Of je nu net begonnen bent met het inkopen van grote hoeveelheden of al jarenlang een wijnkelder hebt, jouw wijncollectie verdient een doordachte organisatie. Hoe je je wijn bewaart en beschermt, is van invloed op de levensduur en het genot van die gewaardeerde flessen.

Voordat je de kelder- of gangkast verandert in een nachtmerrie met kartonnen dozen, bekijk dan eerst deze geweldige tips voor het bewaren en het ordenen van je kostbare goederen, zodat je altijd op het juiste moment bij de juiste wijn kunt.

1. Ten eerste: locatie, locatie, locatie

bottle lot

Als je verzameling maar uit een paar dozen bestaat, bewaar die flessen dan op een zo koel mogelijke plaats zoals bijvoorbeeld in een wijnklimaatkast met heel weinig licht. Leg je minst dure flessen bovenaan en de duurste onderop. Op die manier is het moeilijker om toegang te krijgen tot de goede dingen voor het geval er dwalende handen langskomen.

Overweeg zelfs met een kleine verzameling een paar rekken te kopen om alles op orde te houden en jouw flessen horizontaal op te kunnen bergen. Het is beter voor de wijn, houdt de kurken vochtig en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de fles sijpelt.

Bewaar je collectie niet in de keuken, want dat is meestal de warmste kamer van het huis. Een kleine wijnkoelkast is een slimme investering. Het helpt niet alleen om je collectie te organiseren, maar nog belangrijker: het houdt de wijn op de juiste temperatuur.

2. Overweeg jouw organisatorische voorkeuren

wijnflessen-restaurant

Er zijn verschillende stromingen over hoe een wijncollectie het beste kan worden georganiseerd. Sommige groeperen de wijn per regio, sommige per druivensoort, andere weer per oogstjaar of zelfs per prijs. Er is geen goed of fout antwoord. De vraag is: wat vind jij het meest logisch?

Als je een fles zoekt, weet je dan altijd precies wat je wilt of begin je met één element en beperk je de keuzes van daaruit? Begin je met het identificeren van een specifiek land of een regio van waar je een wijn wilt drinken? Misschien word je aangetrokken door een favoriete variëteit? Wat het antwoord ook is, gebruik het als uitgangspunt voor de organisatie.

Over het algemeen is het sorteren op land de gemakkelijkste plaats om te beginnen. Idealiter zou elk land zijn eigen afdeling moeten hebben. Binnen die sectie kun je filteren op subregio’s en dan misschien op vintage en prijs.

Een deel van jouw kelder kan bijvoorbeeld aan Frankrijk zijn gewijd. Binnen die sectie zou je kleinere collecties Bordeaux, Bourgondië, Rhône, Languedoc en Loire kunnen hebben. De wijnen kunnen worden gegroepeerd op oogstjaar, misschien in chronologische volgorde of op volgorde waarin ze zich in hun optimale drinkvenster bevinden.

Als er betere jaargangen zijn, zoals bijvoorbeeld 2009 of 2010 voor Bordeaux, die langer zouden moeten verouderen, moet je ze misschien achter wijnjaren van mindere kwaliteit plaatsen, waarvan je eerder zou moeten genieten.

3. Begin met wijnkaartjes

Als je een nauwgezette organisator bent, zijn wijnkaartjes slechts het ticket. Het zijn kleine witte stukjes papier met een gat in het midden, die om de hals van de fles gaan. Als je wijn in een rek opslaat, worden de labels zelf weergegeven. Maar met een rek waar alleen de nek naar buiten steekt, schrijft je gewoon de naam van het wijnhuis, de variëteit, de jaargang, de prijs en andere informatie die je gemakkelijk wilt kunnen bekijken.

Verschillende gekleurde kaartjes kunnen specifieke landen, regio’s of drinkvensters aanduiden. Rode tags kunnen bijvoorbeeld wijnen markeren die moeten worden bewaard, gele tags kunnen selecties aangeven die de rijpheid naderen en groene tags kunnen flessen suggereren om nu te drinken.

4. Gebruik apps

wijnglazen

Als jouw verzameling meerdere regio’s en subregio’s omvat, moet je misschien alles in een spreadsheet ordenen of een wijninventaris-app gebruiken.

Een spreadsheet vraagt veel tijd, geduld en onderhoud. Je moet alles consistent opnemen om de ware omvang van jouw verzameling te overzien.

Evenzo moet alles wat wordt gebruikt uit jouw inventarisatiedocument worden verwijderd. Wijnen kunnen worden verwijderd of verplaatst naar een apart werkblad met proefnotities, die een leuk overzicht van jouw ervaringen kunnen bewaren. Als je meerdere flessen van dezelfde wijn hebt, is dit ook een waardevol hulpmiddel om drinkvensters bij te houden.

Een spreadsheet kan ook helpen bij het identificeren van welke wijn je zou kunnen zoeken in een grotere collectie. Je kunt de lijst op elk gewenst criterium filteren om de exacte fles, die je zoekt, beter te kunnen vinden, zonder dat je veel tijd hoeft te besteden aan het staren naar jouw rekken, wat overweldigend kan zijn.

Voor de meer technologisch ingestelde mensen zijn er verschillende apps om te overwegen. Het is gewoon een kwestie van welk format het beste bij jou past en of je een scansysteem wilt gebruiken.

Houd er rekening mee dat, hoewel je met sommige apps een streepjes- of een QR-code kunt scannen, niet elke wijn er een heeft. Dus ongeacht welke je ook gebruikt, er zal waarschijnlijk altijd enige handmatige invoer aan te pas komen.

5. Personaliseer

Overweeg ook andere organisatiestrategieën, die het beste bij jouw behoeften passen. Als je bijvoorbeeld een paar wijndrinkers in huis hebt, overweeg dan om gepersonaliseerde planken op maat voor ieders smaak te maken.

Evenzo kunnen drinkaanbevelingen op basis van gelegenheid het beste zijn voor het gemakkelijk kunnen selecteren van flessen. Overweeg verschillende planken of rekken voor wijnen die bedoeld zijn voor de dagelijkse consumptie in plaats van die meer complexe en tot nadenken stemmende wijnen.

Er kunnen ook andere groeperingen worden georganiseerd rond speciale evenementen, zoals bijvoorbeeld de geboortejaren van de kinderen of favoriete reisbestemmingen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Er is geen betere tijd om jouw opties te verkennen en met jouw flessen aan de slag te gaan.

Leave a Comment