Als nieuwe inwoner in Nederland is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verplichtingen en regels die in ons land gelden. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving bij de gemeente, de zorgverzekeringsplicht, en het afsluiten van een autoverzekering. Kom je vanuit Midden-of Oost-Europa naar Nederland om hier permanent te gaan wonen en werken? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet die je moet regelen voor je verhuizing!

Inschrijving

Als alles gelukt is met de huisvesting en je bent verhuisd naar je nieuwe woning, is het belangrijk dat je binnen vijf werkdagen een afspraak maakt bij je gemeentekantoor. Hier moet je je namelijk officieel inschrijven op je nieuwe adres. Vervolgens komen je persoonlijke gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) te staan, en krijg je een eigen BSN-nummer. Hiermee kun je ook een Digid-account aanmaken. Met DigiD kun je je identificeren en inloggen bij de overheidsinstanties om verschillende zaken regelen zoals bijvoorbeeld je verzekeringen, belastingaangifte en pensioenfonds.

Zorgverzekering afsluiten

verzekering-euro-medicatie

In Nederland ben je verzekeringsplichtig. Dit houdt in dat je verplicht bent om in ieder geval een basiszorgverzekering af te sluiten. Met deze verzekering worden de belangrijkste kosten vergoed wanneer je deze medische zorg nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huisarts en kosten voor medicijnen bij de apotheek. Daarnaast is het raadzaam om een aanvullende verzekering af te sluiten, zeker wanneer je specialistische zorg nodig hebt in het komende jaar.

Je auto verzekeren

Als je in het bezit bent van een motorvoertuig zoals een personenauto, moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Dit is een aansprakelijkheidsverzekering die de kosten vergoedt als je schade aanricht aan de auto van iemand anders. Daarbij is het raadzaam om je eigen auto ook te verzekeren met een WA+ of All-Risk verzekering. Deze aanvullende polis vergoedt schade aan je eigen auto.

Heb je via je werk een bestelbus? Dan kun je je bestelauto verzekeren bij Polisa. Deze verzekeraar richt zich specifiek op nieuwe inwoners die vanuit Midden-en Oost-Europa naar Nederland verhuizen. Polisa biedt verschillende verzekeringen met een klantenservice in je eigen taal, waardoor het communiceren een stuk eenvoudiger wordt. Ook kun je bij een autoverzekering bij Polisa de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd in je geboorteland meenemen, waardoor je korting krijgt op je premie.

Je woning en inboedel verzekeren

woonkamer-landelijk-wit-strak

Naast de verplichte zorgverzekering en de WA-verzekering voor je auto, zijn er nog meer verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten als je in Nederland woont. Bij polisa.nl/nl/ kun je bijvoorbeeld ook een woonhuisverzekering of inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekeringen vergoeden de schade aan je huis en schade aan je persoonlijke bezittingen, bijvoorbeeld bij waterschade of in het geval van brand.

Kortom: regel zaken zoals je inschrijving en je verzekeringen op tijd voor een zorgeloze toekomst in Nederland!

Leave a Comment