Zonwering kan jouw buitenruimtes drastisch verbeteren, waardoor je er het hele jaar door plezier van kunt hebben. Door schaduw te bieden, worden buitengelegenheden of eetruimtes zoals bijvoorbeeld patio’s en decks ongeacht het weer bruikbaar.

Of je nu in de zomer een barbecue organiseert en wilt dat jouw gasten tegen de harde UV-straling worden beschermd of op een regenachtige ochtend wilt genieten van een kopje koffie zonder doorweekt te worden, met zonwering zit je altijd goed.

Bedrijfseigenaren, met name die van cafés en restaurants, kunnen ook enorm profiteren van het installeren van een zonwering in hun bedrijf. Al fresco dineren is een enorme attractie voor klanten en zonwering zorgt ervoor dat je, ongeacht het weer, buiten kunt genieten. Zonwering beschermt in tegenstelling tot jaloezieën ook jouw kozijnen en tuinmeubilair tegen de elementen, terwijl je toch binnen van het uitzicht kunt genieten.

Dus als je hebt besloten dat je zonwering bij jou thuis gaat installeren, hoe kies je dan de beste zonwering voor jou? Hier zijn enkele dingen, die we aanbevelen om te overwegen, bij het kiezen van zonwering:

MATERIAAL

Verschillende materialen vergen ook verschillend onderhoud en sommige materialen passen beter bij het uiterlijk van bepaalde huizen dan andere.

De twee meest voorkomende materialen zijn outdoor stoffen en aluminium:

  • Outdoor stoffen zijn er in een reeks van kleuren, maar hebben wel meer onderhoud dan aluminium jaloezieën nodig.
  • Aluminium jaloezieën zijn stevig, maar laten over het algemeen als het gaat om het ontwerp en de kleuren niet zoveel maatwerk toe.

HOEK

zonwering-groen-luxe

De hoek van een zonwering is iets dat mensen misschien over het hoofd zien, maar het is eigenlijk voor de algehele prestaties heel belangrijk.

Voor ramen, die op het oosten of op het westen zijn gericht, wordt aanbevolen om voor optimale prestaties de grootte van de val 65-75% te laten zijn. Voor een raam dat op het zuiden is gericht, kan de val zo laag als 45-60% zijn omdat er vanwege de hoek van de zon minder bescherming nodig is.

Voor een raam dat op het zuiden is gericht, kan de val zo laag als 45-60% zijn omdat er vanwege de hoek van de zon minder bescherming nodig is.

ZIJPANELEN

Sommige mensen willen misschien ook de extra functie van zijpanelen, die het architecturale gevoel en het uiterlijk van de zonwering veranderen. Deze panelen kunnen ook goed zijn om vanuit een andere richting bescherming te kunnen bieden.

Deze panelen kunnen ook goed zijn om vanuit een andere richting bescherming te kunnen bieden.

STATIONAIR, INSCHUIFBAAR OF VRIJSTAAND

gray concrete building during daytime

Het type zonwering is ook een heel belangrijk punt om te overwegen. Met oprolbare en inschuifbare zonwering kun je de zonwering aanpassen, wat betekent dat je in de winter maximaal natuurlijk zonlicht kunt krijgen als je dat wilt.

Uittrekbare zonwering is daarom vooral voor terrassen of decks geschikt, zodat je deze kunt aanpassen wanneer je deze niet gebruikt. Met behulp van motoren en schakelaars wordt het inschuiven van de zonwering een fluitje van een cent. Vooral geavanceerde modellen hebben automatische zon- en windsensoren, wat betekent dat je er niet elke keer aan hoeft te sleutelen als het weer verandert.

Houd er echter wel rekening mee dat uitschuifbare zonwering over het algemeen niet bestand tegen zware regenval, harde wind of sneeuw is. Als het slecht weer toeslaat, moet je de zonwering inschuiven zodat deze niet beschadigd raakt.

Een vrijstaande zonwering worden ook veel voor patio’s, decks of terrassen gebruikt. Ze segmenteren effectief een ruimte, wat handig is als je bijvoorbeeld een apart gebied voor de barbecue wilt aanwijzen. Bedrijven houden ook van vrijstaande zonwering omdat ze kunnen worden gebruikt om op te adverteren.

GROOTTE

De grootte van jouw zonwering hangt van het doel af en van de totale grootte van jouw ruimte.

Een kleine zonwering ziet er als decoratief stuk prachtig uit, terwijl een grotere zonwering meer bescherming en schaduw aan jouw buitenruimte biedt.

STIJL

Er is een reeks stijlen zonwering beschikbaar, die bij de algehele uitstraling van jouw huis of bedrijf passen.

Enkele van de populaire opties zijn onder meer traditioneel met gesloten of open zijkanten, koepelstijl, standaard met een dubbele stang, knikarm, schaararm etc.

Praat met een architect of een zonwering- en jaloezieënbedrijf om de beste stijl te bepalen voor het ontwerp van jouw huis of bedrijf.

KLEUR

closed glass window

De basisregel bij het kiezen van een kleur is simpelweg bedenken wat de algehele uitstraling van jouw huis of bedrijf complimenteert.

Over het algemeen hebben lichtere kleuren de voorkeur omdat ze het zonlicht en de warmte blokkeren en weerkaatsen. Vergeet ook niet te bedenken hoe jouw zonwering het interieur zal aanvullen! Door complementaire stijlen en kleuren te kiezen, kun jij een mooie overgang tussen jouw binnen- en buitenruimtes creëren.

CONCLUSIE

Nadat je alle bovenstaande factoren hebt overwogen en hebt gekeken naar wat er op de markt verkrijgbaar is, ben jij in staat om te weten wat jij van jouw zonwering verlangt.

Leave a Comment