We vertrouwen meer dan ooit op onze smartphone met Sim Only. We gebruiken de telefoon om te communiceren en te socialiseren via sms en sociale media, om door onze wereld te navigeren, foto’s in hoge resolutie te maken, een eindeloze reeks spelletjes te spelen en het internet te bestuderen. Is het mogelijk verslaafd te raken aan onze smartphones?

Hier zijn vijf gedragssymptomen die aantonen dat je eventueel een telefoonverslaving hebt:

Preoccupatie. Je merkt dat je je telefoon checkt tijdens alledaagse taken of als er een paar momenten zijn dat je ergens op moet wachten, zoals de magnetron of in de rij bij een winkel.
Niet in staat om te stoppen. Je kunt de telefoon niet voor langere tijd neerleggen. Je voelt je gedwongen om je telefoon te controleren tijdens dingen als films of maaltijden.
Ontwenning. Je ervaart ontwenning als je je telefoon niet kunt gebruiken. Je bent gefrustreerd als er geen bereik is of als je telefoon niet direct bereikbaar is.
Schaamte. Je voelt de behoefte om je telefoongebruik te verbergen. Je keert anderen de rug toe als je je telefoon gebruikt of loopt weg om alleen te zijn terwijl je hem controleert.
Controleverlies. Je grijpt naar je telefoon bij het eerste teken van verveling of depressie. Je zoekt naar je telefoon om dezelfde verlichting te bieden die mensen zoeken in overeten, drinken of drugs.

man-houdt-zwarte-telefoon-vast

Noteer hoe vaak je aan de telefoon zit. Schrijf het op en houd je telefoongebruik bij. Als je merkt dat jij en je gezin te veel tijd doorbrengen op jullie telefoons en te weinig tijd met elkaar en de wereld, probeer dan één of alle van de volgende stappen uit te voeren:

 1. Creëer “geen telefoon” zones in je huis of je auto, zodat je face to face kunt converseren met je vrienden en familie.
 2. Houd telefoons tijdens het eten weg van de eettafel en zet ze op stil.
 3. Houd je telefoon ‘s nachts uit de slaapkamer. Gebruik een gewone wekker in plaats van je telefoon om je wakker te maken.
 4. Zet alle meldingen uit. Deze meldingen kunnen zorgen voor een verslavende rush. De hersenen houden van een gestage stroom dopamine en deze meldingen kunnen een ongezonde spiraal van pieken en dalen veroorzaken.
 5. Maak een digitale sabbat waarin je je telefoon een hele dag niet gebruikt.
 6. Meld je bij elke app af nadat je hem gebruikt hebt. Je weer aanmelden zal je helpen beseffen dat je afwezig je telefoon bent gaan gebruiken.
 7. Neem je telefoon niet mee naar de badkamer.
 8. Laat je telefoon thuis als je gaat wandelen of naar de sportschool gaat.
 9. Stop minstens een uur voor het slapen gaan met het gebruik van je telefoon. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, lees dan een boek, tijdschrift of doe een kruiswoordraadsel of Sudoku puzzel.
 10. Controleer je telefoon niet als eerste in de ochtend. Geef jezelf de tijd om wakker te worden. Wacht tot je op je werk bent om je e-mail te controleren.
 11. Stop met het checken van je telefoon op elk moment dat je alleen bent. Gebruik deze tijd om na te denken of de omgeving waarin je je bevindt in je op te nemen.
 12. Gebruik je telefoon nooit tijdens het rijden. Leg je telefoon in de kofferbak, zodat je niet in de verleiding komt.

Leave a Comment