Griekenland is ‘s werelds populairste en meest aantrekkelijke bestemming om een boot te huren. Het land heeft ongeveer 3.000 eilanden en daarom zou een zeilboot huren geen slecht idee zijn. Het heeft veel verschillende klimatologische gebieden, afwisselende vegetatie en grote verschillen in cultuur en architectuur. Omdat Griekse zeilgebieden, van talloze eilanden en cultureel erfgoed tot concurrerende prijzen zoveel te bieden hebben, zou je ongeacht of je een beginner of een professional bent, meer dan slechts een zeiltocht nodig hebben om dit prachtige land te kunnen verkennen.

De populairste gebieden voor een zeilvakantie in Griekenland zijn de Ionische Zee, de Cycladen, de Golf van Egina, de Dodekanesos en de Sporaden. De Ionische Zee en de Saronische Golf zijn perfect voor beginners die in zeilboot huren in Griekenland, terwijl de Cycladen in de lente of de herfst beter zijn voor professionele zeilers omdat er in de zomermaanden sterke winden kunnen optreden tot wel 8 Beaufort. Deze handleiding heeft alle nodige informatie om jouw zeilvakantie in Griekenland zo gemakkelijk mogelijk te maken.

De beste tijd om te zeilen in Griekenland

white and black sailboat during sunset

Het zeilseizoen in Griekenland duurt van april tot november en is vergelijkbaar met andere mediterrane landen. Het piek-/hoogseizoen duurt van de laatste week van juni tot half september. Gedurende deze tijd kun je overvolle jachthavens en havens verwachten en veel motorboten van dagjesmensen die de meerderheid van de ligplaatsen in de havens op de eilanden bezetten, dus wees voorbereid op een incidentele verankering. Er zijn om te huren veel zeiljachten, catamarans, motorboten en gulets met uitstekende prijsaanbiedingen en je kunt er zeker van zijn dat de restaurants en de winkels altijd open zijn.

De zomermaanden kunnen erg heet en droog zijn, met veel zon en temperaturen tot 35° C rond de kust en de eilanden, maar niet in de Cycladen waar de Meltemi-wind wekenlang waait en tot 8 Beaufort in juli en augustus. Veerboten mogen dan niet varen en sommige verhuurbedrijven staan niet toe dat boten dan de haven verlaten.

De beste tijd om te zeilen is in het schouderseizoen, in juni en vanaf de tweede week in september. Je kun dan tegen redelijke prijzen genieten van de nasleep van de zomer. Er zijn vanwege de grootte van Griekenland ook regionale verschillen in het seizoen. De zomer- en schouderseizoenen zijn bijvoorbeeld langer in het zuiden van de Egeïsche eilanden, waar ook zwemmen in december nog mogelijk is.

Soorten mogelijkheden om boten te huren

blue and white sailboat on ocean during daytime

Bepaal welke Griekse eilanden je wilt bezoeken en huur een wenselijke boot. Kies voor alleen een boot als je een ervaren zeiler bent of kies voor een boot met een schipper als je meer vrije tijd aan boord wilt hebben en je veilig wilt voelen met een professionele schipper die de boot bestuurt.

Griekenland heeft zeer hete en zonnige zomers met een verhoogde kans op wind en is minder beschermd tegen het Azoren hogedrukgebied. Er zijn dan meer onweersbuien in het binnenland en vaker in juni dan in de zomer. Mocht je een storm verwachten, dan kan het vanwege de lange afstanden tussen de eilanden heel moeilijk zijn om wat beschutting te vinden. Daarom raden we aan om een schipper aan boord te hebben. Het is erg belangrijk om jezelf voor te bereiden en regelmatig de weersvoorspellingen te controleren. Een uitzondering hierop is de Ionische Zee, waar de afstanden korter zijn en de baaien en de havens dichter bij elkaar liggen. Dit prachtige gebied is ideaal voor mensen die beginnen met zeilen, dus hier kan men kiezen voor een boot zonder schipper.

Als je geen zeilervaring hebt of als je een complete vakantie zonder zorgen over jouw boot wilt, huur je een boot met een schipper. De schipper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de boot, de zeilmanoeuvres en de route. Huur een binnenlandse schipper in vanwege hun specifieke vaardigheden en vanwege hun kennis over de lokale eilanden, de douane, de havens, de restaurants, de baaien, de stranden en alle andere cruciale informatie voor een succesvolle zeilvakantie.

Een stap verder zou het huren van een boot met bemanning zijn. De bemanning bestaat uit een professionele schipper, een gastheer/kok of een professionele kok. Op grotere jachten is er ook een matroos aan boord om te helpen met alle touwen en afmeeractiviteiten. De bemanning kan je meenemen op rondleidingen over de eilanden en geeft je een kort overzicht van de geschiedenis en het cultureel erfgoed. Als je ervoor kiest om een binnenlandse kok in te huren, kun je genieten van een onberispelijke Griekse keuken samen met de beste Griekse wijnen, waarvan sommige tot de beste wijnen ter wereld behoren.

Gulets zijn een frequent type boot met bemanning aan de Griekse kust. Een gulet is een charmant houten zeiljacht en er is een grote verscheidenheid aan gulets in de Middellandse Zee. De meeste van hen hebben minimaal drie of vier bemanningsleden, bestaande uit een kapitein, een matroos, een gastheer en een kok. Gulets zijn erg breed, dus je zult je heel comfortabel voelen terwijl je tijd op zee doorbrengt. Onder de aangeboden gulets vind je ook de meest luxueuze met alle benodigde luxe goederen aan boord.

Leave a Comment