Je hebt tekenen van een houtworm aantasting in je meubels, of nog erger, in de onderconstructie van je huis opgemerkt en bent actief op zoek gegaan naar een oplossing. Meestal merken mensen de aantasting pas in een laat stadium op, wat betekent dat de eerste schade aan het hout al is aangericht.

Om de verdere verspreiding van dit ongedierte te voorkomen, moet je onmiddellijk actie ondernemen. En daar is deze post aan gewijd – om je te helpen begrijpen waardoor de plaag ontstaat en hoe je voor eens en voor altijd van de houtwormen af kunt komen.

Wat is houtworm en waarom zit het in mijn meubels?

Kun je zelf houtworm bestrijden en wat zijn de tips?

Zoals je misschien weet, is een houtworm het larvale stadium van een willekeurige houtborende kever. Voordat ze in het zomerseizoen tevoorschijn komen, brengen de kevers verscheidene jaren in een larvale vorm door. Tijdens die periode van hun leven voeden ze zich met hout en brengen vervolgens schade toe aan je eigendom. Als de houtworm klaar is om zich te verpoppen, maakt hij een kamer om zich heen en verandert in een kever. Pas als de kever volledig ontwikkeld is, beginnen we de aantastingsverschijnselen te zien als ze hun habitat verlaten. Maar waarom hebben ze in de eerste plaats je huis gekozen? Het antwoord is heel eenvoudig – warmte en vocht. Dit ongedierte houdt van vochtige omgevingen, want die bieden de beste omstandigheden voor verdere ontwikkeling. Verrot hout wordt een perfect hapje om tijdens hun groei op te kauwen. En als er schimmel of meeldauw op de houten structuren zit, dan is het voor de larven gemakkelijker om zich dieper in te graven. Dus, als je woning slecht ventileert of slecht geïsoleerd is, moet je preventieve maatregelen tegen houtwormen nemen.

Kevers kiezen echter niet alleen rottend hout. Onbehandelde meubels zonder vernis kunnen ook een doelwit worden van houtwormmisbruik. Dit ongedierte legt zijn eitjes bij voorkeur op oppervlakken die barsten en gaten vertonen. Als je meubels na verloop van tijd hun glans beginnen te verliezen, zorg er dan voor ze te verven, in de was te zetten of te vernissen om een mogelijke aantasting te voorkomen.

Hoe behandel je een houtwormaantasting in meubels?

houtworm-gaatjes

Stap 1. Stel een actieve aantasting vast.

Er zijn drie belangrijke tekenen van een houtwormplaag – kleine gaatjes in de meubels of andere houten voorwerpen, hoopjes stof onder aangetast hout, en kevers, zowel dood als levend. Sommige soorten maken tijdens hun paringsperiode tikkende geluiden. Als je niet zeker weet of de plaag actief is, kun je proberen een stuk papier op de eerder aangetaste plek te bevestigen. Als de kevers tevoorschijn komen, zullen ze het papier opeten en er kleine gaatjes van 1-2 mm in achterlaten.

Stap 2. Haast je niet met het weggooien van de meubels.

Soms is de aantasting niet zo erg als je denkt. De schade kan eerder ontstaan zijn toen de plaag actief was. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het nog steeds zo is. De kevers hebben de neiging zich te verplaatsen op zoek naar de meest geschikte leefomstandigheden. Net als mensen met huurwoningen. En in dit geval heb je misschien alleen behandeling nodig op de specifieke plek.

Als je echter het gevoel hebt dat het beschadigde meubelstuk niet meer stabiel staat en afbrokkelt, dan moet je het misschien wegdoen.

Stap 3. Beslis of je professionele hulp nodig hebt.

Houtworm bestrijden met professionele hulp is alleen nodig als je ernstige schade vermoedt, zoals aangetaste houten vloeren of structuren van het huis. Kleine en plaatselijke vormen van aantasting, zoals een enkel meubelstuk, kun je zelf behandelen met behulp van een commerciële oplossing of een doe-het-zelf houtworm behandeling. Je moet er echter rekening mee houden dat commerciële oplossingen nogal giftig zijn en gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen en huisdieren als ze niet goed gebruikt worden. Daarom moet je alle mogelijke veiligheidsmaatregelen nemen terwijl je ermee werkt.

Stap 4. Voer preventieve maatregelen uit.

Nadat je je hout van houtworm hebt ontdaan, is het van cruciaal belang het te behandelen om te voorkomen dat het probleem weer de kop opsteekt. Gebruik houtverduurzamingsmiddelen om toekomstige aantastingen te voorkomen.

Doe-het-zelf behandeling van houtworm

Als je dus helemaal zeker bent dat je de houtworm zelf wilt behandelen, hebben we een paar veel gebruikte behandelingsmethoden voorbereid. Ook al zijn ze niet allemaal op natuurlijke basis, ze hebben wel bewezen te werken.

Chemische oplossingen

Insecticiden bewijzen al vele jaren hun doeltreffendheid. Dat geldt ook voor houtwormbehandelingen, of houtwormkillers zoals sommige fabrikanten ze noemen. Het hoofdbestanddeel, Permethrin, verlamt en verdelgt de insecten binnenin je meubels. Als je dat ingrediënt op de lijst ziet staan, kun je er dus zeker van zijn dat het werkt. Hetzelfde geldt voor kakkerlakken bestrijden.

Het heeft echter ook zijn bijwerkingen. Permethrin is vrij giftig voor kinderen en huisdieren. Na het aanbrengen moeten je meubels onaangeroerd blijven tot ze helemaal droog zijn. Het is pas veilig te gebruiken als het helemaal droog is. Sommige behandelingen vereisen dat je voor het aanbrengen alle polish, was of verf van de meubels verwijdert. Kijk zeker de gebruiksaanwijzing na voor je een doe-het-zelf behandeling uitvoert.

Oplossing met azijn

Houtwormen behandelen met azijn is effectief als je de larven niet wilt doden. De oplossing zal ze alleen dwingen het meubel te verlaten. Als je een niet-giftige houtworm behandeling zoekt, is dit je keuze. Meng witte azijn met water in een verhouding van 1:1 en spuit het op de meubels. Het zuur zal de larven gaan irriteren, en ze zullen een uitweg beginnen te zoeken. Het belangrijkste nadeel van deze oplossing is de schade die het zuur aan het meubilair kan toebrengen. Bovendien heeft azijn een sterke geur, die irritatie kan veroorzaken.

Leave a Comment