Een bedrijf veilig houden in 2023 houdt meer in dan ervoor zorgen dat alle deuren hangsloten hebben en dat je je pand beschermt tegen inbraak. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze het digitale aspect van hun activiteiten afdekken, zelfs als ze niets online verkopen.

Zelfs als je een kleine kruidenierswinkel in een plaatsje runt, doe je waarschijnlijk een deel van je werk online. Misschien heb je een digitaal platform waar je voorraden bestelt, maandelijkse winst en uitgaven invoert of werknemers laat inloggen en hun uren laat invoeren.

Elk aspect van je bedrijf dat verbinding maakt met het internet kan kwetsbaar zijn voor cyberbedreigingen. Hieronder vindt u ons bijgewerkte rapport over de ernstigste bedreigingen voor bedrijven door cybercriminelen en kwaadwillende actoren in 2023.

person using macbook pro on black table

Uw SAP-omgeving beschermen

Als je in 2023 een bedrijf runt, gebruik je waarschijnlijk systeemtoepassingen en -producten (SAP) voor alle of een deel van je activiteiten. Aangezien SAP-software zo nuttig is voor het verzamelen en analyseren van gegevens, is SAP-beveiliging essentieel voor het succesvol runnen van een bedrijf in 2023.

Een van de belangrijkste stappen die u moet nemen binnen de SAP-omgeving is het duidelijk definiëren van rollen en autorisaties voor al uw medewerkers. Het compartimenteren van informatie zorgt ervoor dat u die gegevens niet onnodig blootstelt.

Een andere stap die je moet nemen is om elke werknemer te adviseren over het maken van sterke wachtwoorden en het routinematig wijzigen van die wachtwoorden. Kwaadwillenden richten zich vaak op wachtwoorden om toegang te krijgen tot bedrijfssystemen.

Fysieke bedreigingen

Naast bedreigingen voor je digitale systeem, moet je je ook bewust zijn van het risico dat je werknemers lopen als ze voor zakelijke doeleinden reizen.

Als je een team naar een andere stad of een ander land stuurt, zullen ze waarschijnlijk een auto huren op hun bestemming. Er zijn talloze gevallen bekend van kwaadwillenden die GPS-trackers in die auto’s plaatsen om te volgen waar ze naartoe worden gebracht.

Die mensen kunnen zelfs de stap nemen om je te volgen tot de auto een plek bereikt waar hij geparkeerd staat. Misschien stopt je team ergens voor de lunch of een snelle vergadering voordat ze naar het hotel gaan. Wanneer ze de auto verlaten, kunnen hackers van de gelegenheid gebruikmaken om te proberen de auto binnen te komen en de tassen van je werknemers te doorzoeken.

Alle zakelijke documenten die ze hebben achtergelaten kunnen in gevaar zijn. Als hun laptops in de auto liggen, kunnen de kwaadwillenden zelfs toegang krijgen tot uw systemen.

graphs of performance analytics on a laptop screen

Phishing-zwendel

Je kunt de meest complexe cyberbeveiligingsmaatregelen hebben om je werkstations, cloudopslag, bedrijfsgegevens en SAP-software te beschermen. Toch kun je nog steeds kwetsbaar zijn door de meest eenvoudige bronnen. Phishing-zwendel is een van de meest effectieve manieren voor hackers om toegang te krijgen tot bedrijfssystemen, omdat ze alleen maar e-mails hoeven te versturen die er echt uitzien voor uw werknemers.

Als een enkele werknemer op een phishing-zwendel klikt, stelt hij binnen enkele seconden het hele bedrijfsnetwerk bloot. Daarom is een goede en voortdurende opleiding van uw werknemers van vitaal belang. Ze moeten weten hoe ze phishing-zwendel moeten herkennen en melden.

Veel phishing-zwendel is niet langer beperkt tot e-mails, maar omvat ook sms-berichten of berichten op sociale media.

Ransomware-aanvallen

Veel bedrijven, zelfs kleinere, zijn steeds vaker het doelwit van hackers of kwaadwillende actoren voor losgeld. Hackers weten dat ze, nadat ze toegang hebben gekregen tot de systemen van een bedrijf, dat bedrijf kunnen chanteren met de informatie die ze hebben verzameld.

Niet elke hacker is erop uit om de geheimen van je bedrijf te bemachtigen en voor hun eigen activiteiten te gebruiken. De meeste mensen die zich met hacken bezighouden, proberen alleen geld te verdienen. Daarom kunnen ze je bedreigen met het vrijgeven van de interne gegevens van je bedrijf, tenzij je ze tienduizenden dollars betaalt.

De dreiging kan nog groter zijn voor bedrijven die met klanten te maken hebben, aangezien de hackers u kunnen vertellen dat ze informatie over uw klanten zullen vrijgeven tenzij u hen geld betaalt. In dergelijke omstandigheden moet u mogelijk gehoorzamen, omdat het vrijgeven van klantgegevens de reputatie van uw bedrijf zou schaden.

person using MacBook Pro

Afsluiten

Neem de cyberveiligheid van uw bedrijf dit jaar niet te licht op. Zelfs als je een klein bedrijf runt waarvan je denkt dat het geen doelwit is voor cybercriminelen, zou je verbaasd zijn over wat er kan gebeuren. Hackers richten zich vaak op kleinere bedrijven, omdat ze weten dat die bedrijven misschien niet de middelen hebben om op zo’n aanval te reageren.

U kunt ervoor zorgen dat uw bedrijf veilig is door de bovenstaande stappen te nemen en waakzaam te blijven voor nieuwe bedreigingen. Hoewel er geen waterdichte manier is om inbreuken op de cyberbeveiliging te voorkomen, kan de aanwezigheid van de juiste systemen de kans op negatieve gevolgen voor uw bedrijf drastisch verkleinen.

Leave a Comment