Het is lastig om keuzes te maken over je toekomst. Er zijn veel verschillende opleidingen die je kunt volgen. Je wilt natuurlijk wel een goede keuze maken. Het is slim om je er goed in te verdiepen, zodat je weet welke opties er allemaal zijn. Je kunt bijvoorbeeld naar open dagen gaan of het online allemaal goed uitzoeken. Jongeren kiezen vaker carrière bewust, het is alleen niet aan te raden om alleen te kijken naar de baankansen. Het toekomstige beroep moet niet het belangrijkste motief zijn om een bepaalde keuze te maken. Aan de andere kant, moet je wel bedenken dat je een risico neemt wanneer je een studie kiest waar weinig vraag naar is. Wij leggen je hier uit wat interessante richtingen zijn en hoe je het beste kunt voorbereiden op je toekomst.

Creatieve richting 

ipad-tablet-designen

Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Houd je ervan om alles vorm te geven? Dan is een creatieve richting een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld creative business hbo of communication and multimedia design kiezen. Creativiteit is natuurlijk breed en je moet voor jezelf goed bepalen wat je leuk vindt. Er zijn verschillende mogelijkheden en daarom is het slim om te gaan proefstuderen. Je ervaart dan het beste wat een opleiding precies inhoudt en hoe een dag van een student eruit ziet.

Verpleegkunde

De opleiding verpleegkunde hbo is meer dan verplegen en verzorgen. De mens staat hierbij centraal en je moet hiervoor een goed inlevingsvermogen hebben. Met deze opleiding kun je later in ziekenhuizen, de thuiszorg of de psychiatrie gaan werken. Communicatie is in de verpleegkunde een belangrijk aspect en je moet veel rekening houden met persoonlijke factoren. Als student verpleegkunde ben je zowel veel in de praktijk als met theorie bezig. Het is een mooie balans waardoor je jezelf enorm ontwikkelt in een korte tijd.

Bedrijf en economie

laptop-werken-koffie

Wanneer je meer houdt van cijfers en management, dan kun je kijken naar opleidingen in de richting van bedrijf en economie. Er zijn veel opleidingen op het gebied van rechten, financiën en technologie. Je kunt kijken welke hogeschool of universiteit je fijn vindt om naar toe te gaan. In Nederland zijn veel onderwijsinstellingen, daarom is het slim om de overweging te maken of je graag wilt wonen in die stad of dat je elke dag gaat reizen.

Kortom, er is genoeg keuze! Begin op tijd met je te verdiepen in de verschillende opleidingen zodat je geen spijt gaat krijgen van de uiteindelijke richting die je kiest.

Leave a Comment