Laten we ter zake komen. Als je probeert een kind te krijgen, wil je weten wanneer je seks moet hebben. Een ovulatietest kopen kan je helpen om te voorspellen wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Je moet een ovulatietest doen een paar dagen voordat je de eisprong verwacht. De eisprong vindt plaats in het midden van je menstruatiecyclus, die begint op de eerste dag van je menstruatie. Zodra je eierstokken een eitje vrijgeven, leeft het ongeveer 12 tot 24 uur. Hierdoor lijkt het alsof er maar weinig tijd is om elke maand een baby te verwekken.

Maar sperma kan tot 5 dagen in je lichaam leven. Dus zelfs als je geen seks hebt tijdens die 24 uur durende ovulatieperiode, kun je toch zwanger worden als je een paar dagen daarvoor seks hebt gehad.

Op welke dag moet ik beginnen met ovulatietesten?

De beste tijd om te beginnen met ovulatietesten is een paar dagen voordat je ovulatie gepland staat. De eisprong vindt plaats halverwege je menstruatiecyclus, op een paar dagen na.

Je meest vruchtbare dagen van de maand zijn 1 tot 2 dagen voor en nadat je eierstokken een eitje vrijgeven. Sperma kan tot 5 dagen in het lichaam leven. Conceptie kan dus plaatsvinden als je 5 dagen voor de eisprong en tot 1 dag na de eisprong seks hebt.

Je eisprong voorspellen is makkelijker als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Met een cyclus van 28 dagen zul je waarschijnlijk op of rond dag 14 ovuleren, dus kun je het beste rond dag 10 of 11 beginnen met testen.

Als je een korte cyclus hebt, kun je ervan uitgaan dat de eisprong waarschijnlijk binnen 4 dagen na het midden van je cyclus zal plaatsvinden. Je kunt dus het beste 4 tot 6 dagen voor het middenpunt van je cyclus beginnen met een ovulatietestkit.

Wat is het beste moment om een ovulatietest te gebruiken?

telano-ovulatietest

Er is geen verkeerd of juist tijdstip om je ovulatie te testen. Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om hun urine ‘s ochtends te testen, terwijl anderen dat ‘s middags of ‘s avonds doen. Welk tijdstip je ook kiest, zorg ervoor dat je elke dag op hetzelfde tijdstip test.

Houd er rekening mee dat vloeistof de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine kan verdunnen. Als dit gebeurt, kan het lijken alsof je geen eisprong hebt terwijl dat wel zo is. Beperk je vochtinname dus ongeveer 2 uur voor de test. Het helpt ook om 1 tot 2 uur voor de test niet te plassen.

Om bovenstaande redenen gebruiken veel vrouwen ovulatietesten meteen als ze wakker worden. Door ‘s ochtends te testen heb je ook genoeg tijd om door te zetten als de test groen licht geeft!

Testen op ovulatie met een onregelmatige menstruatiecyclus

Ovulatietestkits zijn nauwkeuriger als je een regelmatige cyclus hebt, omdat het makkelijker is om het middenpunt van je cyclus te voorspellen. Maar maak je geen zorgen – ovulatietesten kunnen nog steeds werken als je een onregelmatige cyclus hebt. Je moet dan alleen vaker testen.

Terwijl vrouwen met een regelmatige cyclus maar één keer per maand een ovulatietest hoeven te doen, zal iemand met een onregelmatige cyclus vaker moeten testen. Je begint met testen een paar dagen na je menstruatie en daarna elke week.

Zelfs met een onregelmatige cyclus kun je op zoek gaan naar de tekenen van een eisprong die aangeven dat het tijd is om een testkit te gaan gebruiken. Je moet letten op lichamelijke veranderingen zoals vaginale afscheiding en basale lichaamstemperatuur.

Begin met het gebruik van een ovulatietestkit als je een van deze symptomen opmerkt:

  • Toegenomen baarmoederhalsslijm, met name afscheiding die glibberig aanvoelt bij het afvegen of een ei-witte consistentie heeft
  • Een stijging van je basale lichaamstemperatuur
  • Toegenomen zin in seks
  • Licht spotting
  • Lichte bekkenpijn

Hoe test je je ovulatie?

Ovulatieteststrips zijn ontworpen om de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine op te sporen. Dit hormoon signaleert de eisprong, dat is het vrijkomen van een eicel uit je eierstokken in de eileider.

Hoewel ovulatieteststrips je meest vruchtbare dagen kunnen bepalen, zijn ze niet 100 procent nauwkeurig. Maar maak je geen zorgen – ze kunnen tot 99 procent nauwkeurig zijn, afhankelijk van je menstruatiecyclus.

Om de ovulatie te testen kun je op het teststaafje plassen, of in een bekertje plassen en het staafje in de urine plaatsen. De resultaten zijn meestal binnen 5 minuten beschikbaar.

Ovulatietesten hebben twee lijnen: De ene is de controlelijn die aangeeft dat de test goed werkt en de andere is de testlijn. Deze lijn zal lichter of donkerder zijn dan de controlelijn, afhankelijk van of je ovuleert.

De testlijn wordt lichter als je een laag LH-niveau in je lichaam hebt. Hij wordt donkerder als er meer LH in je lichaam is. Dit geeft aan dat je meer kans hebt om zwanger te worden.

Conclusie

zwangere-vrouw-buiten-zonsondergang

Met zo’n korte periode om elke maand zwanger te worden, maakt het gebruik van een ovulatietest het giswerk van het voorspellen van je meest vruchtbare dagen een stuk eenvoudiger. Deze informatie laat je weten wat de beste dagen zijn om seks te hebben voor de beste kans op conceptie en kan je kans om zwanger te worden vergroten.

Hoewel ovulatietesten betrouwbaar zijn, moet je niet vergeten dat ze niet 100 procent nauwkeurig zijn. Maar toch, door je maandelijkse cycli te documenteren, je lichamelijke veranderingen te observeren en een paar dagen voor je ovulatie te testen, geef je jezelf de beste kans om je droom van een baby waar te maken.

Leave a Comment