Bij een mooi gerecht hoort een goed glas wijn. Toch kan het nog best een zoektocht zijn om de perfecte wijn te vinden bij een bepaald gerecht. Gelukkig zijn er genoeg wijnen die breed inzetbaar zijn en samengaan met tal van gerechten. We geven je graag enkele voorbeelden en tips op de perfecte wijn en spijs combinatie te maken.

Om te beginnen geven je we graag enkele tips om de perfecte wijn en spijs combinatie te maken. Als je hier nog niks vanaf weet kan het namelijk aardig moeilijk zijn om te bepalen welke wijn je bij welk gerecht serveert. Houdt daarom de volgende regels in je achterhoofd bij het maken van wijn en spijs combinatie:

  1. De wijn moet meer zuren bevatten dan het voedsel waarmee je het combineert. Zo kan een Riesling uit de Elzas prima opboksen tegen een bord zuurkool.
  2. De wijn moet zoeter zijn dan het eten waarmee je het combineert. Zo is een mooi glas port perfect bij een blokje pure chocolade.
  3. Wat betreft vis en vlees: over het algemeen gaat rode wijn het beste samen met rood vlees en witte wijn het beste met wit vlees (vis en kip) .
  4. Stem de wijn af op de saus indien je die bij het gerecht serveert in plaats van op het vlees of de vis.
  5. Drink uiteindelijk wat je lekker vindt en laat de mogelijkheid om nieuwe wijnen te ontdekken niet aan je voorbijgaan.

Dan een paar wijnen die breed inzetbaar zijn en dus goed samengaan met tal van gerechten:

Wijn en vis

wijntour

Vis hoort te zwemmen en dat doet hij het liefst in wijn. Een van onze favoriete breed inzetbare wijnen is de Mâcon-Vilages. Dit is een rijke, mineralige en licht tropische stijl wijn die bij veel visgerechten goed in te zetten is. De wijn heeft genoeg kracht om tegen vettige sausjes op te boksen, maar is toch niet overheersend.

Wijn en vlees

bbq-grill

Voor vleesgerechten kiezen we een Rioja Reserva. Een krachtige, volle rode wijn met duidelijke houttonen. Deze gaat goed samen met gegrild vlees en stoofpotjes en is ook lekker breed inzetbaar. Ook Malbec, met name de Chileense wijn, en de Spaanse rode wijn Tempranillo zijn beide wijnen die prachtig combineren met tal van vleesgerechten.

Wijn en vegetarisch eten

vegetarisch

Bij vegetarische gerechten kiezen we een Valpolicella wijn. Fris en elegant rood, fruitig, opgewekt, maar niet te zwaar en daardoor flexibel inzetbaar. Vooral bij gerechten met tomaten. De zuurgraad van de wijn kan namelijk goed tegen de natuurlijke zuurgraad van de tomaten op.

Leave a Comment