Als je net bent begonnen met het decoreren van jouw huis en je woonkamer als eerste op je lijstje staat, kan het lastig zijn om een plan te maken dat de woonkamer tot een harmonieus en aantrekkelijk geheel maakt. Je moet rekening houden met de kleuren verf voor op de muren, wat voor soort meubels je moet aanschaffen en hoe je ze het beste kunt neerzetten. Het aanschaffen van accessoires is ook een belangrijk onderdeel. Maar eerst moet je erachter zien te komen wat jouw decoratiestijl is. Het bekijken van foto’s van woonkamers helpt je daarbij. Als je dat weet, kan dat je helpen bij het nemen van beslissingen over de meubels, de kleuren verf, de raambekleding, de vloerbedekking en de accessoires. In dit artikel delen we tips die je met jouw eigen decoratiestijl in gedachten kunt gebruiken bij het inrichten van jouw woonkamer.

De meubels

woonkamer-chique

Een veel voorkomend probleem is, dat mensen niet weten hoe ze hun meubels in de woonkamer moeten neerzetten. Meestal duwen mensen 2 zitsbanken tegen een muur, een paar stoelen tegen de andere muur of ze zetten ze naast de bank en denken dan dat ze dan klaar zijn. Maar de meubels goed neerzetten, is iets dat echt wel wat planning vereist. Er zijn belangrijke overwegingen zoals het kiezen van een focuspunt, het creëren van gebieden waar je met elkaar kunt praten en het overwegen van hoe mensen door de kamer heen lopen.

De vloerkleden

wit-vloerkleed-woonkamer

Het uitkiezen van de juiste vloerkleden kan echt een uitdaging zijn. Er zijn een aantal redenen waarom het belangrijk is om ze te gebruiken, maar zorg ervoor dat je voordat je iets koopt omdat je het gewoon leuk vindt, alle vuistregels over de vloerkleden kent. De belangrijkste overweging bij het kopen van elk vloerkleed is de maat. Wanneer een vloerkleed te klein is, kan het de hele kamer onsamenhangend doen lijken, dus zorg ervoor dat je de beste maat voor in de kamer kiest en kijk ook naar de manier waarop je meubels hebt neergezet. Al het meubilair moet op het vloerkleed samenkomen en idealiter moet er tussen de randen van het vloerkleed en de wanden van de kamer ongeveer 50 tot 80cm kale vloer zijn.

Kunst

woonkamer-kunst

Lege muren zijn een teken dat een kamer nog niet af is. Dit betekent niet dat je elke centimeter moet vullen, maar de muren decoreren met kunst is wel erg belangrijk. Het is belangrijk en het hoeft niet duur te zijn om een verleidelijke en samenhangende look te kunnen creëren. Wat de ene persoon als kunst beschouwt, kan een ander verschrikkelijk vinden. Het beste wat je kunt doen, is als het gaat om wat je leuk vindt en wat er in je kamer zal passen jouw instinct volgen. Blijf op de hoogte van de basisregels van wat je waar moet ophangen en hoe je dat kunt doen en volg vooral je hart.

De verlichting

woonkamer-groen-hout

Verlichting is een ietwat complex element van elke kamer. In woonkamers is dit minder het geval dan in meer utilitaire ruimtes zoals keukens, maar er zijn nog steeds enkele belangrijke overwegingen, die niet over het hoofd mogen worden gezien. Het belangrijkste is dat je elk van de drie belangrijkste soorten verlichting opneemt: omgevingsverlichting, taakverlichting en accentverlichting. De lichtbronnen moeten op verschillende niveaus in de kamer worden geplaatst. Overweeg voor aan het plafond kroonluchters of een inbouwverlichting en denk ook aan tafel-, wand- en vloerlampen.

De kleuren van de verf

Het kiezen van de juiste kleur verf is iets waar veel mensen mee worstelen en als er één ding is dat de meeste mensen verkeerd doen, is het eerst de kleur kiezen. Verven is relatief eenvoudig (ok, goed verven kan lastig zijn, maar het is niet heel moeilijk) en het is goedkoop, dus neem eerst een beslissing over de duurdere meubelstukken, die in de kamer komen en kies vervolgens een kleur verf die bij het geheel past.

De afmetingen

Ongeacht in welk deel van de kamer je aan de slag gaat, zorg ervoor dat of het nu om de tapijten, de raambekleding of de meubels gaat, je hun ideale afmetingen kent en dat het past bij de grootte van de ruimte waar je je meubelstukken in wilt plaatsen. Niemand doet alles precies volgens het boekje maar het is toch handig om een handleiding te hebben, die je kunt raadplegen wanneer dat nodig is. Regels bieden een goede leidraad, maar uiteindelijk moet je doen wat het beste voor jou in jouw ruimte werkt en dat is dan waarschijnlijk ook het meest aangename voor het oog. Dat is toch wat uiteindelijk het meeste telt.

Leave a Comment