Wasmachines zijn één van de moeilijkste apparaten om te kopen. Ze zijn lastig om te vervoeren, er is een overvloed aan keuzes, de handleidingen zijn overspoeld met complex jargon en verleidelijke ‘innovaties’ en natuurlijk is er ook nog de stress, die gepaard gaat met elke de beslissing over een grote, dure aankoop dat veel geld kost.

Het goede nieuws is dat een wasmachine van goede kwaliteit gelukkig wel heel lang meegaat, dus als je verstandig kiest, dan zul je nog vele jaren probleemloos kunnen wassen.

In dit artikel bespreken we de volgende punten:

 • Wat is het beste merk voor wasmachines?
 • Moet je kiezen voor een voor- of bovenlader?
 • Was-droogcombinaties
 • Waar moet ik op letten bij een wasmachine?
 • Heb ik deze functies wel echt nodig?
 • Wat betekenen de energielabels?

Wat is het beste merk voor wasmachines?

Niet alle wasmachine merken zijn hetzelfde. Verschillende betrouwbaarheidsonderzoeken vertelt je welke merken als het meest betrouwbaar hebben ervaren, welke de hoogste tevredenheid van de eigenaar kregen en hoe goed fabrikanten problemen hebben opgelost in het geval dat er iets misging. Het meest recente onderzoek kijkt naar merken als Ariston, Asko, Bosch, Electrolux, Fisher & Paykel, Hoover, LG, Miele, Samsung, Simpson, Westinghouse en Whirlpool. Voor deze merken kun je het beste naar een wasmachine aanbieding op het internet zoeken.

Moet je kiezen voor een voor- of bovenlader?

De eerste stap bij het maken van een keuze is om te beslissen of je een wasmachine wilt met een deurtje aan de voorzijde of een wasmachine waarbij je de was via de bovenkant in de machine doet. Misschien heb je al een voorkeur op basis van je vorige wasmachine, maar het is altijd de moeite waard om te onderzoeken waarom het een of het ander het beste bij je past.

Voorladers

Wasmachines met een voorlader zijn meestal duurder in de aanschaf dan bovenladers, maar presteren beter en verbruiken minder water en energie. Ze werken door je wasgoed keer op keer in een tuimelende beweging te laten draaien waardoor het herhaaldelijk in het waswater valt. Hoewel het hard klinkt, zijn ze eigenlijk veel milder voor je kleding. Omdat ze minder water gebruiken, duurt de wascyclus (het programma) vaak langer dan bij een bovenlader, hoewel veel voorladers ook een “snel programma” hebben.

Als je warm water op zonne-energie hebt en dit wilt gebruiken om mee wassen, heb je wel een wasmachine met een warmwateraansluiting nodig. Het vinden van voorladers met zowel een warm- als een koudwateraansluiting kan moeilijk zijn, omdat de meeste interne verwarmingselementen hebben.

wasmachine-meisje

Welke voorlader wast het beste?

Voorladers

Voordelen

 • Gebruikt over het algemeen minder water
 • Voorzichtiger met de kleding
 • Is over het algemeen energiezuiniger bij het wassen met warm water
 • Gebruikt minder wasmiddel
 • Meer programma’s en opties voor hogere temperaturen
 • Goedkoper in gebruik
 • Hogere centrifugeersnelheden, wat betekent dat de was droger uit de machine komt (en goedkoper als je een wasdroger gebruikt)
 • Het beste voor in kleine ruimtes – past onder een aanrecht of je kunt er een droger opzetten

Nadelen

 • Langere programma’s – in sommige gevallen méér dan drie uur
 • Moeilijk of onmogelijk om sleutels, telefoons of andere items, die in zakken zijn achtergebleven, uit de machine te halen
 • Over het algemeen duurder om te kopen
 • Je kunt vaak geen wasgoed toevoegen als het programma al is gestart
 • Zwaar om te verplaatsen
 • Sommige modellen hebben speciale beugels nodig als ze op een houten vloer moeten worden geplaatst
 • Hebben de neiging om meer geluid te maken
 • Sommigen modellen kunnen vanwege hun lage waterverbruik slecht spoelen

Bovenladers

Wasmachines met een bovenlader zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf, wassen veel sneller dan voorladers, maar ze gebruiken ook veel meer water, zijn ruwer voor je kleding en wassen over het algemeen niet zo goed. In tegenstelling tot voorladers die de zwaartekracht gebruiken om je kleding te wassen, gebruiken bovenladers veel water om je kleding te laten drijven. Vervolgens gaat er in het midden een draaiend element rond om de kleding te verplaatsen en te wassen:

 • Het roerelement is een groot, conisch, schroefachtig apparaat dat vanaf de basis door het midden van de trommel steekt. Het draait krachtig rond om je wasgoed te verplaatsen. Dit verwijdert snel het vuil maar kan wel ruw zijn voor je kleding.
 • Waaiers zijn de verhoogde schijf op de bodem van je wastrommel. Er zitten ribbels of schoepen op die vanuit het midden beweging veroorzaken tijdens het draaien. Waaiers hebben de neiging om de kleding meer door de war te brengen waardoor de kleding meer te verduren heeft. Ze verbruiken over het algemeen ook meer water en energie, waardoor ze duurder zijn in gebruik maar ze nemen wel minder ruimte in beslag.

Voordelen

 • De neiging om betrouwbaarder te zijn dan voorladers
 • Kortere programma’s
 • Over het algemeen goedkoper in de aanschaf
 • Lichter en gemakkelijker te verplaatsen
 • Je kunt gemakkelijk kleding toevoegen als het programma al is gestart
 • Gemakkelijker om als het programma al aan de gang is vergeten items, zoals tissues, sleutels en telefoons, uit de zakken te halen
 • Over het algemeen betere spoelprestaties

Nadelen

 • Over het algemeen slijt de kleding sneller
 • Gebruikt meer water dan voorladers
 • Verbruikt meer energie als je met warm water wast
 • Gebruikt meer wasmiddel
 • Meer kosten voor energie

Was-droogcombinaties

Zoals de naam al doet vermoeden, combineren was-droogcombinaties een wasmachine en een wasdroger in één apparaat. Het lijkt een geweldig idee, maar ze kunnen duur zijn, sneller last hebben van storingen en veel van hen doen er erg lang over om een lading kleren te drogen. Sommigen gebruiken veel water om te wassen (soms veel meer – tot 210 liter!). Terwijl de was-droogcombinatie technologie wel snel verbetert, ben je, tenzij je de droger niet vaak gebruikt nog steeds beter af met aparte apparaten.

Waarop moet ik letten bij een wasmachine?

oranje-wasmachine

Capaciteit

Capaciteiten variëren van ongeveer 5kg tot meer dan 18kg, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om de juiste maat machine voor jouw huishouden te kunnen vinden. Hoewel grotere machines geweldig zijn voor grote huishoudens of voor het wassen van grote stukken textiel zoals beddengoed, heb je misschien niet zo’n grote wasmachine nodig als je denkt. De meesten van ons vullen onze wasmachines slechts halfvol: gemiddeld ongeveer 3,5 kg. Meet hoeveel je wast in een typische lading door op je weegschaal te stappen het gewicht te onthouden dan je volledige mand met wasgoed op te pakken en weer op de weegschaal te gaan staan. Bereken het verschil en gebruik dit cijfer als uitgangspunt om te bepalen welke capaciteit je echt nodig hebt.

Duur van het programma

Bovenladers zijn over het algemeen sneller dan voorladers en dit komt deels omdat voorladers minder water verbruiken. Als je de voorkeur geeft aan een voorlader, zoek er dan een met een “snel programma”. Maar dit is mogelijk niet geschikt voor zeer volle of sterk vervuilde ladingen, ongeacht hoeveel haast je ook hebt om de was aan de lijn te krijgen. Je moet ook rekening houden met de droogtijd. Door de hogere centrifugeersnelheid onttrekken voorladers meer water uit de kleding zodat je droogtijd korter kan zijn, wat je geld bespaart als je een droger gebruikt.

Jouw ruimte

Hoeveel ruimte heb je? Waar zet je de machine neer? Hoeveel ruimte heb je nodig om de deur of het deksel te openen, de machine te laden en te lossen, met een volle mand met nat wasgoed te bewegen en de deuren naar de wasruimte zelf te kunnen openen en te kunnen sluiten? Is de toegang tot noodzakelijke elektriciteits-, water- of gaspunten überhaupt aanwezig? Als je nieuwe wasmachine een inlaat voor warm water nodig heeft, is deze dan beschikbaar in de ruimte? Pak een meetlint, schrijf de afmetingen in een schriftje (inclusief de afmetingen van je huidige machine) en neem ze mee wanneer je naar de winkel gaat.

Als je weinig ruimte hebt, is een voorlader wellicht een betere optie omdat je je droger er gemakkelijker op kunt stapelen of omdat het bovenoppervlak dienst kan doen als werkruimte. De meeste voorladers zijn ook ontworpen om in een standaard keukenkastruimte te passen, zodat ze ook onder een aanrecht kunnen worden geïnstalleerd.

Lawaai

Over het algemeen zijn voorladers vanwege hun hogere centrifugeersnelheid veel luider dan bovenladers. Als je de was in de buurt van de woonkamer doet kan dit een groot probleem zijn, dus houd hier rekening mee bij je beslissing.

Warm- en/of koud wateraansluitingen

Sommige machines hebben zowel warm als koud water nodig om correct te kunnen werken, of hebben mogelijk een speciale connector of een afsluitdop voor de warmwaterinlaat nodig als je de machine alleen op koud water wilt aansluiten. Een machine met een verwarmingselement (alleen voorladers) kan met name handig zijn als je alleen op koud aansluit, omdat het je dan nog steeds de optie geeft om warm te kunnen wassen.

Voor modellen met een dubbele aansluiting adviseren veel fabrikanten een lagere maximum temperatuur dan de meeste warmwatersystemen leveren, met name warmwatersystemen op zonne-energie. Mogelijk hebt jij een ontluchtingsklep nodig om de temperatuur te verlagen. Het is heel raar maar wasmachines zonder warmwaterinlaten geven je eigenlijk een groter bereik van temperatuuropties, omdat ze niet worden beperkt door de maximale temperatuur van 65ºC van je huishoudelijke warmwatersysteem.

Vlekken worden vaak verwijderd door heet water, dus een langzame opwarming tot optimale wastemperaturen helpen bij het vlekkenverwijderingsproces. Goed ontworpen sluitringen met dubbele aansluiting moeten eerst met koud worden gevuld en vervolgens het hete water toevoegen.

Als je warme water van ver moet komen omdat de bron bijvoorbeeld op een andere verdieping is is het goed om te weten dat de meeste voorladers maar kleine hoeveelheden heet water gebruiken voor de hoofdwas; voor een dubbele aansluiting mag slechts 7-10L heet water worden gebruikt bij een wasbeurt met warm water. Dus, afhankelijk van hoe ver het water van de warmwaterbron moet komen, kan de machine besluiten dat er voldoende warm water aanwezig is voordat er echt verwarmd water bij de kleding komt! Je kunt dit controleren door je was in een emmer te doen en te meten hoeveel koud water er eerst uit de kraan stroomt voordat het heet wordt.

Kindersloten

Sommige machines hebben “kindersloten”. Dit kan op de deur van de wasmachine staan, zodat deze niet halverwege het programma kan worden geopend of dat een programma niet kan worden gewijzigd.

In een huis met kinderen is het de moeite waard om de slotfunctie ook te gebruiken als de machine niet in gebruik is hoewel fabrikanten soms aanbevelen om voorladers gedeeltelijk open te houden vanwege mogelijke schimmelgroei in de rand van de sluitring. Als je je zorgen maakt over nieuwsgierige kinderen die met de wasmachine spelen, kun je de machine misschien achter een hekje zetten.

Gebruiksgemak

Wanneer je modellen in de winkel vergelijkt, kun je de volgende punten overwegen:

 • Is de etikettering op de bedieningselementen duidelijk?
 • Is de programmaselectie eenvoudig en intuïtief in te stellen?
 • Heeft het de functies die ik nodig heb?
 • Zal ik daadwerkelijk alle fancy functies van een duurder model gebruiken?
 • Is het pluisfilter gemakkelijk schoon te maken?
 • Zijn de wasmiddeldispensers gemakkelijk te gebruiken?
 • Is de deur of het deksel groot genoeg?
 • Opent de deur of het deksel ver genoeg?

white washer and dryer laundry centers on white floor tiles

Heb ik al deze functies nodig?

Moderne wasmachines hebben een verbijsterende reeks functies en technologie. Hoewel veel van hen je betere wasprestaties zullen geven is het onzin om extra te betalen voor mooie functies die je nooit zult gebruiken.

Automatische detectie van het waterniveau

Met deze functie kun je water, energie en tijd besparen, omdat de machine het waterniveau automatisch aanpast aan de grootte van de lading en/of het type stof. Sommige machines beweren ook dat ze de wasactie aanpassen. We hebben ontdekt dat deze minder effectief kunnen zijn dan we verwachten.

Fijne was of een ‘handwasprogramma’

Sommige machines hebben een extra mild programma voor kleding die is gelabeld als alleen geschikt voor handwas – inclusief wol, zijde en kasjmier.

Snelle was

Ontworpen voor licht vervuilde en/of kleine ladingen is er een snelwasoptie (ook wel “snel programma” of “kort programma” genoemd) die de lengte van het geselecteerde programma flink verkort. Hoe “snel” het is, kan per machine verschillen. Snelwasprogramma’s zijn geweldig als je haast hebt, maar mogelijk niet geschikt voor grote of sterk vervuilde ladingen.

Anti-kreuk

Als je minder wilt strijken, kan een “anti-kreuk programma”, dat is ontworpen voor gemakkelijk kreukbare stoffen het strijken vergemakkelijken of overbodig maken. Antikreuk werkt op verschillende manieren, waaronder: het laatste spoelwater zal snel worden weggespoeld (spoelstop); draait niet nadat het laatste spoelwater is afgevoerd (centrifugeert niet); zal na een warme wasbeurt geleidelijk de temperatuur van het spoelwater verlagen of, met sommige voorladers, doorgaan met het tuimelen van de kleding aan het einde van het programma waardoor het niet stil ligt en gaat kreuken.

Selecteerbare centrifugesnelheid

Bij sommige programma’s kun je de centrifugeersnelheid wijzigen. Hogere centrifugeersnelheden onttrekken meer water aan je kleding, waardoor de droogtijd wordt verkort (en het bespaart geld als je een droger gebruikt). Als alternatief wil je misschien een lagere snelheid voor fijne stoffen of stoffen die gemakkelijk kreuken. Hoe hoger de centrifugeersnelheid, hoe groter de kans is dat je kleding erg stijf zal zijn als ze uit de was komen.

Extra spoelen

Een extra spoeling kan handig zijn als de wasbeurt niet al het wasmiddel heeft verwijderd en witte vlekken achterlaat. Sommige machines hebben dit toegevoegd aan het einde van een programma, of je kunt het instellen (spoelen en centrifugeren) zodra het primaire programma is voltooid. Een extra spoeling kan vooral handig zijn als je een gevoelige huid hebt en merkt dat je wasmiddel een reactie veroorzaakt, omdat het helpt om eventuele restjes van producten die achterblijven te minimaliseren.

Intern verwarmingselement

De meeste voorladers hebben een verwarming die alleen op koud water kan worden aangesloten, terwijl je wel nog steeds de optie hebt om met warm water te wassen. Bovenladers hebben over het algemeen geen verwarmingselement, dus moeten ze worden aangesloten op zowel warm- als koudwaterkranen. Een wasmachine met een intern verwarmingselement geeft je meer (en warmere) temperatuuropties en meer flexibiliteit bij het plaatsen van je wasmachine omdat je geen warme kraan nodig hebt, maar het betekent ook dat je geen gebruik kunt maken van gratis warm water op zonne-energie als je dat hebt.

Favoriete programma

Sommige machines hebben een functie waarmee je je favoriete wasoptie (favoriet of geheugenprogramma) kunt programmeren voor toekomstig gebruik. Je kunt dat programma dan met één druk op de knop starten.

Wifi-connectiviteit

Veel duurdere wasmachines bieden nu wifi-connectiviteit. Hiermee kun je de voortgang van je was volgen en een melding ontvangen wanneer deze is voltooid, extra wasprogramma’s downloaden en je wasmachine op afstand via de app van de fabrikant beheren. We weten niet zeker hoe nuttig dit is, want je moet de kleding nog steeds zelf in de machine stoppen en aan de lijn hangen.

Pluisfilter

Veel machines hebben nu zelfreinigende pluisfiltersystemen, terwijl anderen merken nog een gaasfilter die je handmatig moet reinigen in de wastrommel gebruiken. Pluisfilters in wasmachines zijn ontworpen om te voorkomen dat deeltjes opnieuw op je kleding terechtkomen, maar zijn niet ontworpen om microdeeltjes voordat ze door de afvoer gaan op te vangen. Voorladers hebben meestal geen pluisfilters nodig omdat ze zachter zijn voor kleding, maar ze hebben wel een opvangfilter voor die munten die in de wasmachine vallen.

Wat betekenen de energielabels?

Energie

Alle wasmachines moeten een label hebben waarop hun energieverbruik staat. Dit wordt aangegeven met een letter, plus een getal dat je de totale kilowatturen per jaar (kWh / per jaar) aangeeft die het gebruikt om te draaien. Sommige fabrikanten scheiden de kWh in warme en koude wasbeurten, maar ze zijn alleen verplicht om je het cijfer voor warm wassen te geven. Wasmachines met zowel warme als koude inlaten en geen interne verwarmingselementen (meestal bovenladers) zullen een schatting bevatten van de energie die het warmwatersysteem bij je thuis zal gebruiken om je waswater te verwarmen, evenals de energie die wordt gebruikt door de wasmachine zelf, zodat je de machines gemakkelijker kunt vergelijken. Om de jaarlijkse kosten voor gebruik van je machine te kunnen berekenen, vermenigvuldig je je elektriciteitstarief (bijvoorbeeld 30cent) met de kWh van de wasmachine (bijvoorbeeld 600kWh).

Sterbeoordelingen of letters

De sterren of letters zijn een snelle manier om het energieverbruik te kunnen beoordelen. Hoe meer sterren of hoe eerder de letter, begint bij A, hoe energiezuiniger de machine. Je kunt deze letters echter alleen vergelijken tussen machines met dezelfde capaciteit. Een grotere machine heeft misschien meer sterren of een andere letter dan een kleinere (omdat energiebesparing inherent is aan een grotere belasting), maar het zal waarschijnlijk over het algemeen meer vermogen gebruiken in een jaar.

Hoe kom ik erachter welke wasmachine de beste is?

Je kunt onze online tools gebruiken om machines te vergelijken (zoals Aeg witgoed op wasmachinepagina.nl) en zien welke:

 • Je kleding zo schoon mogelijk krijgt
 • De reinigingsmiddelen het meest grondig wegspoelt
 • Het meest water- en energiezuinig is
 • Het vriendelijkst zijn voor je kleding
 • Zowel warme als koude verbindingen hebben
 • De snelste en kortste programma’s hebben

Leave a Comment