Je hebt de term misschien al eens voorbij horen komen: genderneutraal opvoeden. Steeds meer ouders kiezen hiervoor. Het kan zo zijn dat je er al direct een idee bij hebt, of juist nog helemaal niet. In dit artikel leggen we uit wat genderneutraal opvoeden betekent. En waarom je hier misschien voor zou willen kiezen: wat zijn de voordelen?
Wat houdt een genderneutrale opvoeding in?
Veel ouders kiezen bij de opvoeding van een kind voor een stereotype kijk naar jongens of meisjes. Er zit in zo’n opvoeding een duidelijk verschil tussen het zijn van een jongetje of een meisje. We kennen allemaal wel het beeld van een jongetje dat een blauwe kamer heeft, met auto’s speelt en op voetbal gaat. Hier tegenover staat het beeld van een meisje dat een roze kamer heeft, met poppen speelt en op ballet gaat. Bij een genderneutrale opvoeding laat je deze scheiding los: je stopt je kind niet in het ene of juist het andere hokje. Dat uit zich op verschillende manieren, waaronder de vrijheid om te spelen met elk speelgoed, het inrichten van de kamer op een genderneutrale manier en de keuze voor unisex namen. Steeds meer ouders zien hier de voordelen van in. Zo kan het kind een eigen identiteit ontwikkelen en leert het kind zichzelf te zijn. Het kan alsnog zo zijn dat een meisje heel meisjesachtig is: dat is uiteraard helemaal goed. Een genderneutrale opvoeding houdt namelijk níet in dat een jongen meisjesachtig moet zijn, en een meisje jongensachtig – dit is een bekende misvatting. Centraal staat dat je het kind hierin de vrijheid geeft. Hoe uit dit zich in de opvoeding? We gaan er verder op in, in de onderstaande punten.
Genderneutrale naam
Het kiezen van een unisex naam is een goed beginpunt van een genderneutrale opvoeding. Zo’n naam past zowel bij een jongetje als bij een meisje. Gender neutrale namen zijn vaak lekker origineel en stoer, wat dit tot geliefde namen maakt. Een paar voorbeelden? Denk aan ‘Noa(h)’, ‘Nova’, ‘Sam’ en ‘Charlie’. Je ziet al meteen, het zijn eigentijdse namen. Het is mooi om zo’n naam aan je kindje te geven.
Verschillende soorten speelgoed
De tijd dat meisjes alleen met strijkkralen speelden en jongens alleen met blokken, is toch wel grotendeels voorbij. Veel ouders staan er al voor open dat het kind hiermee kan variëren. Maar bij een genderneutrale opvoeding denk je hier nog bewuster over na. Je biedt je kind zowel speelgoed ‘voor meisjes’ als speelgoed ‘voor jongens’ aan om mee te spelen. Het kind kan zo lekker zelf bepalen waar mee wordt gespeeld. De ene keer met poppen, de andere keer met auto’s, dit kan allemaal naast elkaar bestaan. Hierin is dus geen goed of fout.
Genderneutrale kleding
In kleding komt gender ook vaak sterk naar voren. Meisjes in roze rokjes, jongens in stoere spijkerbroeken: dit zien we vaak genoeg. Dit laat je bij een genderneutrale opvoeding los. En dat hoeft heus niet te betekenen dat je je zoon elke dag in een jurkje naar school stuurt. Maar het mág wel, als hij dat zelf wil. Laat je kind hier zelf keuzes in maken. En er is ook genoeg kleding te vinden die zowel bij een jongetje als bij een meisje past.
Gendernormen in het dagelijks leven
In het dagelijks leven lopen we vrijwel dagelijks aan tegen gendernormen: sociale normen over hoe mannen, vrouwen, jongens en meisjes zich zouden moeten gedragen. Ook kinderen komen hier al snel mee in aanraking. Let hier bewust op en draai dit af en toe om: zeg bijvoorbeeld ook eens tegen een meisje dat ze er stoer uitziet, en tegen een jongen dat hij lief is. Pas op met stereotype voorbeelden in de opvoeding, ook in onder andere voorleesboeken of kinderseries. Je kunt prima aan je kind uitleggen dat het ook anders kan – en vooral dat je kind hier eigen keuzes in kan maken. Dat stuk keuzevrijheid vormt uiteindelijk de rode draad!
Leave a Comment