Kraanwater filteren was ooit een luxe, nu is het een accessoire. Er zitten te veel verontreinigingen in ons water afkomstig van ondergronds vervuild industriewater. Lees hieronder meer over waterfiltersystemen voor thuis.

Het maakt niet uit hoe goed je kraan- of bronwater ook lijkt, er zit een zekere mate van verontreiniging in. Sommige hiervan zijn door de mens gemaakt, terwijl andere uit een natuurlijke omgeving komen. Rivieren en meren zijn vaak enkele van de beste natuurlijke waterbronnen, maar ze raken nog steeds vervuild door fabrieken, zure regen en regenwaterafvoer.

Vanwege deze factoren wenden veel huiseigenaren zich tot filtratiesystemen voor het hele huis. Ze staan bekend als een water filter voor op de hoofdleiding. Overweeg om één van deze filters te installeren, zoals beschreven in deze uitgebreide handleiding.

Weet je echt weten wat er allemaal in je water zit? Laten we dat eens uitzoeken.

Vreemde verontreinigingen in ons water

kraan-houten-jalozieen

Er zitten verschillende biologische, chemische en omgevingsverontreinigingen in ons water. De watervoorziening vangt deze vreemde stoffen onderweg in de toevoer en de leidingen op. Ook krijg je door kalk minder zuiver water en is onthard ook beter voor je huid. Daarom is een waterontharder ook belangrijk om te hebben.

Biologische verontreinigingen

Er zijn belangrijke ziekteverwekkende bacteriën die in je watervoorziening op de loer kunnen liggen. E. coli, het Norovirus en Giardia zijn veel voorkomende en gevaarlijke door water overgedragen pathogenen.

Organische en anorganische chemicaliën

Nitraten, lood, arseen, glyfosaat, trichloorethyleen, tetrachloorethyleen en andere chemicaliën veroorzaken kanker en andere ernstige ziekten. Afvloeiing van regenwater en landbouwpesticiden, herbiciden, insecticiden en fungiciden bevatten deze verbindingen en vele andere onbekende.

Zware metalen en stralingsvergiftiging zijn, vooral in de buurt van landelijke gebieden, twee grote problemen. Arseen, lood, uranium, barium en chroom vormen allemaal ernstige gezondheidsrisico’s.

Hard water

Zelfs als je water niet de gevaarlijkste vreemde verontreinigingen bevat, heb je wellicht nog steeds een waterfiltersysteem voor je huis nodig. De opbouw van kalkaanslag door hard water beïnvloedt de waterdruk en de algehele kwaliteit van het water. Kalkaanslag kleeft aan de oppervlakken van de douche en ruïneert douchekoppen.

Voordelen van waterfiltratie systemen voor het hele huis

De belangrijkste reden om een waterfiltersysteem te kopen, is om het welzijn van je gezin te ondersteunen. De filtratie voor het hele huis zeeft de hoge niveaus van chloor, mineralen en synthetische stoffen, die in het water kunnen worden aangetroffen. Chloor wordt in gecontroleerde instellingen aan de watervoorraden toegevoegd, maar er kunnen geconcentreerde hoeveelheden optreden. Zelfs veilige hoeveelheden chloor kunnen ongelukkige reacties veroorzaken, zoals bijvoorbeeld uitdroging van de huid.

Een rendabel filtratiesysteem voor thuis vermindert de blootstelling aan chloor tijdens het drinken, het wassen en het ademen. Er wordt minder chloor bij de wastafel, gootsteen en de douche verspreid. Dat maakt je huid en haar beter en voorkomt allergieën in huis.

Kraanwater filtratie via de hoofdleiding maakt gebruik van een aangedreven waterfilter, dat door verschillende stadia gaat. Het filter is in staat om meer dan 30 verschillende verontreinigingen te verwijderen. Filtratie voor het hele huis vereist vrijwel geen ondersteuning en de systemen hebben een lange levensduur van gemiddeld 5 tot 10 jaar.

Omdat filtratie voor het hele huis geen monitoring of onderhoud vereist, is het een sterke investering voor je huis. Deze systemen zullen, vooral op het platteland, de waarde van je huis verhogen.

Mogelijke nadelen

kraan-water

Waterfiltratiesystemen voor het hele huis zullen in het algemeen meer kosten dan filtratieoplossingen op het punt van gebruik. Brita-waterfilters en filtratiesystemen bij de keukenkraan kosten een fractie van een systeem voor het hele huis. Ze zijn ook niet erg toegankelijk voor de gemiddelde doe-het-zelver.

Als je tijd en geld wilt besparen, moet je een expert bellen om een huiswaterfiltersysteem voor je huis te installeren. Als het systeem niet correct wordt geïnstalleerd, kan dit grote problemen met de leidingen veroorzaken. Onthoud dat dit een langetermijninvestering is en geen tijdelijke oplossing of een oplossing voor het kopen van flessen water.

Ontdek het punt van binnenkomst voor je watervoorziening

Het is essentieel om eerst de aard van je watervoorziening te kennen. Ontdek welke verontreinigingen je hebt voordat je een oplossing voor je huis kiest en koopt. Bel jouw plaatselijke waterleverancier of voer jouw eigen testen uit.

Zorg ervoor dat je je bewust bent van de specifieke problemen, dat jouw water heeft en wat je moet elimineren. Waterfiltersystemen voor het hele huis zijn geen algemene oplossing voor alle soorten verontreinigingen. In feite, hoe meer gespecialiseerd het waterfilter voor je huis is, hoe goedkoper het zal zijn om deze te installeren.

Ga niet voor goedkoop

Een filtratiesysteem voor het hele huis is niet iets waar je op moet bezuinigen. Goedkopere modellen filteren mogelijk alleen verontreinigingen met grotere deeltjes uit. Dit betekent dat je filter geen chemicaliën kan filteren, alleen roest en bezinksel.

Het water ziet er met het blote oog misschien helder uit, maar het bevat nog steeds chloor en mogelijk dodelijke gifstoffen.

Aan de andere kant kan het betalen voor dure filters voor omgekeerde osmose tot een soortgelijk probleem leiden. Deze filters zijn eigenlijk te goed in wat ze doen omdat ze ook alle waardevolle mineralen uit het water halen. Deze mineralen dragen bij aan onze gezondheid en hydratatie en geven het water een uitgebalanceerde smaak.

Water dat ontdaan is van alle mineralen, neemt de smaakprofielen van de container aan waarin het zich bevindt. Ook kunnen omgekeerde osmosesystemen slechts 50 liter gefilterd water per dag produceren, terwijl een standaard koolstofwaterfilteroplossing voor het hele huis 72 liter per minuut kan produceren.

Fluoride en andere problemen

stainless steel faucet on white ceramic sink

Chloor heeft een actief koolfilter nodig om het te kunnen verwijderen. Fluoride vereist een geactiveerd aluminium patroon of een ionenwisselingssysteem. Hetzelfde geldt voor perchloraten of nitraten.

Zoals je kunt zien, hebben ze allemaal een ander filter nodig om ze met succes te verwijderen. Je gemiddelde filterkan heeft al deze mogelijkheden niet. Fluoride is daarom ook een hot topic.

Sommige gezinnen drinken liever niet of worden liever niet blootgesteld aan gefluorideerd water uit de kraan. Alleen een volledig thuissysteem kan iedereen efficiënt en grondig tegen blootstelling beschermen. Onthoud dat veel verontreinigingen door inademing worden geabsorbeerd.

Wanneer water door de kraan of de douche stroomt, komen er waterdruppels in de lucht. De nevel wordt ingeademd en worden snel door het lichaam opgenomen.  

Chemische restjes

Steden gebruiken chloor om water te behandelen en bacteriën te doden, zoals die welke de veteranenziekte veroorzaken. Dit behandelde water houdt een deel van het chloor vast wanneer het je huis bereikt. Er zijn regels om te voorkomen dat onveilige niveaus worden geconsumeerd, maar niemand kent de gevolgen ervan op de lange termijn.

In plaats van het risico te nemen, dien je de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om veilig drinkwater te garanderen. Chloor is vooral schadelijk voor jonge kinderen en baby’s. Ze zijn gevoeliger voor diverse vormen van kanker en tekorten.

Problemen met hard water

Het is de moeite waard om de noodzaak van een filtersysteem voor thuis te benadrukken bij het bestrijden van hard water. Deze minerale afzettingen zorgen er niet alleen voor dat je kleding ruw aanvoelt, maar ze ruïneren ook het sanitair. Na verloop van tijd zullen je kranen het begeven, zullen de afvoeren verstopt raken en zal het vuil de oppervlakken bedekken.

Hard water is ook niet bijzonder goed voor je gezondheid. Overmatige consumptie van calcium, magnesium en sediment belast de lever en de nieren. Ernstig hard water kan zelfs nierstenen veroorzaken.

Een bad nemen of douchen in hard water is slecht voor je huid. Het verstopt je poriën en draagt bij aan roos in je haar. Om nog maar te zwijgen van de dagelijkse strijd tegen kalkaanslag op de deur en de wanden van de douche.

Dat maakt het moeilijker om water te besparen in de zomer als dat cruciaal is. Je bent praktisch gedwongen om commerciële reinigingsmiddelen te gebruiken voor de tegels of het laminaat. Doe-het-zelf oplossingen voor thuis maken de dingen niet zo schoon als de gemiddelde schoonmaakbeurt. Er is ook maar zoveel dat azijn en citroensap kunnen doen.

Het beste waterfiltersysteem voor thuis kiezen

person opening faucet

Ongewenste synthetische stoffen, mineralen, pesticiden, lood en zelfs roest zijn in tal van stadswatervoorraden te vinden. Afhankelijk van de voorraad in je buurt, kun je fatsoenlijk drinkbaar water hebben, maar kan het toch vreselijk smaken. Misschien veroorzaakt het na het wassen een droge of een ruwe huid. Op bepaalde plekken is het water in huis totaal ondrinkbaar, niet geschikt om te douchen en niet schoon genoeg om kleding in te wassen.

Als je klaar bent voor een nieuw filtersysteem, moet je op zoek gaan naar de voor- en nadelen. De eerste stap is weten wat jouw water vervuilt. Vervolgens begin je met zoeken naar gespecialiseerde filters.

Vergelijk de mogelijkheden van een waterfiltersysteem op de hoofdleiding. Let op het volume en de efficiëntie van de filtratie. Hoe lang duurt het om je water door elk systeem te filteren?

Hoe effectief is elk systeem bij het filteren van specifieke vreemde verontreinigingen? Hoe duur is het om het filtersysteem aan te schaffen en te onderhouden? Zorg ervoor dat welk systeem je ook kiest, het NSF- of FDA-gecertificeerd is.

Zonder deze certificeringen weet je niet of je water wordt gefilterd zonder onafhankelijke testen uit te voeren. We raden je aan om je water hoe dan ook elk jaar te laten testen.

Een waterfiltratiesysteem installeren

Deze filtersystemen van consumentenkwaliteit, die je online of in een winkel kunt kopen, kunnen zelf worden onderhouden. Je hebt enige basiskennis van het loodgieterswerk nodig om de klus te kunnen klaren. Als je nog nooit met sanitair hebt gewerkt, laat het dan aan de professionals over.

De basisstappen voor het installeren van een filtersysteem voor het hele huis zijn als volgt:

  1. Sluit je hoofdwatertoevoer en laat het overtollige water weglopen.
  2. Kies een voor de hand liggende locatie voor je waterfilter, die gemakkelijk toegankelijk is.
  3. Gebruik een pijpsnijder om je snede te maken.
  4. Plaats de wartelmoer en de meegeleverde fittingen voor het filtersysteem.
  5. Gebruik speciale tape om deze fittingen vast te zetten als deze niet is meegeleverd.
  6. Draai het filter zodat je inlaat- en uitstroomopeningen tegenover elkaar staan.
  7. Controleer of de inlaatklep op het filter is uitgeschakeld.
  8. Draai de hoofdwatertoevoer weer open en draai vervolgens de inlaatklep open.
  9. Laat het water een tijdje lopen om er zeker van te zijn dat er geen lekkages ontstaan.

Dat is het uitgangspunt voor alle waterfiltersystemen voor thuis. Het inhuren van een professional om jouw filter te installeren is ideaal, aangezien een onjuiste installatie een kostbare reparatie kan worden.

Bescherm je huis en gezin

Waterfiltratiesystemen voor het hele huis zijn een waardevolle investering en voor sommigen een vereiste. Het nieuws staat vol met verhalen over besmettingen van huizen, bedrijven en scholen. Deze verhalen nemen in frequentie toe naarmate er meer onafhankelijke testen worden uitgevoerd.

Leave a Comment