Wel een mondkapje of geen mondkapje? Deze vraag hebben we onszelf de afgelopen weken vaak gesteld. Voorheen werd er geadviseerd dat alleen degenen die in een risicogroep voor het krijgen van het coronavirus (COVID-19) zaten een mondkapje zouden moeten dragen.

Maar in het licht van de recente bevindingen, beveelt het RIVM nu aan dat iedereen buitenshuis een mondkapje moet dragen om zichzelf te beschermen. Daarom raden wij jou en jouw gezinsleden aan om elke keer, dat je je huis verlaat, er een gewoonte van te maken om een mondkapje op te zetten.

Het dragen van een stoffen mondkapje wordt aanbevolen als extra beschermingslaag. Dat betekent dat je nog steeds alle niet-essentiële uitstapjes moet vermijden. Maar als je naar de supermarkt, apotheek of ziekenhuis gaat, is het verstandig om er een te dragen. 

Werken mondkapjes tegen het coronavirus?

Credits: Noodmaskers.nl

Experts van het RIVM zeggen dat recente onderzoeken aantonen dat een aanzienlijk deel van de mensen met het coronavirus geen symptomen vertonen (met andere woorden, ze zijn ‘asymptomatisch’). En bovendien kunnen degenen, die uiteindelijk wel de symptomen ontwikkelen (of degenen die ‘pre-symptomatisch’ zijn) het virus aan anderen doorgeven voordat ze zelf de symptomen gaan vertonen.

Het coronavirus kan zich verspreiden door met elkaar te praten en door te hoesten of te niezen bij mensen, die minder dan 1,5 meter van elkaar verwijderd zijn. Dit geldt zelfs als géén van deze mensen de symptomen, die vaak worden gemeld bij COVID-19 zoals koorts, kortademigheid of hoesten, vertoont. Vooral tijdens deze periode is het dus belangrijk dat je aangesloten bent bij een goede verzekering en gelukkig kan je op het internet heel makkelijk een zorgverzekering vergelijken.

Stoffen mondkapjes kunnen ook voorkomen dat je je gezicht aanraakt en kunnen een visuele herinnering zijn om de sociale afstand te bewaren.

Welke mondkapjes zijn het beste? 

person in white face mask

De stoffen mondkapjes zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zoals bijvoorbeeld de chirurgische mondkapjes of de N-95 maskers. Die zijn speciaal voor mensen, die in de zorg werken of eerste hulp zorg verlenen.

Maar zelfs de stoffen mondkapjes, die je zelf thuis kunt maken, zijn zeer effectief voor het verminderen van de verspreiding van het virus.

Hoe moet je een mondkapje dragen?

Het RIVM beveelt aan om bij het dragen van een mondkapje of een gezichtsbedekking rekening te houden met deze criteria:

  • Het mondkapje moet nauwsluitend, maar comfortabel, tegen de zijkanten van het gezicht zitten.
  • Het mondkapje moet worden vastgemaakt met de oorlussen of de linten, die aan het mondkapje zitten.
  • Het mondkapje moet zijn gemaakt van meerdere lagen materiaal.
  • Het mondkapje moet je in staat stellen om vrij te kunnen ademen. Het moet bestand zijn tegen wassen in de wasmachine en mag niet beschadigd raken of van vorm veranderen.  

Raak je gezicht niet aan

 Het is, als je een mondkapje of gezichtsbedekking draagt, heel normaal dat je je gezicht steeds wilt aanraken omdat het vreemd of grappig aanvoelt.

Als je het mondkapje opnieuw op je gezicht wilt plaatsen, moet je voor en nadat je het masker aanraakt grondig je handen wassen.

Als je je mondkapje voor een korte periode moet afzetten, vouw het mondkapje dan naar binnen zodat het schoon blijft. Dit voorkomt dat het binnenoppervlak tijdens de opslag in contact komt met het buitenoppervlak.

Hoe kun je een mondkapje wassen?

Als je je afvraagt hoe vaak een mondkapje of een gezichtsbedekking moet worden gewassen, is het antwoord simpel. Ze moeten na elk gebruik worden gewassen.

Als je ze niet meteen kunt wassen, bewaar ze dan in een plastic zak of doe ze in de wasmand. Was ze met de hand of op een kort programma, maar wel met warm water. Droog ze vervolgens op een hoge stand. Als je schade opmerkt of als het mondkapje erg vuil is, kun je het het beste weggooien.

Als het gaat om jezelf beschermen tegen COVID-19 moet je geen enkel risico nemen. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om veilig te blijven.

Kan je zelf een mondkapje maken?

white cotton sock beside red and silver scissors

Het RIVM heeft instructies voor het maken van mondkapjes of gezichtsbedekkingen. Het leuke is dat je ze kunt maken met items, die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Gelukkig hoef je geen held op de naaimachine te zijn om een van de soorten mondkapjes, die worden aanbevolen, te kunnen maken. Door zelf maskers te maken, kun je jezelf en je gezin veilig houden als jullie naar buiten gaan.

En onthoud, zelfs als je een mondkapje draagt, moet je deze pandemie nog steeds heel serieus nemen, sociale afstand houden en je steentje bijdragen om het virus onder controle te krijgen.

Leave a Comment