Met de huidige crisis op de woningmarkt is het voor veel mensen onmogelijk om te verhuizen. Het kan dus al snel zo zijn dat je huidige woning te klein voelt voor je behoeften. Misschien denk jij wel aan gezinsuitbreiding, of droom jij van een mooie grote keuken, maar is verhuizen geen optie.

In zulke gevallen kan een aanbouw de ideale oplossing zijn. Naast dat het de makkelijkste manier is om je woning aan je behoeften te laten voldoen, stijgt je huis ook nog eens in waarde door je aanbouw goed te regelen met Homedeal.

In dit artikel bekijken we de beste ideeën voor een aanbouw, afhankelijk van jouw behoeften.

Allereerst kun je kiezen uit verschillende materialen:

Aanbouw met een houten skelet

Een aanbouw met een houten skelet is zeer populair. Een houten skelet heeft een aantal voordelen. Zo verloopt het bouwen van een aanbouw met een houten skelet doorgaans heel vlug. De onderdelen worden immers vooraf gefabriceerd in een atelier, en op locatie hoeft de uitbouw alleen nog maar in elkaar worden gezet. Daarnaast is een houten constructie duurzaam en ecologisch. Tot slot is er op architecturaal vlak eigenlijk alles mogelijk. Je kunt voor de ramen en de afwerking bijna ieder ander materiaal gebruiken.

Veel gebruikte materialen zijn onder andere beukenhout, teak, padouk, ipé of afzelia. Bij het bouwen van een aanbouw met een houten skelet is het wel belangrijk om vocht te vermijden. Dampschermen aan de binnenzijde van de isolatie zijn absoluut noodzakelijk.

Aanbouw met een metalen skelet

Een metalen aanbouw is ideaal als je voor een industriële look wilt gaan, of van grote ramen en veel licht houdt. Net als bij het houten skelet heb je een ruime keuze aan materialen voor de afwerking. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit leien, steen, tegelpannen, cementvezelplaten, pleisteren, hout en meer. Een ander voordeel van een metalen skelet is dat je de aanbouw erg snel uit de grond kunt stampen. Binnen een paar dagen staat het skelet er al, en vervolgens hoef je alleen nog maar de buitenmuren en de binnenafwerking te regelen.

Een groot nadeel van een metalen skelet is brandveiligheid. Bij temperaturen boven 800 graden verliest metaal zijn voordelen, en deze temperatuur wordt bij een woningbrand al snel bereikt.

Een gemetselde aanbouw

Een gemetselde aanbouw is net iets anders dan een aanbouw met een houten of metalen skelet. Het voordeel van een gemetselde aanbouw is dat je het naar eigen smaak kunt indelen en dat het gemaakt wordt van zeer hoogwaardige materialen.

Wel ben je wat beperkter omdat je rekening moet houden met dragende muren in plaats van kolommen.

Naast dat je kunt kiezen uit verschillende materialen heb je ook de keuze uit verschillende stijlen:

Een lookalike aanbouw

huis bouwen man en vrouw

Bij het bouwen van een aanbouw kun je zowel kiezen voor een stijl die past bij je huis als voor een contrasterende stijl. Als je wilt dat je aanbouw bij je huis past zul je moeten kiezen voor bakstenen en kozijnen die qua stijl en kleur matchen met de rest van het huis.

Het nadeel van deze look is dat bakstenen soms wat kunnen afwijken qua kleur, waardoor je een stijl creëert die nét niet hetzelfde is als je huis. Vaak trekt dit in de loop der jaren wel bij.

Een contrasterende stijl

Soms is het echter lastig om een aanbouw te bouwen die qua stijl en kleur goed past bij je woning, zeker als je een erg oud huis hebt. Het kan dan een goed idee zijn om niet eens de schijn te wekken dat het de bedoeling was om een bijpassende aanbouw te creëren. In plaats daarvan kun je voor kleuren, materialen en stijlen kiezen die juist enorm contrasteren met je huis.

Dit kun je doen door te kiezen voor een heel andere kleur bakstenen, of door juist een houten aanbouw te bouwen bij een bakstenen huis. De verticale houten latten gecombineerd met de horizontale bakstenen zorgen voor een speels effect. Om toch wat eenheid te creëren kun je kiezen voor kozijnen in dezelfde stijl als je huis.

Een aanbouw aan de achter- of zijkant?

renovatie-man-verbouwing-huis

Als je een hoekhuis of een vrijstaand huis hebt, heb je meer keuze wat betreft de locatie van de aanbouw. Je kunt deze zowel aan de achter- als zijkant plaatsen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de aanbouw in sommige gevallen zichtbaar is vanaf de straat, en het dus bepalend is voor de uitstraling van je huis. Ook is het vaak noodzakelijk om een vergunning aan te vragen.

Maar je hebt vaak wel een ruime keuze aan stijlen en mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een uitbouw die vanaf de zijkant doorloopt naar de achterkant.

Je hebt dus een ruime keuze als het gaat om materialen, stijlen en locaties. En? Hoe gaat jouw uitbouw eruitzien?

Leave a Comment