Als je te afgeleid bent om te zien dat er nog stoom van je bord komt (of te veel honger hebt om je er iets van aan te trekken), ligt een verbrande tong waarschijnlijk in het verschiet. Maar wat doe je als die soep, latte of extra hete pizza veel heter is dan verwacht?

Kleine tong verbrandingen hoeven meestal niet behandeld te worden. Maar dat betekent niet dat ze geen pijn doen! Wij delen zeven eenvoudige manieren om een verbrande tong te verzachten.

Eerste-, tweede- en derdegraads tong verbranding

Wat je eerste hap zo heerlijk maakt, is ook wat je mond gevoelig maakt voor extreme temperaturen. De delicate weefsels binnenin zorgen ervoor dat je verschillende smaken kunt proeven – maar ze zijn ook makkelijk te verwonden.

Je bent waarschijnlijk al bekend met het concept van eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Dit is de manier waarop zorgverleners de ernst van weefselschade beschrijven, waarbij derdegraads brandwonden het ernstigst zijn. We gebruiken dezelfde categorieën om brandwonden op de tong te classificeren.

  • Eerstegraads brandwonden op de tong komen het meeste voor en hebben alleen invloed op de bovenste laag van het weefsel. Je tong kan er warmroze of rood uitzien. Je kunt last hebben van zwelling, lichte pijn of beide.
  • Tweedegraads tong brandwonden gaan verder dan de bovenste laag van het weefsel en doen meer pijn dan eerstegraads brandwonden. Naast het feit dat ze warmroze of rood worden en opzwellen, kun je ook merken dat er blaren ontstaan.
  • Derdegraads tong verbrandingen zijn het ernstigst en tasten de diepste weefsellagen aan. De aangetaste delen van je tong worden zwart of worden wit. Derdegraads tong verbrandingen kunnen gevoelloosheid of ondraaglijke pijn veroorzaken.

Je smaakpapillen zitten tussen de bultjes (papillen) die je tong bedekken. Bij verbranding verdwijnen die papillen soms, waardoor je tong er ongewoon glad uitziet. Je smaakzin kan ook tijdelijk afnemen (of helemaal verdwijnen) na een ernstige brandwond.

De ernst van de verwonding bepaalt of je medische hulp nodig hebt. Als je denkt dat je een tweede- of derdegraads brandwond hebt opgelopen, moet je contact opnemen met je huisarts. Dergelijke brandwonden zijn te ernstig om zelf te behandelen en kunnen complicaties veroorzaken.

Weet je niet zeker hoe ernstig de brandwond op je tong is? Als je twijfelt, vraag het dan aan je huisarts. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Gelukkig zijn de meeste tong brandwonden eerstegraads – wat betekent dat je ze zelf thuis kunt behandelen.

Wat te doen tegen een verbrande tong: 7 tips

oh my god eating GIF

Hier zijn zeven tips die je kunnen helpen de pijn te minimaliseren en de genezing van een eerstegraads tongbrand te versnellen.

Drink koude dranken en eet koud voedsel.

Heb je ooit een excuus gezocht om te genieten van een bakje ijs? Nou, nu heb je er een! Houd het de eerste dagen na een tong verbranding bij koud of gekoeld eten dat zacht is.

Zuig op ijschips of ijslolly’s.

Zorg ervoor dat het niet te koud is. We willen niet dat je gevoelige tong ergens aan vast komt te zitten!

Smeer je tong in met melk, suiker of honing.

Liefhebbers van pittig eten zullen dit beamen: Melk is geweldig om je te helpen de hitte te verslaan. Maar het is niet het enige keukengerei dat kan helpen! Honing heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Suiker kan ook de pijn verlichten.

Neem pijnstillers.

Als je veel pijn of zwelling hebt, overweeg dan om paracetamol of ibuprofen te nemen.

Spoel je mond met zout water.

Zout spoelen is dubbel effectief: Ze kunnen de pijn in de tong verlichten en het risico op infecties verlagen. Maar vermijd mondspoelingen op basis van alcohol, die kunnen wondjes irriteren en de pijn vergroten.

Breng vitamine E aan.

Als je het genezingsproces wilt versnellen, kun je vitamine E gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is een vloeibare capsule direct op je tong knijpen.

Beoefen een goede mondhygiëne.

Je tanden gepoetst en geflost houden is altijd belangrijk, maar het is nog belangrijker als je een wond in je mond hebt. Je mond schoon houden helpt infecties voorkomen, vooral als je een open wond of blaar hebt.

Denk er ook aan dat je – terwijl je herstelt van een brandwond op je tong – moet voorkomen dat je het beschadigde weefsel irriteert. Dat betekent dat je heet eten en drinken moet vermijden, je tongschraper moet opbergen en pittig of zuur eten moet overslaan.

Hoe lang duurt het om een verbrande tong te genezen?

spijkers in tong

Hoe lang het duurt voordat je tong genezen is van een brandwond, hangt af van de ernst van de schade en of er complicaties optreden.

Maar er is goed nieuws: Onze tongen zijn super veerkrachtig en genezen meestal snel! Ernstige brandwonden kunnen er langer over doen om te genezen, maar in de meeste gevallen zou je binnen één of twee weken weer helemaal in orde moeten zijn. Smaakpapillen regenereren ongeveer elke twee weken, dus je zou ook vrij snel weer van eten moeten kunnen genieten.

Wat als je tong niet lijkt te genezen? Dan is het tijd om een zorgverlener te bellen. Het is ook belangrijk om snel te handelen als je een van deze tekenen van een infectie opmerkt:

  • Koorts.
  • Er komt afscheiding uit je tong.
  • Verergerende symptomen: Denk aan toegenomen roodheid, zwelling, pijn of gevoelloosheid.

Conclusie

Er is geen snelle oplossing voor een brandwond op je tong. Hoe tragisch het ook is, die eerste sissende hap pizza zal waarschijnlijk de rest van het stuk voor je verpesten. Het kan ook de restjes verpesten. Eerlijk gezegd kan een brandwond op je tong je maaltijden voor een tijdje verpesten.

Maar wees gerust, de meeste tong verwondingen genezen vanzelf. Zorg voor een goede mondhygiëne, vermijd pittig, zuur of irriterend eten en drinken en kalmeer je tong met koud eten en drinken. Neem pijnstillers zonder recept als je die nodig hebt en aarzel niet om een arts te bellen als je symptomen niet verbeteren of erger worden.

En hé, vergeet de volgende keer niet om er eerst op te blazen!

Leave a Comment