De veelbesproken zelfrijdende auto is er al. Althans, op testcircuits en met een oplettende chauffeur achter het stuur. Volgens de fabrikanten zou de volledig zelfrijdende auto er voor 2030 moeten zijn. De voordelen vallen natuurlijk niet te miskennen. Toch heeft de zelfrijdende auto nog heel wat obstakels te overwinnen. Een analyse.>>

De veelbesproken zelfrijdende auto is er al. Althans, op testcircuits en met een oplettende chauffeur achter het stuur. Volgens de fabrikanten zou de volledig zelfrijdende auto er voor 2030 moeten zijn. De voordelen vallen niet te miskennen. Toch heeft de zelfrijdende auto nog heel wat obstakels te overwinnen. Een analyse.

Zelfrijdende auto of autonome auto?
In de eerste plaats moeten we een belangrijke nuance maken. Fabrikanten hebben het bij een zelfrijdende auto heel vaak over een autonome auto. Zo’n auto kan ook zelf rijden maar moet eerder een extra portie comfort bezorgen. De autonome auto kan bijvoorbeeld het wegverkeer herkennen en vlot automatisch navigeren op een autosnelweg. Toch blijft een bestuurder noodzakelijk voor het uitvoeren van een groot aantal manuele handelingen. Dat is uiteraard niet waar wij aan denken bij de term ‘zelfrijdende auto’. Wij zien zo’n zelfrijdende auto nog steeds als een machine die ons van A naar B weet te brengen zonder dat we meer hoeven te doen dan onze bestemming op te geven. Maar verschillende obstakels belemmeren het traject naar die volledig zelfrijdende auto.

Foto/illustratie via www.theenergycollective.com

De technologie is nog niet zo ver
De huidige zelfrijdende auto’s kunnen dan wel al volledig autonoom zijn, maar dan alleen op vooraf bepaalde en specifieke wegen. Om ze ook universeel in te zetten moet de technologie nog een forse sprong maken. Onder andere de waarneming in alle (weers)omstandigheden, de lokalisatie, de sensoren, de boordcomputers en de actuatoren zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld. Bij een test in Australië bleek bijvoorbeeld dat het huidige systeem niet aangepast is aan kangoeroes. Deze springende beestjes werden door hun springbeweging voortdurend anders geïnterpreteerd. Dichtbij wanneer ze op de grond waren, veraf wanneer ze sprongen. Een pijnlijke aanrijding later besloot men om de software toch aan te passen.

Internationale wetgeving blijft achter
Op nationaal niveau zit het zeker goed. Nederland wil een van de koplopers zijn op het gebied van zelfrijdende auto’s. Zo is bijvoorbeeld de regelgeving aangepast, zodat bedrijven testen mogen uitvoeren op de openbare weg. De specifieke veiligheidseisen zijn echter niet mals. Er gaat bijvoorbeeld eerst een risicoanalyse aan vooraf en er moet een dossier opgesteld worden over de geschiktheid van een bepaalde dag. Er kunnen ook vereisten opgelegd worden voor het tijdstip en de weersomstandigheden. Verder zet de Nederlandse overheid in op kennisontwikkeling en onderzoek, waarbij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de nodige ondersteuning biedt. Natuurlijk blijft het hierbij louter bij onderzoek en ontwikkeling op nationaal niveau. Om ook effectief grootschalig tot productie over te kunnen gaan zullen internationale standaarden moeten volgen. De huidige standaarden voor auto’s hadden decennia nodig om tot het huidig niveau te komen. Tenzij ook Europa een tandje bijsteekt, met de eengemaakte markt in het achterhoofd, wordt het moeilijk om die deadline van 2030 te halen. Gelukkig wil Nederland ook hier een voortrekkersrol spelen.

Aansprakelijkheid en verzekeringstechnische vraagstukken
Onze huidige autoverzekering werkt zeer eenvoudig: de verzekeraar van de bestuurder die een fout begaat, moet de schade vergoeden. Dat toepassen op de zelfrijdende auto is echter een stuk ingewikkelder. Want wie beging er nu een fout? Een fout van de volledig zelfrijdende auto valt nog maar moeilijk toe te kennen aan de passagier die zich laat vervoeren. Dan maar terugvallen op de aansprakelijkheid van de producent? Of van het keuringsorgaan? Of toch maar een fout van de wegbeheerder? Moeten we als eigenaar nog wel een autoverzekering hebben? Het is allesbehalve duidelijk.

Conclusie
Momenteel is een zelfrijdende auto nog niet iets wat we voor 2030 mogen verwachten. Louter Nederlandse initiatieven volstaan niet: ook op internationaal niveau moet de politieke moed groeien. Verder heeft ook de technologie een boost nodig en moeten verzekeraars op de kar durven springen. Wij verwachten daarom niet dat die deadline van 2030 gehaald wordt, maar we zouden er ook zeker geen tien jaar extra bovenop durven gooien. Voorlopig moeten of mogen we dus in ieder geval nog even zelf blijven sturen.

Leave a Comment