WC-papier. Daar praten we niet vaak over, want wat we op de WC doen is strikt privé. Waarom op ClassyLife dan aandacht hiervoor? Omdat wij af en toe stil willen staan bij goede ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid die ons leven, en dat van de generaties na ons, werkelijk kunnen verbeteren. Met zijn allen gooien we ontzettend veel van dat papier weg. En niet alleen papier, ook de kartonnen kokers. Een Amerikaanse fabrikant, Scott Products, is recentelijk toiletrollen gaan maken zonder kartonnen koker. Dat scheelt enorm!>>

tube-free-toilet-paperWC-papier. Daar praten we niet vaak over en dat is begrijpelijk, want wat we op de WC doen is strikt privé. Waarom we er dan hier op ClassyLife aandacht aan besteden? Omdat wij af en toe stil willen staan bij goede ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid die ons leven, en dat van de generaties na ons, werkelijk kunnen verbeteren.

Wij gooien met zijn allen ontzettend veel van dat papier weg en dat is een enorme belasting van het milieu. In het uitstekende magazine over duurzaamheid P+ (People, Planet, Profit, www.p-plus.nl) kwamen we een artikeltje tegen dat wij interessant genoeg vonden om met u te delen. Ons land is koploper met de vervaardiging van cradle to cradle wc-papier (duurzaam gemaakt, zonder chemische middelen, zonder dat er voor het papier bomen worden gekapt, Satino Black van Van Houtum in het Limburgse Swalmen) Nu is er een Amerikaanse fabrikant, Scott Products, die toiletrollen maakt zonder kartonnen koker.

Als je het uitrekent, blijken er in de Verenigde Staten per jaar 17 miljard toiletkokers te worden weggegooid. Moet u zich eens voorstellen wat een berg karton dat is! Elk kwartier gaan er 14 duizend rollen in de prullenbak. Het gaat hard, als je met 319 miljoen Amerikanen bent en je dagelijks een paar keer van de WC gebruik maakt. En als je dat weer doorrekent, kom je tot de conclusie dat je hiermee het hele Empire State Building in Manhattan mee zou kunnen bouwen. Scott Products plaatste een maquette hiervan op de website.Dat wil zeggen: als je die rollen niet bij het oud papier gooit. En dat doen Amerikanen blijkbaar niet. Wij trouwens wel? Hoe dan ook, met zulke hoeveelheden is het een daad van maatschappelijk verantwoord ondernemen om toiletrollen zonder koker in de markt te zetten. Overigens kunnen die kokers ook hergebruikt worden, bijvoorbeeld als kjweekbakje voor het telen van zaden, maar hoeveel mensen doen dat? Inderdaad, een verwaarloosbaar aantal.

Dus als er nu van een uitermate milieuvriendelijk materiaal een adapter wordt gemaakt voor de WC-rol houder, kunnen wij ook op dergelijke rollen overstappen. Stelt u zich eens wat dat aan behoud van bomen scheelt, en uiteraard ook aan kosten. Kortom, zegt het voort, opdat we dit ook in ons land krijgen.

 

Leave a Comment