De objecten, die je aan je muren hangt, laten zien wie je bent. Als je helemaal niets aan de muur hangt, zul je het gevoel hebben dat je in een hotel woont. Maar als je de juiste kunst, foto’s en muurdecoraties ophangt, zul je een huis hebben dat laat zien dat de eigenaar iemand is met een geweldig gevoel voor cultuur en een te gekke persoonlijkheid. In dit artikel bespreken we enkele ideeën voor wanddecoraties, die jij bij jou thuis kunt gebruiken.

Maak een statement

white sofa with throw pillows

Het vullen van een groot vlak op de muur is echt opvallend en ook een van de gemakkelijkste ideeën voor wanddecoratie omdat het de klus in één klap zal klaren. Dit kan een origineel schilderij zijn of een foto op canvas van bijvoorbeeld Albelli.nl. Je kunt ook een prachtige print of een oversized spiegel zoeken of een object inlijsten in hout of metaal. Grote objecten zoals deze maken niet alleen korte metten met grote muren, ze zijn ook uitstekende gespreksonderwerpen en kunnen, zelfs wanneer ze op bepaalde momenten van de dag in ander licht schitteren, extra drama aan een ruimte geven. Een andere tip is om soortgelijke objecten in paren of drieluiken op te hangen. Drie prints zijn, als het om grote muren gaat, immers beter dan één.

Houd je aan deze vuistregel

assorted-color coffee and quote wall decors on wall

Om welke reden dan ook, maken veel mensen de fout om kunst en decoraties veel te hoog op te hangen. Galeriehouders en mensen, die in een museum werken, zweren echter bij de regel 75 centimeter vanaf het midden. Dit betekent dat je 150 centimeter vanaf de grond meet om zo de plek te kunnen vinden waar het midden van een kunstwerk aan de muur wordt gehangen. Dit werkt in de meeste gevallen, maar er zijn ook enkele gevallen waarbij je andere afmetingen moet gebruiken: als je bijvoorbeeld kleiner bent dan de gemiddelde persoon (probeer je 120 centimeter vanaf het midden) of als het kunstwerk een ongebruikelijke grootte of vorm heeft, moet je ook kijken hoe het het beste uitkomt. Als je kunst boven een meubelstuk hangt, laat dan tussen de 25cm en 50cm ruimte boven een bank of een tafel vrij.

Maak een galeriewand

galeriewand

Eén van onze favoriete ideeën voor muurdecoraties in de woonkamer is de galeriewand, wat een leuke manier is om de ruimte te vullen, terwijl je ook een hele collectie van je favoriete dingen laat zien. Om een succesvolle galeriewand te kunnen maken, is het belangrijk om te bedenken hoe de verschillende elementen elkaar kunnen aanvullen. Er zijn twee manieren om galeriewanden te maken. De eerste manier is om alles wat je wilt ophangen te verzamelen en vervolgens, voordat je ze echt aan de muur gaat hangen, een plan te maken voor hoe je de objecten gaat rangschikken. De andere manier is om te beginnen met een centraal, dominant en goed zichtbaar stuk muur te kiezen. Hier moet je het eerste stuk kunst of afbeelding ophangen en er vervolgens organisch omheen werken. Welke methode je ook kiest, vermijd door items met verschillende vormen en texturen te mengen dat je een saai rasterpatroon krijgt. Een ovale spiegel, een stuk textiel, een klok, historische artefacten, muziekinstrumenten – het zijn allemaal geweldige objecten om de rechte lijnen van vierkante en rechthoekige ingelijste foto’s en kunst te kunnen doorbreken.

Gebruik planken en richels

muur-decoratie

Als je van het uiterlijk van een galeriewand houdt, maar eigenlijk niet zo goed weet hoe je alles precies goed uit elkaar moet plaatsen en moet ophangen, krijg je een soortgelijk effect door zwevende planken en fotolijsten te gebruiken. Deze onopvallende planken zijn gemakkelijk op te hangen – probeer er twee of drie aan een muur te groeperen. Ze zijn geweldig voor het tentoonstellen van een mix van ingelijste foto’s en kunst naast andere interessante items zoals kleine planten, zorgvuldig bij elkaar gezochte antieke snuisterijen, tafelklokken en aardewerk vazen.

Gebruik deze ideeën voor wanddecoratie door je hele huis om jezelf zo elke dag visueel betrokken te houden bij de ruimte en om jouw bezoek mee te nemen op een boeiende reis langs jouw interesses, liefdes en ervaringen.

Hoe gebruik jij wanddecoratie in jouw huis?

Leave a Comment