Wildcamera’s, vaak trail- of wildcamera’s genoemd, zijn camera’s die strategisch op je eigendom geplaatst worden om foto’s en video’s van wilde dieren te maken terwijl je niet in de buurt bent. De camera’s worden meestal door beweging geactiveerd en slaan de beelden intern op zodat je ze later kunt bekijken. Oorspronkelijk werden wildcamera’s gebruikt bij onderzoek naar het beheer van wilde dieren, maar naarmate de cameratechnologie verbeterde werden ze betaalbaar en beschikbaar voor het publiek.

Wildcamera’s kunnen de activiteit van zelden geziene wilde dieren documenteren

eekhoorn-bos

Er zijn veel leuke en leerzame voordelen aan het plaatsen van een wildcamera. Met behulp van deze camera’s kun je een cumulatieve lijst opstellen van de verscheidenheid aan wilde diersoorten die op je eigendom voorkomen, als aanvulling op het wildlife gedeelte van het beheerplan van je eigendom. Wildcamera’s kunnen ook de activiteit van zelden geziene dieren documenteren, dieren in de gaten houden zonder ze te storen en de aanwezigheid en beweging van wilde dieren scouten. Bovendien kunnen deze camera’s een extra veiligheidsmaatregel zijn als je je zorgen maakt over de mogelijkheid van illegale indringers op je eigendom.

Als je een groot bezit hebt, hoef je niet veel camera’s te kopen. Probeer er eerst een aan te schaffen en die een paar keer per jaar systematisch over je eigendom te verplaatsen om meerdere leefgebieden vast te leggen. Een andere mogelijkheid is dat je alleen gebieden met een hoge prioriteit wilt volgen, zoals een vijver of vogelnest. Het is altijd nuttig te weten waar dieren op je eigendom samenkomen om je te helpen een weloverwogen beslissing over plaatsing te nemen.

Als je eenmaal de algemene plaats bepaald hebt, hangt de plaatsing van de camera’s af van de dieren die je wilt zien. Hier zijn enkele suggesties om je kijkmogelijkheden te maximaliseren:

  • Plaats de camera’s hoger en hoek ze iets naar beneden. Dit vergroot je zicht in dikker struikgewas en vergroot tegelijk de kans om zowel de grote als de kleine dieren te zien.
  • Gebruik een statief voor betere stabiliteit
  • Geïnteresseerd in het zien van wat amfibieën, slangen, of kleine carnivoren? Overweeg dan enkele camera’s dichter bij de grond te zetten.
  • Door camera’s iets van het pad af te plaatsen bij een bocht, zullen de dieren er naar toe lopen. Dit zal het aantal foto’s van de dieren die direct naar de camera kijken verhogen en het aantal onscherpe foto’s verminderen als je camera een trage triggersnelheid heeft.
  • Ruim takken, grote struiken en bladeren rond de camera op om de bewegingsontsteker op een winderige dag zo min mogelijk overmatig te laten afgaan.
  • Als je de camera gebruikt om naar wild te speuren, beperk dan je geur tot een minimum door handschoenen te dragen.
  • Controleer de plaatsing van de camera dubbel en test hem voor je vertrekt. Er is niets teleurstellender dan terugkomen bij een camera die je vergeten bent aan te zetten.

Als je je zorgen maakt over het feit dat de camera gezien wordt, bescherm hem dan door een beveiligingsdoosje te halen of hem te labelen met je naam en telefoonnummer. Noteren van het serienummer kan de autoriteiten helpen als de camera gestolen wordt. Hoewel het risico hierop op privéterreinen gering moet zijn.


Overwegingen bij het kiezen van camerafuncties

BUSHNELL 14MP wildcamera


Met de groeiende populariteit van wildcamera’s zijn er heel wat keuzemogelijkheden.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit wordt vaak beoordeeld aan de hand van het aantal megapixels. Een hoger aantal megapixels leidt tot foto’s met een hogere resolutie, die er beter uitzien als je inzoomt. Laat je bij de aankoop van een camera echter niet leiden door megapixels. Overweeg in plaats daarvan waarvoor je hem zult gebruiken. Hogere megapixels zijn geweldig voor een foto van professionele kwaliteit buitenshuis, maar je kunt nog steeds een foto van goede kwaliteit krijgen voor soort-ID of huisbeveiliging met een lager aantal. Dat gezegd hebbende zijn megapixels maar zo goed als de lens die de camera gebruikt, dus kijk altijd naar voorbeeldfoto’s van de camera online.

Bewegings- of warmtesensoren

Gewoonlijk worden wildcamera’s door beweging geactiveerd om foto’s te maken, maar sommige zijn gekoppeld aan warmtesensoren. Als je de trek van salamanders naar je vijver wilt volgen, zullen warmtesensoren deze koudbloedige dieren niet oppikken. Zoogdieren daarentegen zijn warmbloedig en zullen geen moeite hebben om een warmtesensor te laten afgaan.

Tijd-verloop stand

De time-lapse stand maakt foto’s op bepaalde intervallen of tijdstippen van de dag, ondanks triggers – zoals om de vijf minuten. Bij veel modellen kun je kiezen hoe vaak een camera foto’s maakt en hoe lang hij in time-lapse modus werkt. Dit kan handig zijn als je een weide of kleine vijver hebt waarvan je weet dat de activiteit op bepaalde tijden van de dag hoger zal zijn.

Detectiebereik

Het detectiebereik is de verste afstand die een dier van de camera kan zijn om een foto te activeren. Overweeg hier ook de beeldkwaliteit. Heb je weinig megapixels en de camera ingesteld op een verre activeringsafstand, dan heb je kans op veel onscherpe foto’s. Verre afstanden zijn belangrijk in een weide, maar kunnen minder belangrijk zijn in een dichtbegroeide bosomgeving.

Triggersnelheid

Triggersnelheid is de tijd die de camera nodig heeft om een foto te nemen zodra het dier in beeld komt. Triggersnelheden van minder dan een halve seconde zijn ideaal. Iets langer en je zou kunnen eindigen met een heleboel lege kaders en foto’s van dierenkontjes.

Herstelsnelheid

Herstelsnelheid is hoe snel de camera kan resetten en een nieuwe foto maken. Een langzame herstelsnelheid van één tot twee seconden kan je geheugen besparen, maar je mist dan misschien enkele bezoekers als er meerdere dieren bij elkaar zijn. Met een snelle triggersnelheid, maar een langzame herstelsnelheid krijg je misschien een mooie foto van de hinde, maar je mist de bergleeuw die haar aan het stalken was.

Fotobursts

BRAUN SCOUTING CAM BLACK 500 wildcamera

Andere camera’s kunnen bursts maken, of meerdere foto’s per seconde. Dit kan je kansen om een goede foto te krijgen vergroten.

Je krijgt zelfs betere opnamen van snel bewegende dieren.

Als je alleen nieuwsgierig bent naar wat er allemaal te zien is, heb je de burst-stand misschien niet nodig. Als je echter op zoek bent naar een goede foto, geeft de burst-modus je meer mogelijkheden om uit te kiezen. Je krijgt zelfs betere opnamen van snel bewegende dieren. Andere camera’s maken videoclips van tien seconden, wat nuttig kan zijn als je geïnteresseerd bent in het documenteren van dierlijk gedrag, zoals het kijken naar roofdieren rond nestelende vogels, maar video’s nemen veel geheugen en batterij in beslag. Dit kan moeilijk te beheren zijn als je je camera’s niet vaak controleert.

Tijdstempels

Tijdstempels zijn belangrijk als je informatie wilt verzamelen over de tijdstippen van de dag of het jaar waarop bepaalde dieren je eigendom betreden. Dit kan een heel nuttig hulpmiddel zijn als je weet dat een bepaalde vogelsoort tijdens een bepaald seizoen over je eigendom trekt. Dit kan je helpen om aankomstpatronen in de gaten te houden.

Sommige camera’s gaan ook nog een stapje verder met indicatoren voor maanfase, temperatuur en barometrische druk. Deze zijn eigenlijk alleen belangrijk als je een serieuze jager bent die geen tijd heeft om op scouting te gaan.

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterijen speelt een grote rol bij hoge activiteit en is een overweging als je niet op je terrein woont om de camera’s vaak te onderhouden.

Alkaline batterijen zijn goedkoper, maar zullen bij later gebruik en koelere temperaturen de beeldkwaliteit verminderen.

Lithium batterijen gaan langer mee, zijn oplaadbaar, geven een betere constante kwaliteit over gebruik, en werken beter bij koud weer. Deze kwaliteiten kunnen op den duur geld besparen doordat je je alkaline batterijen minder vaak hoeft te vervangen.

Sommige camera’s laden op met zonnepacks of bieden de mogelijkheid er een zonnelader op te bevestigen. Deze hebben de mogelijkheid om oneindig lang te werken, maar als je de camera in een dicht bos plaatst zijn zonnepacks misschien niet efficiënt voor je.

Schermen

Braun Scouting Cam Black 500 Mini Outdoor-Cam382580

LCD schermen maken het instellen van de camera gemakkelijker, vooral bij het bijstellen van de plaatsing om een goede opname te krijgen. Je kunt de opnamen meteen en direct op de camera bekijken zonder een adapter of extra toestel. Dit is de optie voor jou als je niet kunt wachten tot je thuis bent om de foto’s te bekijken. Voor jagers kan geen scherm je aanmoedigen om sneller in en uit te stappen zonder een geur achter te laten. Geen scherm bespaart je ook op de kosten.

Opslag

Foto’s worden meestal op een SD kaart opgeslagen. Als je camera hoge resolutie foto’s maakt, bursts, video, of je zult niet in staat zijn de SD kaart regelmatig te controleren en te wissen, dan wil je een kaart van minimaal 32 of 64 GB, want deze functies nemen veel opslagruimte in beslag. Als je geen LCD scherm hebt, bekijk je de foto’s door ze rechtstreeks van de SD kaart naar je computer te downloaden.

Voordat je foto’s op je digitale camera bekijkt, moet je zeker zijn dat je wildlife camera software compatibel is, anders kunnen foto’s verloren gaan. Er zijn een paar duurdere modellen die tegen een maandelijks bedrag je foto’s op afstand via cellulaire technologie naar je e-mail sturen. Deze functie is minder ingrijpend als het bijstellen van de camera de dieren die je bekijkt zal verstoren, maar is alleen effectief als je cellulaire ontvangst hebt op de plaats waar de camera staat.

Het is belangrijk op te merken dat dit hulpmiddel, als je het goed plaatst of instelt op een time-lapse foto, de mogelijkheid biedt voor een enorm aantal foto’s. Je kunt een geweldige opname hebben van een vogel die een slang vangt, maar je hebt er niets aan als je hem niet kunt vinden. Sommige camera’s worden geleverd met of hebben de mogelijkheid om er foto-beheer software aan toe te voegen, die meestal ook foto-verbeteringsgereedschappen bevat. Dit kan handig zijn als je jezelf niet als een georganiseerd mens beschouwt of als je zelf aan de foto’s wilt knutselen.

Verlichting

Afhankelijk van de soort kan de activiteit van dieren ‘s nachts toenemen. Nachtfoto’s vereisen licht om een goede opname te maken. De fotokwaliteit neemt ‘s nachts af, maar je kunt nog steeds een duidelijke foto krijgen binnen een aanvaardbaar bereik. Hogere flitsbereiken tonen dieren op grotere afstand van je camera.

Er zijn drie soorten licht om uit te kiezen. De eerste is je traditionele witlicht flitser. Deze zijn goed om close up foto’s in volle kleur te krijgen waar je specifieke markeringen moet zien. Dit licht kan de dieren echter afschrikken, maar onderzoek suggereert dat ze slechts korte tijd schrikken voor ze aan de flits wennen en hun normale gedrag hervatten. Deze lichten zijn niet de beste optie voor beveiligingscamera’s omdat de merkbare flits door de indringer gezien zou kunnen worden.

No-glow camera’s zenden geen zichtbaar licht uit terwijl ze foto’s nemen, zodat je onderwerpen zich ‘s nachts niet van de camera’s bewust zullen zijn.

Andere opties voor gewone flitsen zijn infrarood licht of “lage gloed” en zwart infrarood of “geen gloed”. Beide opties maken zwart-wit foto’s. Infrarood licht produceert bij het maken van foto’s een zichtbaar vage rode gloed. De rode gloed zal, als hij goed geplaatst is, dieren niet afschrikken, maar het licht kan wel gezien worden als je rechtstreeks naar de camera kijkt. Deze camera’s maken meestal betere nachtopnamen dan de zwarte infrarood camera’s, maar er zijn uitzonderingen. No-glow camera’s zenden geen zichtbaar licht uit terwijl ze foto’s nemen, zodat je onderwerpen zich ‘s nachts niet van de camera’s bewust zullen zijn. Deze lichtmogelijkheden hebben meestal de voorkeur voor beveiligingscamera’s en jagers omdat ze geen herten of indringers afschrikken.

Samenvatting

Wildcamera’s kunnen een geweldige aanwinst zijn voor je eigendom en een nuttig hulpmiddel om je beheerplannen te verrijken. Als je je doelstellingen voor ogen houdt en verstandig kiest op de kenmerken, is er geen reden waarom je geen camera van goede kwaliteit kunt krijgen die doet wat je nodig hebt voor een redelijke prijs. Ga er nu op uit en stel je camera’s in om te pronken met het wild op je eigendom.

Leave a Comment