Op een enorme feestelijke bijeenkomst heeft Ford deze week aan relaties de nieuwe Ford Fiesta gepresenteerd, een interessant compact model met veel vooruitstrevende voorzieningen. Op die presentatie speelden DJ Yoda en een robot een bijzondere rol. Wij gaan het hier daarom niet over die Fiesta hebben, hoe boeiend deze ook moge zijn, maar over robots. Want op dit feest bracht de robot als maatje van DJ Yoda een denderende live set ten gehore. Robots die meer kunnen dan alleen bijvoorbeeld lassen spelen ook bij de productie van de auto’s een steeds grotere rol, en ook anderszins in uw en ons leven. Er worden al robots ingezet om ouderen te verzorgen en gezelschap te geven en ze duiken overal op, steeds veelzijdiger, steeds competenter, steeds menselijker… Robot ‘YuMi’ werd speciaal ontworpen om nauw samen te werken met mensen, en liet muziek horen om de 40-jarige geschiedenis van de iconische auto te vieren. Bizar!>>

fiesta3

Op een enorme feestelijke bijeenkomst heeft Ford deze week aan relaties de nieuwe Ford Fiesta gepresenteerd, een interessant compact model met veel vooruitstrevende voorzieningen. Op die presentatie speelden DJ Yoda en een robot een bijzondere rol. Wij gaan het hier daarom niet over die Fiesta hebben, hoe boeiend deze ook moge zijn, maar over robots. Want op dit feest bracht de robot als maatje van DJ Yoda een denderende live set ten gehore. Robots die meer kunnen dan alleen bijvoorbeeld lassen spelen ook bij de productie van de auto’s een steeds grotere rol, en ook anderszins in uw en ons leven. Er worden robots ingezet om ouderen te verzorgen en gezelschap te geven en ze duiken overal op, steeds veelzijdiger, steeds competenter, steeds menselijker… Robot ‘YuMi’ werd speciaal ontworpen om nauw samen te werken met mensen, en liet muziek horen om de 40-jarige geschiedenis van de iconische auto te vieren, samen met een dj en producer die met Mark Ronson en Dr. Dre heeft gewerkt. Ford behoort ook tot eerste autofabrikanten die een nieuwe, nauw geïntegreerde aanpak heeft ontwikkeld om automonteurs en robots samen te laten werken aan dezelfde assemblagelijn. Benieuwd naar hoe een robot-dj eruitziet? Bekijk dan deze fantastische video van ‘YuMi’, die met zijn menselijke mentor DJ Yoda achter de draaitafels staat.

De samenwerkende robot ‘YuMi’ is ontworpen om nauw samen te werken met mensen, en werd speciaal geprogrammeerd voor deze eenmalige set bij de onthulling van de volgende generatie Ford Fiesta, op het hoofdkantoor van Ford in Keulen. De auto viert dit jaar zijn 40e verjaardag, en in de setlist stond daarom muziek uit 1976 en daarna. Hiphop-dj en producer DJ Yoda, die eerder samenwerkte met de muzikanten Mark Ronson en Dr. Dre en de kunstenaar Banksy, werkte twee weken aan het project. Hij kreeg daarbij te maken met een unieke uitdagingen. “Ik heb eerder samengewerkt met een klassiek orkest, een beatboxer en een ensemble met koperblazers, maar een robot leren dj’en is behoorlijk maf. Er waren momenten waarop ik niet zeker wist of het ging werken of niet”, zo vertelde hij. “De grootste uitdaging was om de robotcoders gevoel voor ritme bij te brengen”. Dat lukte uiteindelijk, tot vermaak van de aanwezigen. In de fabriek waar de Fiesta wordt maken medewerkers al gebruik van collaboratieve robots, beter bekend als co-bots, voor hulp bij de montage van schokdempers. Zo worden onderdelen perfect gemonteerd en hoeven medewerkers niet meer op moeilijk bereikbare plekken te komen.

https://www.youtube.com/watch?v=I8nMKH3y_1I&feature=youtu.be

fiesta1

En zeker, menigeen is bang dat robots meer en meer het werk van mensen gaan overnemen. Wij geloven dat niet zo, ze zullen steeds vaker mensen ondersteunen en dingen doen die voor mensen vervelend zijn, waardoor zij zich dan met nuttiger zaken bezig kunnen houden.

Setlist:

70’s     Jump On It                             Bob McGilpin

70s      DJ Rap                                    Poor Boy Rappers

80’s     U Really Got It Goin’ On    Maria Mendez

80’s     Play The Game                      Easy Listening

90’s     Feel The Music                      Kid Wavy

90’s     Get Up                                     Demrick

00’s     V8 Unicorn                             Eddy the Atlantis

00’s     Gimme That Power               Ben England, Hannah V and Max Marshall

fiesta2

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment