Nog even en we proosten weer op het nieuwe jaar. Wij adviseren om de komende weken niet alleen aan kerstmis en oud en nieuw te besteden, maar om ook even wat tijd uit te trekken om de verzekeringen eens onder de loep te nemen. Want er is vaak flink geld te besparen met een nieuwe verzekeraar. Naar een andere zorgverzekeraar overstappen is niet moeilijk. Maar waar moet je op letten? Een paar afwegingen op een rij, in samenwerking met www.startpagina.nl dat alle aanbieders bijeen bracht en het daardoor extra gemakkelijk maakt om te vergelijken. Hier alvast een paar belangrijke zaken.>>

14540858_ml

Nog even en we proosten weer op het nieuwe jaar. Wij adviseren om de komende weken niet alleen aan kerstmis en oud en nieuw te besteden, maar om ook even wat tijd uit te trekken om de verzekeringen eens onder de loep te nemen. Want er is vaak flink geld te besparen met een nieuwe verzekeraar. Naar een andere zorgverzekeraar overstappen is niet moeilijk. Maar waar moet je op letten? Een paar afwegingen op een rij, in samenwerking met www.startpagina.nl dat alle aanbieders bijeen bracht en het daardoor extra gemakkelijk maakt om te vergelijken. Hier alvast een paar belangrijke zaken.

Premie 2017
Rond half november maakten alle verzekeraars hun premies voor 2017 bekend. Het basispakket, is bij elke verzekeraar hetzelfde. Toch verschillen de premies. Dat komt doordat de premie is opgebouwd uit verschillende componenten;

 • De nominale premie (stelt de overheid vast)
 • De risico-opslag
 • Opbouw reserves
 • Opslag voor premies die niet te innen zijn
 • Opslag voor collectiviteitskortingen
 • Bedrijfskosten van de verzekeraar

De ene verzekeraar maakt bijvoorbeeld hogere kosten voor huisvesting dan de andere. Een zorgverzekering afsluiten bij een online verzekeraar scheelt al vrijwel altijd geld. Daarnaast loont het om een collectieve verzekering af te sluiten.  Dat kan vaak via je werkgever, maar bijvoorbeeld ook via (consumenten)organisaties of je gemeente. En natuurlijk zijn er verschillende soorten verzekering met meer of minder vrijheid om zelf je zorgverleners te kiezen.

Tip: betaal je eigen risico vooraf en voorkom verrassingen
Het minimale eigen risico bedraagt ook in 2017 € 385,-. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid dit bedrag vooruit te betalen, eventueel in termijnen. Hiermee voorkom je een verrassing aan het eind van het jaar. Verbruik je het eigen risico niet volledig, dan krijg je geld terug.

Welke aanvullende verzekeringen heb je nodig?
Aanvullende verzekeringen zijn er in veel  soorten en maten. Welke je kiest hangt uiteraard af van jouw situatie en wensen. Als je geregeld de fysiotherapeut bezoekt kun je daar het best een aanvullende verzekering voor afsluiten. De meeste mensen kiezen voor een vergoeding van 9 behandelingen. In de meeste aanvullende pakketten kost dat tussen de € 7,- en € 10,- per maand. Een behandeling kost al gauw rond de € 50,- dus de kosten van deze premie heb je snel terugverdiend.

Wanneer overstappen?
Er zijn veel mogelijkheden, daarom is het vergelijken van zorgverzekeringen zeker de moeite waard.. Je kunt één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Tot 1 januari 2017 heb je de tijd om je keuze te maken en vrijblijvend over te stappen.

Acht dingen die je niet wist over jouw zorgverzekering
Je zorgverzekering biedt zekerheid. Je weet dat je bijvoorbeeld zonder zorgen naar de huisarts kunt stappen. Over de basisverzekering is er wat minder bekend.

Wist je dat:

 • je tot drie jaar na dato zorgkosten mag declareren?
  Duik dus nog maar eens in je administratie; wie weet vind je daar nog een oude factuur van de tandarts of opticiën terug.
 • de basisverzekering uitgebreider is dan je denkt?
  Zo worden ergotherapie en dieetadvies standaard uit de basisverzekering vergoed.
 • je voor psychische ondersteuning terecht kunt bij de praktijkondersteuner van je huisarts.
  Deze biedt nagenoeg dezelfde hulp als een psycholoog en je kunt vaak een online behandelprogramma volgen. De basisverzekering dekt deze kosten.
 • een bril niet altijd volledig wordt vergoed?
  Afhankelijk van welke sterkte je hebt en hoe vaak je een bril aanschaft, kom je in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Kijk dus goed naar de voorwaarden van jouw verzekering voordat je naar de opticien gaat.
 • je de eerste 20 behandelingen bij een fysiotherapeut altijd zelf betaalt?
  Pas daarna vergoedt de basisverzekering deze zorg. Als je weet dat je komend jaar fysiotherapie nodig hebt, kun je dus beter een aanvullende verzekering afsluiten.
 • het eigen risico voor het eerst sinds jaren, in 2017 hetzelfde blijft?
  De afgelopen jaren steeg het bedrag dat je betaalt voor zorg, gestaag. Komend jaar blijft het op         € 385,- staan.
 • je altijd bericht moet krijgen wanneer een bedrag onder het eigen risico wordt valt?
  Niet alle verzekeraars brengen je hiervan op de hoogte. Houd daarom zelf goed in de gaten welke zorg je ontvangt. Vaak kun je online zien hoe het ervoor staat met je eigen risico.
 • veel verzekeraars het eigen risico standaard pas aan het eind van het jaar in rekening brengen?
  Geen lekkere timing, zo vlak voor de feestdagen. Ga daarom na of het mogelijk is je eigen risico in termijnen vooraf te betalen. Het venijn zit ‘m vaak in de kleine lettertjes. Lees ze daarom goed en vergelijk verschillende zorgverzekeringen. Als je voor 1 januari je huidige verzekering opzegt kun je nog overstappen tot 1 februari 2017.

Kies de zorgverzekering die het beste bij je past: Hier zijn alle aanbieders en een aantal vergelijkers op een heel gemakkelijke manier te vinden:

startpagina

 

Leave a Comment