Op deze plaats hebben wij al eens aandacht besteed aan Nederlandse ‘pasta’ van zeewier, welbeschouwd zeewierlinten in de vorm van pasta, en aan de Dutch weedburger. Die laatste hebben wij eindelijk ook gegeten, op het heerlijke Ameland, en dat was voor herhaling vatbaar. Omdat steeds meer mensen erachter komen dat zeewier een lekker en gezond alternatief kan zijn voor vlees, komen er nu steeds meer producten op de markt. Je moet al echt fanatiek de ontwikkelingen volgen om deze te zien. Zegt u eens eerlijk: had u eerder van Olijck gehoord? Wij niet, en toch zijn ze al enige jaren actief. Ze begonnen eind 2013 met vleeswaren en een eigen worstenmakerij, niet ver van het Spaarne in Haarlem. Sinds 2015 zijn ze ook gek op zeewier, dat ze liever zee-groente noemen. Alles wat Olijck maakt, gebeurt met zoveel mogelijk duurzame of biologische producten. Ze zijn veganistisch zijn of minimaal vegetarisch maar moeten bovenal heel lekker zijn. ‘Verder voegen we veel vrolijkheid en af en toe een snufje ondeugendheid toe. En dit alles geeft je een boost voor je weerstand, energie en humeur. Want we geloven dat alles wat voortkomt vanuit vriendschap, vrolijkheid, dapperheid en integriteit, wel goed moet zijn, zo zeggen ze zelf bij Olijck. Nu ja, what’s in a name?>>

 

Op deze plaats hebben wij al eens aandacht besteed aan Nederlandse ‘pasta’ van zeewier, welbeschouwd zeewierlinten in de vorm van pasta, en aan de Dutch weedburger. Die laatste hebben wij eindelijk ook gegeten, op het heerlijke Ameland, en dat was voor herhaling vatbaar. Omdat steeds meer mensen erachter komen dat zeewier een lekker en gezond alternatief kan zijn voor vlees, komen er nu steeds meer producten op de markt. Je moet al echt fanatiek de ontwikkelingen volgen om deze te zien. Zegt u eens eerlijk: had u eerder van Olijck gehoord? Wij niet, en toch zijn ze al enige jaren actief. Ze begonnen eind 2013 met vleeswaren en een eigen worstenmakerij, niet ver van het Spaarne in Haarlem. Sinds 2015 zijn ze ook gek op zeewier, dat ze liever zee-groente noemen.

Alles wat Olijck maakt, gebeurt met zoveel mogelijk duurzame of biologische producten. Ze zijn veganistisch zijn of minimaal vegetarisch maar moeten bovenal heel lekker zijn. ‘Verder voegen we veel vrolijkheid en af en toe een snufje ondeugendheid toe. En dit alles geeft je een boost voor je weerstand, energie en humeur. Want we geloven dat alles wat voortkomt vanuit vriendschap, vrolijkheid, dapperheid en integriteit, wel goed moet zijn, zo zeggen ze zelf bij Olijck. Nu ja, what’s in a name? Hun producten zijn vernoemd naar grote ontdekkingsreizigers die onze wereld heeft gekend. En er is nog steeds zoveel te ontdekken…Wist u  bijvoorbeeld dat er zee-groenten zijn die de smaak en geur van truffels of eekhoorntjesbrood hebben? Of als je dulse bakt dat deze naar spek smaakt?  Net als bij Olijck charcuterie zijn alle zee-groente producten ontwikkeld door gerenommeerde chefs zoals Greg Manning van Covent Garden, Gerardo Cannavacciuolo van  Pastafabriek Al Dente en Claudia Lucardie van Vuur&Vlam.  Dit zijn ze en ongetwijfeld inspireren ze u.

1. Olijcke Vasco-burger Vernoemd naar ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama en gemaakt met witte bonen, venkel, kappertjes, wakamé en dulse. Dulse is paars als gekookte rode kool en als je het bakt, smaakt het bijna zoals spek. Spek, zout en burgers, dat gaat natuurlijk wel samen.

2. Olijcke Henry-burger Vernoemd naar zeevaarder Henry Hudson en gemaakt met linzen, walnoten, verse kruiden en champignons. Naast dit lekkers van het land voegen we ook ’t beste uit de zee toe. Wakamé. Het is een bruinwier, ook al is het spinaziegroen.

3. Olijcke James-soep Deze zee-groentesoep met wakamé, vernoemd naar de Britse zeevaarder James Cook, maken we met zout water, witte wijn, room, crème fraiche, verse kruiden en specerijen.

4. Olijcke Marco-ravioli Vernoemd naar Marco Polo en gemaakt met paksoi, witte kool, wakamé, dulse, verse kruiden en sojasaus. Dulse is paars als gekookte rode kool en als je het kookt, wordt de smaak zoet. Vol met nuttige mineralen en antioxidanten uit de zee.

5. Olijcke Amerigo-tagliatelle Tagliatelle, vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci en gemaakt met wakamé oftewel Japans zeewier. Dat is overigens eigenlijk raar, want het groeit bijna overal ter wereld. Het zit vol met nuttige mineralen en antioxidanten uit de zee, en het smaakt een beetje ziltig. En dat is natuurlijk wel lekker in je pasta in combinatie met een lekker visje of dieren uit een schelp. Waar te koop? Olijck zee-groente pasta is verkrijgbaar bij 150 Jumbo winkels in Nederland. Adviesprijs ravioli € 3,49 en tagliatelle € 2,99. De Olijcke zee-groente burgers en -soep zijn te koop bij de groothandel en diverse horeca-gelegenheden, zie http://www.olijckzeegroenten.nl  

Leave a Comment