Naast de keuken is de woonkamer misschien wel de belangrijkste kamer in huis. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit de plaats waar je waarschijnlijk het meeste bent. Het is waar gasten bij elkaar komen, waar je luie avonden bij de haard doorbrengt (of je koestert in de zachte gloed van Netflix – geen oordeel hier) en het is één van die ruimtes, die je bij het betreden van je huis, het eerste ziet.

Wil je niet dat het er te luxueus uitziet? Dat dachten we al. Gelukkig hoef je niet al te veel geld te spenderen om het te laten lijken alsof je wel veel geld hebt uitgegeven. We hebben gesproken met ons team van ontwerpers om de meest handige manieren te vinden om een luxueuze woonruimte te creëren, zonder dat je je spaarrekening hoeft te plunderen. In sommige gevallen hoef je zelfs niets te spenderen! Graag gedaan.

1. Zorg voor goede verlichting

Verlichting is één van de belangrijkste concepten in een ruimte en wordt vaak over het hoofd gezien.

Je moet eigenlijk verschillende lichtbronnen hebben om diepte aan de ruimte te kunnen toevoegen. Maar het hoeft niet veel te kosten om een vleugje glamour aan de verlichting toe te voegen.

Je kunt ook in plaats van een traditionele tafellamp een een geweldige hanglamp ophangen.

Nog een goedkope truc, die geen arbeid vereist: probeer eens wandlampjes die je in een stopcontact kunt plaatsen.

Het plaatsen van deze lampjes naast de meubelarrangementen kan een betaalbare manier zijn om een ruimte op te pimpen zonder de kosten van het opnieuw moeten bedraden. Het toevoegen van plissegordijnen is een andere manier om een woonkamer luxe te laten aanvoelen – hiermee kun je de verlichting regelen zodat een ruimte warm en gezellig aanvoelt.

2. Investeer in textiel

Vrees niet, er is een oplossing: ga naar een textielwinkel in de buurt, waar je vaak mooie coupons kunt vinden met korting – meestal 60% tot 90% korting op wat het zou kosten als je het per meter van een rol zou kopen. Zoek dan op het internet een kleermaker. Je moet er rekening me houden dat je € 10 tot € 17,50 per kussen betaalt, afhankelijk natuurlijk van de grootte. Je kunt ze ook zelf naaien als je slim bent. Doe er een fijne vulling in en je bent klaar! Op deze manier kun je voor € 25 of minder een kussen krijgen dat gemakkelijk voor € 90 of meer wordt verkocht.

Extra voordeel: als je een coupon van twee meter of langer vindt, zoek er dan een mooie zachte voering bij en dan heb je een geweldige plaid.

Een extra grote, mooie plaid, die nonchalant in de kamer wordt gedrapeerd, maakt hem luxer en duurder.

3. Zorg ervoor dat de gordijnen op de grond vallen

Een mooie raambedekking kan onmiddellijk luxe aan een kamer toevoegen. Maar er is één belangrijke regel: koop nooit gordijnen die te kort zijn.

Ze zien er zo goedkoop uit en alsof ze kant-en-klaar in de winkel zijn gekocht.

Zorg ervoor dat je het raam opmeet voordat je naar de winkel gaat. Je kunt ook goedkoop je eigen gordijnen maken. Neem gewoon een dunne, lichtgewicht katoenen stof en breng deze naar je kleermaker of de stomerij.

Wanneer je jouw interieur er graag modern en strak uit wilt laten zien, kies dan voor raamdecoratie op maat van hxb.

4. Investeer in grootschalige kunst

Een extra groot, opvallend kunstwerk kan zowel een gesprek tot stand brengen als jouw leefruimte doordringen met een direct cool, luxe gevoel.

Kijk in tweedehandswinkels en op marktplaats voor stukken met een achtergrondverhaal. Als je een klein budget hebt, word dan creatief en maak het zelf (je hebt alleen een gigantisch canvas nodig van een hobbywinkel en het medium naar keuze).

5. Voeg textuur toe

In geval van twijfel, combineer het dan. Ontwerpers raden aan om een verscheidenheid aan hout, glas, metalen en geweven materialen te gebruiken om een look te creëren die er verzameld uitziet en niet bij elkaar geraapt.

Het tastbare gevoel van een wollen bank, de zachte aanraking van een zijden of fluwelen kussen of de soepele textuur van kwaliteitsleer is een onmiskenbare luxe die je niet alleen ziet, maar elke gast ook kan voelen.

Als je een klein budget hebt, leg je een velours deken of een schapenvacht op je bank, versier je je lederen stoelen met leuke kussens in grof gebreide hoesjes of zet je leuke accessoires van geborsteld messing op prachtige boomstamtafels bijvoorbeeld.

6. Rol een groot tapijt uit

Kleine tapijten maken je kamer kleiner. Kies, vooral als je kinderen en huisdieren hebt die wollen tapijten kunnen verwoesten, voor een groter, minder kostbaar vloerkleed in plaats van een kleiner, duurder kleed.

Wanneer jouw kamer als gevolg van een groter tapijt ook groter en luchtiger aanvoelt, voelt dit automatisch ook duurder aan.

En alleen al omdat het er luxe uitziet, wil dat nog niet zeggen dat het niet duurzaam kan zijn. Juten tapijten bijvoorbeeld zijn een geweldige optie en zijn vaak te vinden bij goedkope winkels voor woninginrichting.

Ze bieden een geweldige textuur en een gegrond, aards gevoel.

7. Gebruik metaal

Het blijkt dat een beetje heavy metal echt geen kwaad kan.

Een metalen bureauklok, een voetstuk van een tafel of een decoratief accent kan direct dat beetje extra aan een kamer toevoegen en die hippe uitstraling verhogen.

Het toevoegen van een beetje glitter en glamour kan echt een wow-factor toevoegen. Een handig trucje: hoogglansverf, metallic behang en lichte armaturen met een metalen afwerking.

8. Vervang of voeg lijstwerk toe

Eén van de gemakkelijkste manieren om een woning duurder en luxueuzer te maken, is het verbeteren van de interieurarchitectuur.

Je hoeft echt geen muren neer te halen. Als je smalle plinten en profielen hebt, vervang ze dan door iets grotere om een elegantere uitstraling te krijgen. (Potentiele kopers zullen er ook dol op zijn.)

Evenzo kost het niet veel om aangebrachte lijsten (lambrisering) aan elke muur toe te voegen om meer charme en karakter te creëren. Als het idee om plinten en latten te zagen je misselijk maakt, huur dan een professional in.

9. Verf de muren en de omlijsting in dezelfde kleur

Deze is eenvoudig: een paar verflagen kunnen je ruimte drastisch veranderen.

Het vermijden van contrasterende randen is gemakkelijk voor de ogen, voegt meer nadruk toe aan de decoratieve accenten en accessoires en het vereenvoudigt de architecturale details van de kamer. Je kunt ook een sterkere kleur gebruiken, omdat de diepere tinten dan zachter en een beetje lichter lijken.

Het verven van de deuren en de omlijsting in een dramatische kleur zoals bijvoorbeeld zwart kan de ruimte ook interessanter maken en de architecturale details verbeteren.

10. Speur in tweedehands winkels voor mooie items van erfstuk-kwaliteit

Terwijl ik worstelde om mijn nieuwe huis te versieren, vond ik in een kringloopwinkel in de buurt voor minder dan € 7 een prachtige kristallen karaf. Een vergelijkbaar stuk is vele malen duurder in een warenhuis en het mist de mystiek en het (ingebeelde) achtergrondverhaal.

Het ingelegde hout van een oud dressoir, de unieke vorm van een vintage kroonluchter en patina op een antieke metalen kast zijn onmiskenbaar mooi, tijdloos en veel mooier dan iets nieuws uit een catalogus.

Als je de kunst haat maar van de lijst houdt, koop het dan toch en lijst een onverwacht voorwerp in of zwart-witfoto’s die je zelf kunt afdrukken.

Wees niet bang om je antiek ogende vondsten te combineren met je nieuwere in de winkel gekochte stukken – het komt allemaal samen in een verzamelde, luxe uitstraling. Dat beloven we je.

Check Womanistical voor nog meer wooninspiratie! 

Leave a Comment