Heb je wel eens te kampen gehad met een puistjes op je lichaam of je gezicht dat maar niet weg wil gaan? Het maakt niet uit hoeveel acne verzorgingsproducten je gebruikt, ze gaan soms maar niet weg. Er is een kans dat je te maken hebt met gistpuistjes. Om je gistpuistjes effectief aan te pakken, moet je begrijpen wat het is, wat het veroorzaakt en welke producten precies helpen om er vanaf te komen.

Wat zijn gistpuistjes?

gistpuistjes-voorhoofd

Gistpuistjes is een infectie in de haarzakjes. De wetenschappelijke naam hiervoor is Malassezia folliculitis of pityrosporum folliculitis. Het wordt veroorzaakt door de productie van een teveel aan gist, bekend als Malassezia, dat op het huidoppervlak van alle mensen voorkomt. Leuk weetje, Malassezia staat in dezelfde biologische classificatie als schimmels. Overtollige hoeveelheden Malassezia leiden tot kleine, verheven, stevige bultjes op de huid en kunnen witte koppen en huidirritatie veroorzaken. Het lijkt vaak op acne vulgaris, ook wel ‘gewone acne’ genoemd – dat veroorzaakt wordt door overactieve olieklieren aan de uiteinden van de haarfollikels en verstopte poriën.

Hoe weet ik of ik gistpuistjes of gewone acne heb?

Weten welk type acne je hebt is belangrijk om te helpen het te behandelen. Een gewone acnebehandeling zal niet werken bij je gistpuistjes, omdat de behandeling op een andere oorzaak gericht is.

Omdat gistpuistjes erg op ‘gewone acne’ lijkt, is het een beetje lastig om meteen te weten waar je mee te maken hebt. Gelukkig zijn er een paar aanwijzingen om op te letten:

  1. Zoek naar kleine mee-eters die ongeveer de grootte van een speldenpunt hebben.
  2. Gistpuistjes ontwikkelt zich meestal in clusters.
  3. Het heeft de neiging te jeuken.
  4. Gistpuistjes presenteert zich meestal op de borst, schouders en rug. Het komt niet zo vaak voor op het gezicht (maar het kan gebeuren).

Raadpleeg bij twijfel natuurlijk je dermatoloog of een arts. Zij zullen zeker weten waar je mee te maken hebt!

Wat veroorzaakt gistpuistjes?

grote-gistpuistjes-voorhoofd

Vocht is de belangrijkste boosdoener! De belangrijkste vocht gerelateerde oorzaken van gistpuistjes zijn:

  • Het te lang dragen van bezwete kleding – zoals trainingskleding – bevordert de groei van gist. Ook het opnieuw dragen van trainingskleren zonder ze te wassen kan je huid blootstellen aan schimmels die in de kleren gegroeid zijn.
  • Beperkende, niet-ademende kleding – kan voor extra zweet en vocht zorgen, wat leidt tot overmatige gistgroei.
  • Warme, vochtige klimaten – als je in een warm, vochtig klimaat woont, waar zweten waarschijnlijker is, heb je meer kans op gistpuistjes.
  • Genetica – genetisch aanleg voor gistovergroei en vaker last van gistpuistjes.
  • Een gecompromitteerd immuunsysteem – chronische aandoeningen die je immuunsysteem aantasten, zoals diabetes en HIV, kunnen je vatbaarder maken voor gistpuistjes.

Hoe kom je van gistpuistjes af?

man-vrouw-huid-hoofd

Het geheim is om het evenwicht tussen gist en bacteriën op je huid te herstellen.

Gebruik een roos shampoo als body wash

Hoewel het niet de bedoeling is van een roos shampoo, kan het een effectieve manier zijn om van gistpuistjes af te komen en het te voorkomen. Gebruik van een roos shampoo met pyrithionzink of seleniumsulfide helpt om een gezond evenwicht van gist en bacteriën op je huid te handhaven. Gebruik meerdere keren per week tijdens een uitbraak, en ongeveer een keer per week als preventieve maatregel.

Douche regelmatig

Vooral nadat je een zweterige sportschool-sessie hebt gehad! Dit kan helpen de overtollige gist weg te spoelen of te voorkomen die zich begint te ontwikkelen als je lichaam helemaal bezweet is en vocht vast komt te zitten.

Draag lossere, ademende kleding

Vooral als je je in het zweet werkt. Loszittende, ademende kleding helpt voorkomen dat vocht opgesloten raakt en bevordert een goede luchtcirculatie.

Exfolieer!

Dode huidcellen, overtollig vuil en olie kunnen bijdragen tot een toename van gistgroei. Door regelmatig een lichaamspeeling te gebruiken (vooral na de training) heb je het zo voor elkaar!

Gebruik een voetecrème

Het blijkt dat voetschimmel wordt veroorzaakt door een soortgelijke schimmel die gistpuistjes veroorzaakt. Het gebruik van een over de toonbank verkrijgbare antischimmelcrème (zoals athlete’s foot crème) kan helpen om van je gistpuistjes af te komen. Belangrijke ingrediënten om op te letten zijn ketoconazol, butenafine, of clotrimazol.

Gebruik een anti-schimmelmiddel op recept

Je dermatoloog of arts kan je hiermee helpen. Als je al een paar weken tegen schimmelacne vecht en geen resultaat ziet, kunnen ze je medicijnen voorschrijven die de haarfollikels aanpakken en de infectie opheffen.

Leave a Comment