Ga jij een nieuwe fiets kopen? Dan is het van groot belang dat je fiets past bij jouw lichaam. Je moet comfortabel op de fiets kunnen zitten en je voeten moeten goed bij de trappers kunnen zonder dat heel je benen gestrekt zijn. Bij het aanschaffen van een nieuwe fiets is het dan ook belangrijk dat je de juiste framemaat kiest. Hierdoor weet je namelijk zeker dat de fiets geschikt is voor jouw lichaam. Hoe kun je de juiste framemaat bepalen en waar moet je op letten?

De framemaat van een fiets bepalen

zwarte-elektrische-fiets

De framemaat van een fiets bepalen is helemaal niet zo moeilijk. Het is namelijk de hoogte van het frame in centimeters gemeten. Vaak staat het framemaat vermeld op de fiets. In de meeste gevallen vind je het terug op het frame, een stukje onder het zadel. Kan je het vinden? Dan kun je zelf de framemaat opmeten. Dit werkt heel gemakkelijk. Pak een meetlint of meetlat en start met meten. Begin met het meten vanaf het midden van de trapas tot aan de onderkant van de zadelpen. Nu kun je op je meetlint aflezen welke framehoogte de fiets heeft. Twijfel je? Dan kun je het altijd nog laten nameten door een iemand in een fietsenzaak. Of je zoekt online naar de specificaties van de fiets.

Meet je binnen beenlengte

Een andere manier om de beste framemaat te bepalen is door je je binnen beenlengte op te meten. Hiervoor heb je twee dingen nodig, een meetlint en een rekenmachine. Hoe ga je dan te werk? Ga met blote voeten op de grond staan. Zorg ervoor dat er ongeveer 15 centimeter aan ruimte is tussen beide voeten. Vervolgens meet je de afstand vanaf je voeten tot aan je  kruis. Dit aantal centimeters vermenigvuldig je met 0,68. Voor een man kan het best zijn dat de afstand 90 cm is. Dat getal vermenigvuldig je met 0,68. De uitkomst is 61. Voor een elektrische herenfiets heb je dus een framemaat van 61 of 62 nodig. Voor vrouwen fietsen werkt dit precies hetzelfde. Voor kinderfietsen is het net een beetje anders. Bij kindermaten worden namelijk geen framematen aangehouden, maar gaat het over inchmaten. Hierbij wordt gekeken naar de grootte van het wiel. Bij volwassenen heeft een wiel een standaardmaat van 28 inch.

Probeer het uit

elektrische-fiets-wit

Heb je de juiste framemaat voor je fiets of e-bike uitgezocht? Dan is het een kwestie van de juiste fiets uitzoeken. Daarnaast is het ook een kwestie van uitproberen. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld bij het afstappen graag plat op de grond staat of dat je liever afstapt op je tenen? Aan de hand van deze voorkeuren kan je ideale framemaat verschillen. Het handigst is dus om even een proefritje maken op de fiets die jou bevalt.

Leave a Comment