ook stelt. Het meest waardevolle voor een juwelier is het vertrouwen van hun klanten. Kijk dus naar zaken als de garantieperiode die op de producten wordt aangeboden, als teken van betrouwbare service.

10. Conflict vrij

Wanneer rebellen of terroristische groeperingen diamanten op de zwarte markt verkopen om hun illegale activiteiten te financieren, worden deze stenen “conflictdiamanten” genoemd. Daarom moet je altijd controleren of je conflictvrije stenen koopt. Met andere woorden, zorg ervoor dat de verkoper legitiem is.

Leave a Comment