Na de eerste bezichtiging weet je het zeker, jij hebt je droomhuis gevonden! Ga je overbieden of juist niet? Op een verkopersmarkt, wanneer de vraag groot is en het aanbod laag, moeten kopers vaak hun best doen om ervoor te zorgen dat hun bod zich van de concurrentie onderscheidt. Overbieden is overal de norm geworden en met hogere bedragen dan ooit. Soms kunnen meerdere kopers, die strijden om hetzelfde onroerend goed, zelfs in een biedingsoorlog terechtkomen, waarbij beide partijen proberen het bod hoog genoeg te krijgen om de ander te verslaan. En terwijl er geen wetenschap achter het winnen van een biedingsoorlog op een huis zit, zijn er wel dingen die je kunt doen om je kansen te vergroten. Hier zijn er acht.
Verhoog je bod
Je kunt alles krijgen als je geld hebt. Je beste kans als je een biedingsoorlog op een huis wilt winnen, is – je raadt het al – om meer geld dan de andere persoon te bieden. Afhankelijk van de prijs van het huis, de locatie en hoe hoog de vraag is, hoeft het verhogen van je bod niet te betekenen dat je nog eens tienduizend euro of meer moet betalen. Soms kan zelfs een stijging van slechts een paar duizend euro het verschil al maken tussen het krijgen van een eigendom en het verliezen ervan.
Belangrijk om bij het verhogen van je bod in gedachten te houden is dat als jij bereid bent meer voor een huis te betalen, dat nog niet betekent dat de bank dat ook is. Als het gaat om je hypotheek, kun je nog steeds slechts een lening krijgen voor het bedrag waarvoor het huis wordt getaxeerd. Dus als je hogere bod wordt geaccepteerd, moet dat extra geld misschien wel uit je eigen zak komen. Check daarom voor een maximale lening, wat kan ik lenen?
Houd je pre-goedkeuringsbrief bij de hand
Verkopers zijn op zoek naar sterke kopers die een contract tot het einde toe willen doorzetten. Om hen te laten weten hoe serieus je bent, helpt het om een pre-goedkeuring van je hypotheekverstrekker te hebben waarin duidelijk staat dat je in staat zult zijn om genoeg geld te lenen om het huis te kopen. Je kan dan ook van te voren je maandlasten berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Zorg ervoor dat het document dat je laat zien ook specifiek voor het huis in kwestie is (je hypotheekverstrekker kan een brief voor je opstellen, je hoeft ze alleen maar even op de hoogte te stellen). Als jouw doel het winnen van een biedingsoorlog op een huis is, waar slechts jij en een andere potentiële koper bij betrokken zijn, kun je gemakkelijk jouw pre-goedkeuringsbrief overhandigen. De verkoper zal dan eerder geneigd zijn om voor zekerheid te gaan.
Zie af van je ontbindende voorwaarden
Onvoorziene omstandigheden zijn bepaalde dingen waaraan moet worden voldaan om een overeenkomst over een onroerend goed te sluiten. Als er niet aan wordt voldaan, mag de koper zich terugtrekken zonder geld te verliezen. Door af te zien van jouw ontbindende voorwaarden, bijvoorbeeld jouw financiële ontbindende voorwaarde (een overeenkomst dat de koper het onroerend goed alleen zal kopen als hij een lening van de bank krijgt, die groot genoeg is) of jouw inspectievoorwaarde (een overeenkomst dat de koper het onroerend goed alleen zal kopen als er tijdens de huisinspectie geen verborgen gebreken worden gevonden) – laat je zien hoe graag je verder wilt met de deal. Het is nog steeds mogelijk om je terug te trekken, nadat je hebt afgezien van je onvoorziene uitgaven, maar je verliest dan wel je geld.
Er is echter een risico bij het afzien van onvoorziene omstandigheden, zoals je je misschien kunt voorstellen. Jouw onvoorziene omstandigheden geven je de speelruimte, die je als koper nodig hebt om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden en de prijs. Dus als je afziet van jouw inspectievoorwaarde en er vervolgens tijdens de inspectie achter komt dat het huis ernstige fundamentele problemen heeft, moet je ofwel jouw geld opofferen of zodra de titel is overgedragen dure reparaties betalen. Het afzien van een of meer onvoorziene gebeurtenissen in een biedingsoorlog kan echter wel het extra zetje zijn dat je nodig hebt om het huis te krijgen. Je moet er alleen voor zorgen dat het risico het ook waard is.
Betaal contant
Dit zal natuurlijk niet voor iedereen gelden, maar als je het geld hebt om de aankoopprijs contant te betalen, bied dat dan aan. Je elimineert niet alleen de noodzaak voor een derde partij om bij de overeenkomst betrokken te raken, je laat ook de verkoper ook zien dat je het serieus meent. Er bestaat altijd een risico wanneer je een beroep moet doen op een hyptheekverstrekker, maar wanneer je hun aanwezigheid elimineert, elimineer je ook het risico. Nogmaals, maar heel weinig kopers zullen het nodige geld hebben om een huis contant te kopen. Als deze optie niet op jou van toepassing is, sla deze tip dan over.
Neem een escalatie clausule op
Een escalatie clausule kan een uitstekende troef zijn, wanneer je een biedingsoorlog probeert te winnen. Simpel gezegd, de escalatieclausule is een bijlage bij je bod waarin staat dat je bereid bent om met X bedrag omhoog te gaan als een andere koper jouw bod evenaart. Meer specifiek, het dicteert dat je je bod met een specifiek bedrag en tot een bepaalde limiet zult verhogen, wanneer er een ander bod wordt gedaan.
Escalatieclausules zijn bijzonder geschikt voor kopers die voor een eendaags beoordelingsproces een ‘alles of niets bod’ indienen. Aan de andere kant kan het plaatsen van alle kaarten op de tafel in de eerste ronde van een meerstaps beoordelingsproces de koper in de volgende rondes in het nadeel brengen. Je laat echter wel een verkoper weten hoe serieus je bent. Om te weten hoeveel je moet overbieden op een huis kun je het beste met je makelaar samenwerken om tot een escalatieclausule te komen, die zowel bij je strategie als je budget past.
Houd je makelaar onder de sneltoets
Voor zowel de koper als de verkoper is een huisinspectie een horde, die genomen moet worden voordat een overeenkomst gesloten kan worden en er hangt veel vanaf. Als je een andere koper wilt overbieden, bied dan aan om jouw inspectie meteen uit te voeren. Op deze manier hoeft de verkoper zich geen zorgen te maken dat door het accepteren van een bod en het uit de markt nemen van hun eigendom ze tijd zal verspillen, die besteed kan worden om iets beters te krijgen. Hoeveel moet je overbieden op een huis? Je kunt dit doen in combinatie met het afzien van je inspectievoorwaarde als je echt zeker weet dat je het huis, wat er ook gebeurt, wilt. Of je zou kunnen instemmen met een verkorte termijn van voorbehoud. Het doel is om het proces zo veel mogelijk te versnellen, wat weer een voordeel voor zowel jezelf als de verkoper oplevert.
Wees persoonlijk
Hoewel bij het kopen van een huis geld vrijwel altijd de uiteindelijke beslissende factor zal zijn, kan het nooit kwaad om je bod persoonlijk te maken. Als je verliefd bent geworden op een woning, laat het de verkoper dan in een brief weten. Wees open en eerlijk over waarom je zo dol bent op hun huis en waarom jij denkt dat jij de juiste koper voor het huis bent. Wees niet bang om het een beetje aan te dikken. De meeste verkopers houden van het idee om hun huis door te geven aan een koper, die er net zoveel van zal houden als zij.
Je kunt je kansen op het winnen van een biedingsoorlog vergroten door een persoonlijke brief aan de verkoper bij je bod te voegen. Dit kost niets maar kan wel een blijvende indruk op de verkoper achterlaten.
Het winnen van een biedingsoorlog op een huis vergt een beetje strategie en een beetje geluk. Jouw makelaar zal je hierbij kunnen begeleiden, zodat je weet dat je de juiste beslissingen op de juiste momenten neemt. Wees dus zelfverzekerd, wees kalm en vertrouw erop dat als het de bedoeling is dat het gebeurt, het ook zal gebeuren.
Leave a Comment