Ken je dat? Je hebt je perfecte zwarte overhemd, zwarte T-shirt en zwarte spijkerbroek gevonden. Je draagt het een aantal keren en vervolgens was het. De vreugde van het perfecte kledingstuk is helaas van korte duur: je haalt je perfect zwarte overhemd, zwarte T-shirt en zwarte spijkerbroek uit de wasmachine en ziet dat de zwarte kleur plots is vervaard. Je ergste nachtmerrie, want nu ben je niet meer helemaal het mannetje. Hoe kun zo’n nachtmerrie voorkomen? Wanneer je onderstaande regels toepast, zal je perfecte zwarte herenkleding gewoon zwart blijven, zoals het hoort.

Tip 1: beperk het aantal keer wassen

oranje-wasmachine

Hoe je het wendt of keert, door wasprogramma’s vervaagt de verf uit je kleding. Dit zie je het meest bij donkere kleding. Was je zwarte jeans of zwarte poloshirt dus enkel als het écht nodig is. Af en toe een wasbeurt overslaan om de kleur diep en donker te houden, moet kunnen toch? Zeker met deze tips.

  • Hang je zwarte kleding buiten om het te laten ‘luchten’.
  • Draag laagjes: draag bijvoorbeeld een T-shirt onder een zwart overhemd. Hierdoor wordt het overhemd minder snel vies.
  • Wissel af: draag je donkere kleding alleen op het terras of tijdens het uitgaan, draag dan de rest van de dag andere kleding.
  • Toch een vlek op je donkere broek, maar is je broek verder niet vies? Probeer het eerst met vlek verwijderaar.
  • Deodorant vlekken op je zwarte T-shirt? Geen nood, een droge spons helpt je al een heel eind op weg.

Tip 2: gebruik grootmoeders tips

Vroeger toen er nog niet van die fancy middeltjes waren, zoals vlek verwijderaar, gebruikte grootmoeder een aantal trucs, zodat de kleur zwart goed in het zwarte kledingstuk bleef zitten. Een tip van grootmoeder is bijvoorbeeld om 100 gram zout aan de wastrommel toe te voegen, zo voorkom je dat de verf uitloopt. Vooral wanneer je je donkere kleding voor het eerst wast, is deze truc zeer effectief.

Een andere tip van grootmoeder is om een scheutje azijn toe te voegen. Het azijn fixeert de kleur en is een perfecte, natuurlijk wasverzachter. Als laatste tip en ongelofelijk maar waar. Het helpt om twee kopjes espresso aan je wastrommel toe te voegen. Espresso is ideaal om als natuurlijke kledingverf te gebruiken. Doe het absoluut niet bij lichte kledingstukken, maar alleen bij donkere kleuren.

Tip 3: sorteer op kleur

was-kleding

Het is o zo belangrijk, maar er wordt zo nu en dan nonchalant mee omgegaan. Scheid je was goed: zwart bij zwart, wit bij wit en kleur bij kleur: heel simpel. Was donkere kleding, zoals overhemden dus enkel met andere donkere kledingstukken. De reden daarvoor is logisch: wanneer de verf tijdens het wassen uitloopt, wordt de verf door de kleding geabsorbeerd. Wanneer er geen witte kleding aanwezig is, kan dat de zwarte verf dus niet absorberen.

Tip 4: was je zwarte kleding binnenstebuiten

Het is aan te raden om je zwarte kleding binnenstebuiten te wassen. Binnenstebuiten wassen beschermt je kleding. De wastrommel kan namelijk een beetje scherp zijn. Bovendien is het aan te raden om je zwarte kleding nooit warmer dan 30 graden te wassen en kies altijd voor een wasmiddel dat speciaal voor donkere kleuren bedoeld is. Zorg er bovendien voor dat het wasmiddel vloeibaar is, want waspoeder lost niet goed op in koude temperaturen.

Tip 5: wat te doen na het wassen

Een droger gebruik je beter niet. Laat je kleding hangend drogen en het is belangrijk dat direct zonlicht vermeden wordt. (Zon)licht en warmte zijn de grootste vijanden van je favoriete zwarte overhemden, poloshirts, T-shirts en broeken. Verkies tot slot stomen boven strijken. Als je toch wilt strijken, doe dat dan op de laagst mogelijke temperatuur.

Leave a Comment