In de zomer gaan veel mensen het water op. Nederland kent vele prachtige watersportgebieden waar je mooie routes kunt maken in de natuur, of van stadje naar stadje kunt varen. Wil jij ook het water op, dan heb je niet alleen een boot nodig maar wellicht ook een vaarbewijs. Over dit vaarbewijs doen veel mythes de ronde en daarom gaan wij in dit artikel graag nader in op wanneer je eigenlijk zo’n vaarbewijs op zak moet hebben? Heeft dit te maken met het aantal Pk’s dat je motor heeft? Of moeten we naar heel andere factoren kijken?

Met de boot het water op

varende-man-lang-haar-wind-boot

In de zomer kan het heel verkoelend zijn om met je boot het water op te gaan. Voor een boot zelf, heb je geen vaarbewijs nodig. Vaak denken mensen dat je met een zwaardere buitenboordmotor, wel je vaarbewijs moet halen. Dat is niet waar. Het vermogen van je boot is niet doorslaggevend wat betreft de vraag of je je vaarbewijs moet halen. Wat belangrijk is, is hoe je het vermogen van je motor gebruikt. Je mag namelijk zonder vaarbewijs tot maximaal 20 kilometer per uur varen. Wil je harder, dan moet je een vaarbewijs op zak hebben. We kunnen dus stellen dat wanneer je een geen vaarbewijs hebt, je wel met een zware motor mag varen, maar dat je deze ook pas op volle kracht mag gebruiken wanneer je de juiste papieren op zak hebt.

Welke buitenboordmotor wil jij?

man-vaart-boot

Ga je het water op, dan is het de vraag of je hard wil varen of dat je het tempo laag wilt houden om zo extra van de omgeving te genieten. Voor beide soorten schippers is er een goede buitenboordmotor beschikbaar. Een veel gekozen merk is de Yamaha buitenboordmotor. Dit merk staat bekend om zijn degelijke kwaliteit in combinatie met heel redelijke prijzen. Bovendien behaagt dit merk alle soorten watersporters: mensen die een eenvoudig motortje zoeken voor hun bootje tot mensen die een krachtige inbouwmotor nodig hebben voor hun speedboot.

Een mooie deal sluiten

boot-huren-zee

Nu je weet dat je pas een vaarbewijs nodig hebt als je hard wilt varen, is het tijd om te gaan zoeken naar een goede aanbieder van jouw nieuwe motor. Kijk goed naar de staartlengte van je motor, je wilt namelijk niet dat je in ondiepe binnenwateren voortdurend vast kom te zitten. Vergeet ook zeker niet alle bijkomende onderdelen te kopen zoals bijvoorbeeld een goede benzinetank. Wil jij kosten besparen? Kijk dan eens of je aanbieder ook tweedehands motoren aanbiedt. Negen van de tien keer is dit het geval en zo kun je mooi wat kosten besparen. Wil je een oude motor inruilen? Ook dat is regelmatig mogelijk waardoor je het totale kostenplaatje nog wat meer kunt drukken. Informeer dus naar de mogelijkheden!

Leave a Comment