Niet ieder dak is hetzelfde en dat betekent ook dat niet ieder dak dezelfde dakbedekking nodig heeft. Er zijn dan ook een aantal verschillende soorten dakbedekkingen. Welk soort dakbedekking past bijvoorbeeld het beste bij een hellend dak en welk soort past het beste bij een plat dak? Dat vertellen we je in dit artikel, dus lees snel verder.

Waarvoor is er dakbedekking nodig?

huis-rieten-dak

Een dakbedekking maakt je woning niet alleen af, maar heeft ook een belangrijke functie. Dakbescherming beschermt namelijk tegen verschillende natuuromstandigheden (zoals regen of harde wind). Ieder dak heeft daarom goede dakbedekking nodig. Daarnaast geeft het een woning een finishing touch. Het bepaalt namelijk voor een groot deel hoe de woning er van buiten uitziet.

Verschillende soorten dakbescherming

Er zijn een aantal verschillende soorten dakbeschermingen. Zo verschilt het ook per type dak welke dakbedekking er op hoort. Op een hellend dak plaats je dakbedekkingen zoals dakpannen, metaalplaten, een leien dak of een zinken dak. Op een plat dak plaats je dakbeschermingen zoals EPDM, PVC, roofing of groendak. Iedere dakbedekking heeft z’n eigen voordelen, dus kies wat het beste bij jouw wensen past.

Dakpannen

houten-huis-zwarte-dakpannen

Een veelvoorkomende dakbescherming zijn dakpannen. Dakpannen zijn er in verschillende soorten. Zo zijn ze verkrijgbaar in gebakken klei of beton, in verschillende kleuren en met of zonder een golving. De hellingsgraad is bepalend voor de keuze, maar in principe is er voor ieder wat wils.

Metaalplaten

Metaalplaten zijn een stuk makkelijker te plaatsen dan dakpannen. Onder de metaalplaten zitten dakpanplaten van aluminium of staal. Bij metaalplaten kies je uit zinken leien en stroken van zin, aluminium en koper. Bij de stroken ontstaat er op den duur een vorm van erosie die extra bescherming biedt aan het dak.

Leien dak

Tegenwoordig zien we leien daken voornamelijk in kunststofvorm, maar ze bestaan ook in natuurvorm. Kunststofleien zijn dan ook een stuk goedkoper dan natuurleien. Echter, is de levensduur van natuurleien een stuk langer dan die van kunststofleien. Neem dit dus mee in je keuze voor de juiste dakbescherming.

Zinken dak

Zinken daken zijn een erg duurzame vorm van dakbescherming, omdat ze jaren meegaan. Ze zijn populair, omdat ze een strakke look geven en het onderhoud ervan erg makkelijk is. Zinken daken zijn zowel mogelijk als dakbescherming voor hellende daken als voor platte daken.

EPDM

EPDM is een dakbescherming voor platte daken. Het is erg milieuvriendelijk, goed te onderhouden en slijt niet snel omdat het scheurvrij is. EPDM dakbedekking is van erg sterk materiaal gemaakt, namelijk synthetisch rubber. EPDM is een goedkope optie voor dakbescherming.

PVC

Op daken met een lage hellingsgraad en platte daken gebruikt men PVC. Deze dakbedekking is duurzaam en heeft een betaalbare prijs. PVC is een licht, maar sterk materiaal dat het dak goed beschermt. Echter, is de plaatsing van PVC een stuk arbeidsintensiever dan andere dakbedekkingen.

Leave a Comment