Als ondernemers zijn werknemers vaak het waardevolste onderdeel van je bedrijf. Je kunt nog zulke mooie machines en processen hebben, maar zonder werknemers kan het werk simpelweg niet gedaan worden. Maar hoewel werknemers je veel op kunnen leveren, kunnen ze je ook veel kosten. Als ze ziek worden, bijvoorbeeld. Gelukkig is daar een verzekering voor beschikbaar. Een verzuimverzekering beschermt je bedrijf namelijk tegen de financiële risico’s die ontstaan ​​door ziekteverzuim van werknemers. Maar wat houdt zo’n verzekering precies in en waarom zou je er als werkgever voor moeten kiezen? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen van langdurig ziekteverzuim van werknemers. De verzekering dekt de kosten van het doorbetalen van het loon. Die kosten zijn namelijk behoorlijk: als werkgever ben je verplicht de werknemer de eerste twee jaar 70% van zijn loon door te betalen. Een verzuimverzekering dekt daarnaast ook re-integratiekosten, kosten voor begeleiding en kosten ter preventie van verzuim. Het is dus een belangrijke polis, zowel voor jou als voor je medewerkers.

Is een verzuimverzekering verplicht?

contract-verzekering-bespreken.jpg

Car and Home for rent concept, broker agent presenting and consult to customer to decision making sign form agreement, home and car model.

Als ondernemer zijn over het algemeen maar weinig dingen verplicht. Dat geldt ook voor verzekeringen. In sommige branches kun je verplicht worden gesteld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar daar blijft het meestal ook wel bij. Een verzuimverzekering is dan ook geen verplichte polis voor je bedrijf. Wel kan het een hele belangrijke polis zijn, want het loon doorbetalen van een werknemer die niet meer werkt, is voor veel bedrijven een grote financiële verplichting. Hoewel grotere bedrijven hier vaak wel een potje voor hebben, kan een zieke werknemer kleine bedrijven in serieuze problemen brengen. Om met meer gemoedsrust te kunnen ondernemen, is het daarom ook aan te raden om een verzekering ziekte werknemer tenminste te overwegen.

Hoeveel kost het?

Een verzuimverzekering is natuurlijk niet gratis. De verzekeringsmaatschappij moet gecompenseerd worden voor het risico dat ze van je overnemen. Het is echter moeilijk te zeggen wat de maandelijkse premie zal zijn voor jouw bedrijf. De hoogte van de premie is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal werknemers in dienst speelt een rol, maar ook de branche waarin jullie werkzaam zijn. Met meer werknemers is de kans natuurlijk groter dat er iemand een keer ziek wordt. Hetzelfde geldt voor branches waarin fysiek werk geleverd moet worden.

Hoe vind je de beste verzuimverzekering?

Tegenwoordig kun je verzekeringen makkelijk en snel online afsluiten. Er zijn wel een aantal zaken waar je over na moet denken. Zo is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de premie, de dekkingsvoorwaarden en de service van de verzekeraar. Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een verzekeringsadviseur. Hij of zij weet vaak precies welke polis het beste aansluit op jouw bedrijf.

Leave a Comment