De term ‘eco’ is zeer populair op het moment. Veel mensen hebben immers de wens om een duurzame levensstijl aan te houden. De basis hiervoor ligt bij het ecologisch tuinieren. Veel mensen vragen zich dan ook af wat er allemaal komt kijken bij ecologisch tuinieren. In dit artikel helpen we je op weg.

Wat is een ecotuin?

Een ander woord voor ecologisch tuinieren is ‘natuurlijk tuinieren’. Je gebruikt hiervoor dus uitsluitend natuurlijke producten want bij natuurlijk tuinieren wordt rekening gehouden met de mens, de natuur en de omgeving. Ecologisch tuinieren is dan ook gebaseerd op het in stand houden en het versterken van de organische kringloop. Je kiest hierbij dan ook voor de meest milieuvriendelijke manier van tuinieren en maakt hierbij een duurzaam een-tweetje met de natuur.

Waarom kiezen voor natuurlijk tuinieren?

ecologische-tuin

Er zijn verschillende goede redenen aan te dragen waarom je zou moeten kiezen voor natuurlijk tuinieren. De belangrijkste reden hebben we hierboven al aangegeven: met ecologisch tuinieren lever je een belangrijke bijdrage aan je omgeving. Doordat je gebruik maakt van de natuurlijke processen in je tuin, weet je wat je op je bord krijgt als je ervoor kiest om een moestuin aan te leggen (een keuze die veel mensen maken). Daarnaast geeft een eco tuin veel voldoening en is het gewoon leuk om ecologisch te tuinieren.

Hoe kun je ecologisch tuinieren?

Een eco tuin aanleggen is niet zo ingewikkeld als je in eerste instantie zult denken. Daarnaast is het goed te weten dat je iedere tuinstijl duurzaam en ecologisch kunt maken zonder je gehele tuin (ingrijpend) te moeten veranderen. Het ecologisch tuinieren kun je op verschillende manieren oppakken. De achterliggende gedachte is dat er gekeken wordt hoe je gebruik kunt maken van de natuur. Maak bijvoorbeeld gebruik van de hulp die de insecten je bieden. Een bladluisplaag in je tuin kun je bijvoorbeeld eenvoudig voorkomen door een border met zonnebloemen en goudsbloemen aan te leggen. Deze planten trekken lieveheersbeestjes en gaasvliegen aan die graag bladluizen eten. Als je gebruik maakt van de organische kringloop (dus de natuurlijke voedselketens) zorg je ervoor dat je geen schadelijke bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken.

Je tuin omheinen met hagen

lange-tuinpad-bloemen

In een ecologische tuin kan een haag natuurlijk niet ontbreken. Het is een van de meest toegankelijke vormen van beplanting in de tuin, omdat iedereen wel beschutting in de tuin wil. Waarom zou je niet meteen goed beginnen met een groene haag. Eventueel combineer je een schutting met een haag. Ben je op zoek naar een nieuwe laurier, taxus of beukenhaag? Kijk eens op de website van Haag & Heg en bestel jouw haag direct online.

Moestuin aanleggen met een ecologische gedachtegang

Het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden in een moestuin past natuurlijk perfect in de ecotuin. Het is bij deze keuze raadzaam om op zoek te gaan naar de perfecte plantenmix. Om een voorbeeld te geven: bieslook planten kunnen extra bescherming bieden voor je tomaten omdat bladluizen hier graag ver van uit de buurt blijven. Tot slot is het goed om je erop te wijzen dat het maken van je eigen compost en het streven om spullen zoveel mogelijk te recyclen perfect past in het ‘eco-plaatje’.

Is ecologisch tuinieren duur?

Het is goed om voor de volledigheid van dit artikel een groot misverstand weg te nemen. Veel mensen hebben immers de indruk dat ecologisch tuinieren duur is. Het tegendeel is echter waar. De perfecte ecotuin is immers zelfvoorzienend omdat je gebruik maakt van de middelen die de natuur je aanbiedt. Dit is zeker het geval als je ervoor kiest om je eigen groenten, fruit en kruiden te kweken. Bekijk de huidige prijzen die de winkeliers vragen maar eens.

Leave a Comment