Je dekbedovertrek maakt het verschil voor een rustige nachtrust.

Als je kiest voor een te dik dekbedovertrek met een slechte luchtdoorstroming, kun je drijfnat in het zweet wakker worden. Omgekeerd zal een te dun dekbedovertrek ‘s nachts niet de warmte bieden die je nodig hebt, waardoor je het misschien koud krijgt van de koude tocht.

In dit artikel geven we onze aanbevelingen over welk type dekbedovertrek je deze zomer het beste kunt kiezen.

Welk dekbedovertrek materiaal is het beste voor de zomer?

Als die heerlijke zon er is, wordt je slaapkamer al snel benauwd en oncomfortabel om ‘s nachts in te slapen.

Daarom raden we altijd aan om je beddengoed te vervangen als de seizoenen veranderen, want dat komt de kwaliteit van je slaap ten goede.

Hier zijn een paar suggesties:

Katoen

Dekbedovertrek katoen Walra Scottish Pleasure Petrol Renforcé

Katoen staat bovenaan onze lijst als het beste dekbedovertrek materiaal voor de zomermaanden. De stof is zacht, absorberend en natuurlijk ademend. Het voert vocht af van het lichaam en laat geen transpiratie zien zoals synthetische stoffen doen, zodat je koel en droog blijft!

Een andere geweldige eigenschap van katoen zijn de niet-allergene eigenschappen: de stof veroorzaakt geen huidallergieën en wordt daarom gebruikt voor het maken van verband en gaas. Daarom is katoen een perfecte keuze voor beddengoed voor mensen met allergieën, eczeem, astma en kinderen.

Satijn

Dekbedovertrek De Witte Lietaer Peafowl Thai Curry Satijn

Satijn staat bekend om zijn verkoelende eigenschappen, wat het ideaal maakt voor warme zomernachten. Het materiaal heeft een gladde en glanzende textuur die zorgt voor een koel gevoel op de huid. Het biedt verlichting van de hitte en helpt het lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Een van de belangrijkste voordelen van een satijnen dekbedovertrek is het ademend vermogen. Het materiaal staat bekend om zijn uitstekende luchtcirculatie, waardoor warmte en vocht worden afgevoerd. Dit zorgt voor een comfortabele slaapomgeving en voorkomt dat u ‘s nachts gaat zweten. Satijn heeft de eigenschap om vocht snel op te nemen en af te voeren, waardoor het ideaal is voor mensen die snel zweten of last hebben van nachtelijk transpireren. Het vocht wordt weggeleid van het lichaam, waardoor u droog en comfortabel kunt blijven tijdens warme zomernachten. Check De Witte Lietaer dekbedovertrek voor prachtige satijnen dekbedovertrekken.

Linnen

Dekbedovertrek Passion for Linen Maxime Sand Linnen dekbedovertrek

Linnen is een uitstekend materiaal voor zomers beddengoed omdat het vocht afvoert en goed ademt. Dit komt omdat de vlasplant natuurlijke eigenschappen heeft waardoor lucht gemakkelijk tussen de vezels kan stromen, zodat lucht en water gemakkelijk kunnen circuleren.

Bovendien reguleert linnen van nature de temperatuur, zodat het zich aanpast aan het warme weer en je koel houdt terwijl je slaapt.

Bamboe

slaapkamer-bed

Een ander verkoelend materiaal voor dekbedovertrekken is bamboe. Bamboe beddengoed wordt gemaakt van bamboevezels, die geen irrigatie, pesticiden of kunstmest nodig hebben om te groeien – dit maakt bamboe beddengoed een milieubewuste keuze!

Wat bamboe ideaal maakt voor een broeierig zomerseizoen zijn de antibacteriële, vocht afvoerende en thermo regulerende eigenschappen, die je ‘s nachts verkoeling geven.

Zijde

blauw-wit-dekbed

Zijden dekbedovertrekken zijn een andere geweldige keuze voor de warmere maanden.

De stof absorbeert geen warmte en geeft zweet af in plaats van het te absorberen, zoals andere materialen doen. Als de zijde is gemaakt met voldoende luchtzakjes, dan zal dit vocht en vocht van het lichaam afvoeren, in plaats van het op te sluiten in het dekbed. Dit betekent dat de zijden stof niet aan je huid plakt en je een warm gevoel geeft als je ‘s nachts slaapt.

Bovendien is de draad van zijde ongeveer 1/10e van de grootte van een menselijke haar – dit gebrek aan grootte is een van de redenen waarom zijde zo goed kan ademen.

Hoe blijf je cool in je slaapkamer?

Heb je het ‘s nachts nog steeds te warm, ook al heb je een dun en ademend dekbed? Hier zijn wat tips om je te helpen afkoelen en waardevolle slaapuren te besparen!

 • Kies lichtgewicht, ademend beddengoed en pyjama’s, zoals katoen en linnen. Deze zijn van nature ademend, verkoelend en vocht afvoerend, waardoor ze een veilige keuze zijn voor mensen die ‘s nachts veel zweten.
 • Investeer in een verkoelende matrasbeschermer om de temperatuur van het bedoppervlak te verlagen.
 • Gebruik een of meer ventilatoren om koude lucht in je slaapkamer te laten circuleren.
 • Zet een kom ijs voor een staande ventilator om de ventilatorwind nog koeler te maken.
 • Als je een plafondventilator in je slaapkamer hebt, zorg er dan voor dat deze in de juiste richting draait, zodat je de zachte bries voelt.
 • Zet de ramen van je slaapkamer open als het buiten koud is.
 • Drink de hele dag door voldoende water om gehydrateerd te blijven en de elektrolyten te vervangen die door zweten verloren gaan.
 • Probeer huisdieren niet bij je op bed te laten slapen, want dan kun je het ‘s nachts warmer krijgen.
 • Sport niet vlak voor je naar bed gaat, want je wilt niet blozend en bezweet van de inspanning in slaap vallen.
 • Houd hete elektronica (zoals je haardroger, stijltang en laptop) uit je bed.
 • Als het echt warm weer is, sluit dan overdag de gordijnen van je slaapkamer om de hitte en het zonlicht buiten te houden.
 • Neem een koele douche voor je naar bed gaat, om je lichaamstemperatuur te verlagen.
 • Breng een koud kompres aan op je huid om je af te koelen.
 • Vermijd het eten van erg gekruide of zware maaltijden voor het slapengaan, omdat het eten dat meer moeite kost om te verteren meer lichaamswarmte genereert.
 • Eet overdag koude maaltijden in plaats van de oven of kookplaat aan te zetten.
 • Gebruik minder cafeïne en alcohol, omdat deze het zweten kunnen aanwakkeren.
 • Draag geen strakke, beperkende kleding met een slechte luchtstroom.
 • Praat met je arts als je nachtelijk zweten verergert of na verloop van tijd niet verbetert. Er kan een onderliggend medisch probleem zijn dat moet worden aangepakt.

Leave a Comment