Wist je dat je pas echt lekker slaapt als je de juiste omstandigheden weet te creëren in je slaapkamer? Daarbij kun je denken aan een kamer die goed geventileerd is, niet te warm, niet te koud. Met goede gordijnen die de boel verduisteren, een fijn bed. Een kamer die netjes opgeruimd en niet te rommelig is, die je goed stofvrij houdt en waar je echt tot rust kunt komen, en niet tegen een berg strijkgoed aanloopt. Maar ook een kamer waar je op dat bed het juiste dekbed aantreft. Want is dat niet in orde, dan is de kans echt heel klein dat je ’s nachts lekker zal slapen. Maar waar moet je op letten als je een nieuw dekbed gaat kopen?

Alleen of met zijn tweetjes?

koppel-bed

De eerste vraag die je moet gaan beantwoorden in je zoektocht naar een nieuw dekbed is het formaat. Kies je voor een 2-persoons dekbed of een variant voor één persoon?

Soms is deze vraag heel gemakkelijk te beantwoorden: slaap je in een 1-persoonsbed, dan kies je voor een dekbed in hetzelfde formaat. Maar juist wanneer je samen met een partner in een tweepersoonsbed slaapt, wordt het wat lastiger. Want al klinkt het romantisch, samen onder hetzelfde dekbed slapen, lang niet iedereen slaapt er ook beter door. Zo onder dezelfde lakens kun je ook flink wat last hebben van elkaar. De ander pakt ongemerkt je dekbed af als je ligt te slapen, of je wordt wakker bij iedere keer als hij of zij zich omdraait, omdat je dekbed dan beweegt. Weinig romantisch aan! Herken je jezelf hierin, vraag je dan af of het verstandig is om onder hetzelfde dekbed te slapen. Kiezen voor twee losse exemplaren kan dan beter zijn.

Welke vulling kies je?

slaapkamer-bed

Omdat we in Nederland duidelijke seizoenen hebben, kiezen veel mensen voor een 4-seizoenen dekbed. Deze bestaat doorgaans uit twee lagen, een dikkere en een dunnere. Het dunste gebruik je in de zomer, het wat dikkere in de herfst en lente. En in de winter, dan maak je beide exemplaren aan elkaar vast en heb je een heerlijk dik dekbed.

Voor welk materiaal vulling je kiest is heel persoonlijk. Zweet je snel, dan kan een natuurlijk materiaal de voorkeur hebben boven synthetisch. Dit neemt het zweet wat minder op en voelt minder broeierig aan. Ook is het ene materiaal lichter dan het ander, waarbij het weer heel persoonlijk is wat je het prettigst vindt. Kijk vooral goed naar wat bij je past en wat je fijn vindt, dat kom je nachtrust alleen maar ten goede.

Leave a Comment