De echte reden waarom je een fauteuil kiest: comfort. Ja, stijl is belangrijk – de fauteuil moet in je interieur passen – maar je kiest er een omdat hij comfortabel is. Een draaifauteuil is vaak de “luie stoel” die je gebruikt om je te ontspannen.

Een fauteuil vinden die comfortabel is houdt in dat je je lengte, gewicht, de manier waarop je zit, en je zwaartepunt in overweging neemt. Om comfortabel te zijn, moet een fauteuil perfect bij je maat en vorm passen.

De zitting van de fauteuilrelax-Fauteuil-olijf-groen 

De stoelzitting is waarschijnlijk het meest kritische kenmerk van een fauteuil omdat hij je gewicht ondersteunt. Bij het winkelen voor een fauteuil moet je rekening houden met deze elementen van de zitting:

Voelen: De zitting moet zacht aanvoelen om op te zitten en tegelijk toch stevige steun bieden. Als de zitting te veel naar binnen zakt, zul je moeten worstelen om uit de fauteuil te komen. Als hij te hard is, kun je ongemakkelijk worden na zelfs maar kort in de fauteuil gezeten te hebben.
Hoek: Je dijen moeten loodrecht op de vloer staan, want je kunt niet comfortabel zitten als je knieën omhoog of omlaag wijzen. Zoek een zithoogte die goed voor je is. De meeste fauteuils zijn ongeveer 45 cm hoog aan de zitting, maar je kunt fauteuils vinden die hoger of lager zijn om bij je lichaamsvorm te passen.
Diepte: Als je langer bent, zoek dan een zitting met een grotere diepte die gemakkelijk de lengte van je benen kan opnemen. Een geringere diepte is goed als je niet erg lang bent, of last hebt van je knieën. Idealiter moet je helemaal achterover in de fauteuil kunnen zitten, zodat de onderkant van de fauteuil je kuiten raakt zonder te veel druk uit te oefenen.
Breedte: Een bredere zitting zoals die van een fauteuil-en-een-half is prima als je graag in je fauteuil loungt. Een fauteuil-en-een-half is ook een goede vervanger voor een love seat als je weinig plaats hebt.

De rugleuning van de fauteuil

Fauteuil ruggen kunnen hoog of laag zijn, maar de rugleuning is er vooral om steun te bieden aan de onderrug. Als je in je stoel leest of TV kijkt, wil je misschien ook een hoge rug die wat steun biedt aan de nek. Fauteuils met een lage rugleuning zijn goed voor gesprekken omdat je er rechter in gaat zitten, maar ze zijn niet zo goed om in te loungen.

Er zijn twee basissoorten rugleuningen: die met een strakke bekleding of die met losse kussens. Je kunt kiezen welk uiterlijk je aanspreekt, maar als je op comfort uit bent, maken kussens de fauteuil wel wat gezelliger. Je kunt ook een combinatie kiezen-een fauteuil met een strakke rug en een zitting met kussens, of andersom. Extra kussens langs de rugleuning kunnen verschillende functies hebben:

  • Meer steun bieden
  • De zitting ondieper maken
  • Zorg voor een decoratief accent door extra kleur of patroon aan te brengen

Armen

Fauteuil-Cordoba-relax-camel-cognac

Of je een fauteuil met armen kiest of niet is helemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het hangt af van hoe je zit, en hoe vaak of hoe lang je in die stoel zit. Als de rugleuning iets naar binnen gebogen is, krijg je toch enige steun zonder echte armleuningen.

Als je je armen op armleuningen kunt laten rusten, kun je je beter ontspannen, vooral als je de fauteuil vaak gebruikt. De armen zijn minder belangrijk voor een fauteuil die slechts af en toe gebruikt wordt, zoals wanneer er gasten op bezoek komen.

Armen zijn er in vele stijlen. Ze kunnen gestoffeerd of hard zijn en van hout of metaal of een ander materiaal gemaakt zijn. Of de armen kunnen aan de bovenkant bekleed zijn terwijl de rest bloot is. Let er bij het testen van een fauteuil op of je armen natuurlijk op de stoelarm rusten of ongemakkelijk aanvoelen.

Fauteuil kwaliteit

De constructiekwaliteit bepaalt niet alleen hoe lang een fauteuil meegaat, maar ook het comfortniveau. De kwaliteit beïnvloedt ook hoe de fauteuil eruit ziet, vooral na verloop van tijd. Het beoordelen van een stoel op kwaliteit lijkt erg op het beoordelen van een bank op kwaliteit. De beste raad: Koop de beste kwaliteit fauteuil die je budget toelaat. Let vooral op de kwaliteit van het frame, de zitsteun, en de vulling die voor de kussens gebruikt wordt.

Leave a Comment