Leven in luxe, wat houdt dat eigenlijk in? Dat we alles hebben wat ons hartje begeert, of dat wij en onze dierbaren gezond zijn? Of een combinatie van beide? De betekenis van luxe kan verschillen en hangt af in welke context het woord wordt gebruikt.

Een luxe kan iets zijn wat we leuk vinden maar niet per se nodig hebben, zoals die mooie sportwagen die voor de deur staat. Luxe kan ook rijkdom betekenen, als je het tegen een vriend hebt over hoe dankbaar je bent dat je drie kinderen gezond zijn en het goed doen op school. Wat een weelde, een ander synoniem voor luxe, dat je elke week een borrel kunt doen met je vader, die nauwelijks klachten heeft overgehouden nadat hij werd getroffen door een TIA.

Welvaart

huis-rieten-dak

Wanneer we alleen even kijken naar het materiële, onze welvaart, leven we in Nederland natuurlijk in ontzettende luxe. In veel andere delen van de wereld dienen mensen genoeg te nemen met veel minder. Hier geen oorlog of allesverwoestende natuurrampen. Mede door onze welvaart behoren Nederlanders steevast bij de top van gelukkigste volkeren ter wereld. Steevast in de top staan de Scandinavische landen, met de Finnen als absolute koplopers. Het wrange is overigens wel dat er in Nederland ook nog steeds meer dan één miljoen mensen leven onder de armoedegrens. Die is voor alleenstaanden bepaald op een kleine 1.100 euro per maand, voor een gezin met twee kinderen op ruim 2.000 euro.

Reddingsboei

Financiële zorgen en fysieke ongemakken kunnen het levensgeluk flink aantasten. Onze verzorgingsstaat is niet voor iedereen automatisch een reddingsboei. Je moet weten welke wegen te bewandelen. Wie wordt geconfronteerd met fysieke ongemakken kan voor de noodzakelijke aanschaf van hulpmiddelen, zoals een scootmobiel, rollator of traplift, een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning. Wie een wat dikkere portemonnee heeft kan ervoor kiezen om zelf hulpmiddelen te kopen. Dan is er over het algemeen veel meer keuzevrijheid voor bijvoorbeeld het design of kleurstelling.

Leave a Comment