Bekijk snel deze tips om jouw draadloze signaal van jouw router te versterken, jouw wifi-dekking uit te breiden en te optimaliseren en jouw internet thuis te versnellen.
Het browsen dat trager wordt, het onvermogen om te kunnen streamen, geen wifi-signalen, draadloze ‘dode zones’ – al deze problemen zijn dramatisch in een wereld waarin online gaan voor sommigen net zo noodzakelijk is als ademen. (Nou ja, misschien niet zo erg… maar toch wel heel belangrijk.)
Als je het gevoel hebt dat je wifi traag is geworden, zijn er veel tools die je kunt gebruiken om de snelheid van je internet te testen. Er zijn ook een paar trucs, die je kunt proberen, om jouw netwerkproblemen op te lossen. Als je echter alleen een fatsoenlijke ontvangst kunt krijgen door naast jouw draadloze router te gaan staan, kunnen deze eenvoudige tips je helpen om jouw netwerk te optimaliseren.
Controleer jouw bekabelde internetverbinding
Credits: Amvia
Voordat je de wifi de schuld geeft, moet je ervoor zorgen dat het internet, dat jouw huis binnenkomt, ook naar behoren werkt. Zoek een ethernet-kabel en sluit jouw computer rechtstreeks op jouw modem aan. Mogelijk heb je, als jouw laptop geen ethernet-poort heeft, een USB-naar-ethernet adapter nodig.
Voer een snelheidstest uit om de internetsnelheid te kunnen bekijken. Als het niet overeenkomt met de snelheid op jouw internetrekening, moet je mogelijk contact met jouw internetprovider opnemen of jouw modem vervangen. Als jouw snelheidstest wel overeenkomt met jouw internetrekening, maar het nog steeds traag lijkt, is het misschien tijd om op een beter plan over te stappen.
Als de modem in orde lijkt, probeer dan de test opnieuw draadloos uit te voeren, terwijl je naast de router staat. Als je naast de router goede snelheden behaalt, maar niet elders in huis, dan is je wifi-dekking misschien de boosdoener. Als je internet naast de router nog steeds traag is, heb je mogelijk verouderde apparatuur, die een upgrade nodig heeft.
Werk jouw routerfirmware bij
Voordat je dingen gaat aanpassen, is het een goed idee om jouw router bij te werken. Hoe gemakkelijk – of hoe moeilijk – het is om jouw firmware te upgraden, hangt volledig van de fabrikant en het model van jouw apparaat af.
De meeste moderne routers hebben het updateproces rechtstreeks in de beheerinterface ingebouwd, dus is het gewoon een kwestie van op de knop ‘upgrade firmware’ te drukken. Voor andere modellen, vooral als ze ouder zijn, moet je nog steeds de website van de fabrikant bezoeken, een firmwarebestand van de ondersteuningspagina van jouw router downloaden en dit naar de beheerinterface uploaden. Het is vervelend, maar nog steeds een goede zaak om dat wel te doen, omdat het zo’n eenvoudige oplossing zou zijn.
Zelfs als jouw draadloze netwerk niet hapert, moet je er toch een punt van maken om jouw firmware voor prestatieverbeteringen, betere functies en beveiligingsupdates regelmatig bij te werken. Om je hierbij te helpen, hebben we een handleiding voor de toegang tot de instellingen van jouw router.
Als je echt het meeste uit jouw huidige router wilt halen, moeten de avontuurlijke mensen naar firmware van derden, zoals de open-source DD-WRT, kijken. DD-WRT kan de prestaties verhogen en je toegang tot meer geavanceerde netwerkfuncties geven, zoals de mogelijkheid om een virtueel particulier netwerk (VPN) rechtstreeks op jouw router te installeren. Het is wat ingewikkelder om op te zetten, maar voor technisch onderlegde gebruikers kan echt het de moeite waard zijn.
Bekijk wat de optimale plaats voor de router is
Credits: Amvia
Niet alle huizen zullen het wifi-signaal gelijk verdelen. Het feit is dat de plaats waar je de router plaatst een grote invloed kan hebben op jouw draadloze dekking. Het lijkt misschien logisch om de router in een kast, uit het zicht of vlak bij het raam waar de kabel binnenkomt te plaatsen, maar dat is niet altijd de beste plaats. In plaats van het naar een ander eind van jouw huis te verplaatsen, moet de router, indien mogelijk, in het midden van jouw huis staan, zodat het signaal gemakkelijk elke hoek kan bereiken.
Bovendien hebben draadloze routers ook open ruimtes nodig, dus uit de buurt van muren en obstakels. Hoewel het dus verleidelijk is om die lelijke zwarte doos in een kast of achter een stapel boeken te verstoppen, krijg je een beter signaal als hij wordt omgeven door open lucht (wat ook zou moeten voorkomen dat de router oververhit raakt). Houd het ook uit de buurt van zware apparaten of elektronica, aangezien het gebruik van apparaten in de buurt de wifi-prestaties kan beïnvloeden. Als je zelfs maar één muur tussen jouw werkruimte en de router kunt verwijderen, kun je de prestaties al drastisch verbeteren.
Als jouw router externe antennes heeft, plaats je deze verticaal om de dekking te vergroten. Als je kunt, helpt het zelfs om de router wat hoger te plaatsen – monteer hem voor een beter signaal hoog aan de muur of op de bovenste plank. Er zijn tal van tools om je te helpen om jouw netwerkdekking te visualiseren. Wij houden van Heatmapper of inSSIDer, die je zowel de zwakke als de sterke punten in je wifi-netwerk kunnen laten zien. Er zijn ook tal van mobiele apps, zoals bijvoorbeeld Netgear’s WiFi Analytics.
Wat is jouw frequentie?
Bekijk de beheerdersinterface van jouw netwerk en zorg ervoor dat je deze voor optimale prestaties hebt geconfigureerd. Als je een dual-band router hebt, krijg je waarschijnlijk een betere doorvoer door over te schakelen naar de 5GHz-band in plaats van de meer gebruikelijke 2,4GHz-band te gebruiken.
5GHz biedt niet alleen hogere snelheden, maar je zult waarschijnlijk ook minder storing van andere draadloze netwerken en apparaten ondervinden omdat de 5GHz-frequentie niet zo vaak wordt gebruikt. (Het is echter niet zo goed met obstakels en afstanden, dus het zal niet zo ver reiken als een 2,4GHz-signaal.)
De meeste moderne dual-band routers zouden je de mogelijkheid moeten bieden om op beide banden dezelfde netwerknaam of SSID te gebruiken. Op die manier kiezen jouw apparaten automatisch het beste signaal wanneer ze maar kunnen.
Verander dat kanaal
Interferentie is, vooral voor degenen die in dichtbevolkte gebieden wonen, een groot probleem. Signalen van andere draadloze netwerken kunnen de snelheden beïnvloeden om nog maar te zwijgen over draadloze telefoonsystemen, magnetrons en andere elektronische apparaten.
Ooit als kind met walkietalkies gespeeld? Je herinnert je dan vast nog wel hoe de eenheden op hetzelfde ‘kanaal’ moesten zitten om elkaar te kunnen horen. En als je toevallig op hetzelfde kanaal als je buren zat, kon je het gesprek van iemand anders, zelfs als ze een heel andere set gebruikten, afluisteren.
Op dezelfde manier kunnen alle moderne routers tussen verschillende kanalen schakelen wanneer ze met jouw apparaten communiceren. De meeste routers kiezen het kanaal voor je, maar als aangrenzende draadloze netwerken ook hetzelfde kanaal gebruiken, kun je signaalcongestie ondervinden. Een goede router, die op Automatisch staat ingesteld, zal proberen het minst drukke kanaal te kiezen, maar oudere of goedkopere routers kiezen misschien gewoon een vooraf gedefinieerd kanaal, zelfs als dit niet het beste is. Dat kan echt een probleem zijn.
Op Windows-pc’s kun je bekijken welke kanalen aangrenzende wifi-netwerken gebruiken. Typ netsh wlan show all vanaf de opdrachtprompt en je ziet een lijst met alle draadloze netwerken en de kanalen die in jouw omgeving worden gebruikt. De eerder genoemde netwerkanalysatoren kunnen je, vaak in een gemakkelijker leesbaar grafisch format, deze informatie ook tonen,.
Op het kantoor van PCMag gebruiken de meeste van onze netwerken die onze buren ook gebruiken bijvoorbeeld kanalen 6 en 11. Over het algemeen wil je voor 2,4GHz de kanalen 1, 6 en 11 gebruiken, aangezien zij de enige zijn die niet met andere kanalen overlappen (wat de prestaties kan verminderen). 5GHz gebruikt over het algemeen niet-overlappende kanalen, wat het selecteren van de juiste veel gemakkelijker zou moeten maken.
Als je merkt dat de automatische instelling niet goed voor jou werkt, log dan in op de beheerdersinterface van jouw router, ga naar de basiscategorie voor draadloze communicatie en probeer er dan een handmatig te selecteren (idealiter een die niet door veel netwerken in jouw omgeving wordt gebruikt). Voer dan nog een snelheidstest uit om te bekijken of dat in jouw probleemgebieden een beter signaal en hogere snelheden dan de instelling Automatisch geeft.
Houd er rekening mee dat kanaalcongestie in de loop van de tijd kan veranderen, dus als je handmatig een kanaal kiest, moet je misschien af en toe even checken om er zeker van te zijn dat dit nog steeds het beste is.
Schop die wifi-indringers eruit
Het is heel goed mogelijk dat het probleem niets met interferentie of wifi-bereik te maken heeft. Als jouw netwerk open is of een zwak wachtwoord heeft, kan het zijn dat er zich één of twee ongewenste gasten op jouw netwerk bevinden. Als de buurman alle acht seizoenen van Game of Thrones op jouw wifi downloadt, zullen jouw videochats daaronder lijden.
Deze tools kunnen je helpen om een lijst met apparaten op jouw wifi te vinden, waardoor jij ongenode buren kunt opsporen. De admin-interface van jouw router kan ook een soort verkeersanalysator zijn, die je zal vertellen welke apparaten veel data gebruiken. Het kan zelfs zijn dat een van jouw eigen kinderen bandbreedte opslorpt, zonder dat je het door hebt. (Zo ja, dan weet je nu hoe je ze kunt verwijderen).
Zodra je die indringer hebt gevonden en het probleem hebt verholpen, beveilig je jouw netwerk met een sterk wachtwoord – bij voorkeur WPA2, aangezien WEP notoir gemakkelijk te kraken is – zodat anderen niet meer kunnen meedoen.
Leave a Comment