Nou, dat dan misschien niet meteen, maar je kunt niet ontkennen dat het je voor de wind gaat. Tenminste, zolang het je aan niets ontbreekt.

En nee, we hebben het dan niet over de fijne dingen in het leven. Alhoewel, dat is natuurlijk heel erg persoonlijk. Voor de een is een wereldreis maken het heerlijkste dat er is en voor anderen is er niks beter dan sleutelen aan motorvoertuigen terwijl de geur van olie de neusvleugels kietelt. Hoe dan ook, we bedoelen dus dat je in jouw werkplaats alles om je heen hebt dat vereist is om jouw werkzaamheden naar behoren en zonder onnodig oponthoud uit te voeren. Een belangrijke vereiste is voldoende ruimte en natuurlijk een lift, slijpmachine, boormachine, etc. Het zware materieel bedoelen we dan, niet de handapparaten – hoewel, die ook.

Je moet je in ieder geval richten op een feilloos resultaat. Daar betaalt de klant voor, of het nu iemand is die zijn of haar wagen bij jou ter controle aanbiedt of iemand die een wagen van je koopt die jij voor een prikkie op de kop hebt getikt. En wellicht richt jij je alleen maar op het plaatwerk en niet op de motor. Of andersom. Dat is heel normaal want iedereen heeft zo zijn of haar specialiteiten. Daarom kunnen we je alleen maar tips geven over de zaken die zo’n beetje iedereen in zijn of haar werkplaats moet hebben. Ongeacht expertise.

Werkstation

auto-reparatie

Hartstikke leuk, zo onder zo’n voertuig liggen en flink gaan sleutelen. Of over het motorblok heen hangen, of het er nu uit is getild of niet. Maar de kleine reparaties en inspecties moeten ook gebeuren. En daar heb je een werkbank voor nodig. En flink wat licht. Maar die lampen moet je zelf uitzoeken, jij weet het beste hoe jouw werkplaats is ingericht.

Hoe dan ook, die werkbank. Waar moet die precies aan voldoen? Nou, je moet voldoende oppervlak hebben om op te werken. En opbergruimte erbij is ook bijzonder handig. Bijvoorbeeld in de vorm van een ladenblok. Minstens zo efficiënt zijn de panelen aan de achterwand en de zijkanten. Je weet wel, met van die gaten en haakjes erin en eraan. Daaraan bevestig je de gereedschappen die je verreweg het vaakste gebruikt. Je ziet ze dan constant en kunt ze direct pakken wanneer je ze nodig hebt.

Werktuigen

Iedereen die zijn of haar werk een beetje serieus neemt, heeft een grondig uitgedacht systeem. Sterker nog, dat wordt gratis met bepaalde gereedschapskasten meegeleverd! Loodzwaar zijn ze, dat wel. Maar in de lades zitten de vormen van de inhoud al verwerkt, zodat je precies weet wat je erin legt. Nadat je zo’n kast hebt gekocht, kun je dus direct beginnen met inruimen. Voor zover dat nodig is, tenminste. Er bestaan namelijk modellen die gevuld en al worden geleverd! Uiteraard zijn die duurder maar dan kun je ook meteen aan de slag.

Werk aan de winkel!

autoruit-regen

Yep, maar wel met de juiste onderdelen. Die moet je altijd op voorraad hebben, zeker de standaard zaken zoals ruitenwissers, ruiten, spiegels, kabels en remschijven. En wielen en banden, om maar een paar essentiële zaken te benoemen. Maar daarvoor moet je dan ook ruimte maken in je werkplaats. En besef dat je voor sommige specifieke voertuigen unieke onderdelen nodig hebt. Die ga je moeten weten te vervangen, tenzij je nog aan die componenten kunt komen.

Naast voorraden aanleggen is het ook aan te raden om contacten te leggen, bijvoorbeeld via beurzen en/of het internet. Zo weet jij altijd de mensen te vinden die je kunt vertrouwen om aan moeilijk vindbare onderdelen te komen. Bewijs ze ook een wederdienst wanneer nodig, dan heb je des te meer aan deze collega’s!

Bovendien is het heel fijn om vooraf te weten of je unieke onderdelen nodig hebt, want dan kun je dat in de prijs aan je klanten doorrekenen. Die gaan het je immers niet in dank afnemen wanneer je achteraf nog eens een hogere prijs gaat voorleggen!

Leave a Comment